2p

A nyerstej ára jelentősen csökkent az egy évvel ezelőttihez képest, amikor „hadijelentések” érkeztek a tejtermelés frontjáról az elszálló energiaárak miatt. A tejtermékek is olcsóbbak lettek. 

A nyerstej termelői ára jelentősen csökkent az egy évvel ezelőttihez képest. A nyár végén, 2023 augusztusában az Európai Unióban 17 százalékkal, az Egyesült Államokban 18 százalékkal, Új-Zélandon 27 százalékkal volt olcsóbb a nyerstej 2022 nyolcadik hónapjához képest – derül ki az Agrárgazdasági Intézet (AKI) honlapján megjelent összefoglalóból

Olcsóbb lett a tej. Fotó: Depositphotos
Olcsóbb lett a tej. Fotó: Depositphotos

Az intézet piaci árfigyelő rendszerének (AKI PÁIR) adatai szerint Magyarországon a nyers tej országos termelői átlagára 153,57 forint/kilogramm volt 2023 szeptemberében. A nyers tej átlagára 1 százalékkal emelkedett 2023 szeptemberében az egy hónappal korábbihoz képest, miközben 20 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának átlagárától. A KSH adatai szerint a pasztőrözött 2,8 és 1,5 százalék zsírtartalmú ESL tej, a 12 százalék zsírtartalmú tejföl, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós, azaz UHT tej, a 20 százalék zsírtartalmú tejföl, a gyümölcsös joghurt, a trappista tömbsajt fogyasztói ára mérséklődött 2023 szeptemberében az egy hónappal korábbi adatokhoz képest.

A nyerstej felvásárlási ára részben azért csökken, mert az Európai Unióban bővült a tejtermelés, ami túlkínálatot eredményez. Emellett a magas infláció következtében Európa-szerte visszaesett a vásárlók tej- és tejtermék-fogyasztása.

Az elmúlt év végén Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezetője még arról számolt be a Világgazdaságnak, hogy a tejtermelők, a tejfeldolgozók és a kiskereskedők is kénytelenek voltak áthárítani partnereikre és a fogyasztókra önköltségük növekedését. A tejfeldolgozás energiaigényes iparág, a tejtermékgyártás során a pasztőrözéskor a fűtés, illetve a hűtés is fontos. Az Agrárközgazdasági Intézet akkori adatai alapján a nyers tej országos termelői átlagára kilogrammonként 213,41 forint volt. A nyers tej átlagára 2022 novemberében 78 százalékkal haladta meg 2021 azonos hónapjának átlagárát. Hasonló mértékű volt a drágulás az Európai Unióban is. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!