7p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Tovább javultak a magyar agrárium kilátásai a második negyedévben a megkérdezettek szerint. A 48 pontos skálán 31 pontra erősödött az idei második negyedéves MBH AgrárTrend Index - derült ki az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága negyedéves elemzéséből.

„A jelenlegi várakozásaink szerint jövő év első felére – amikor kiírják a Vidékfejlesztési Program pályázatait, és útjára indul egy hozzávetőleg 3000 milliárd forintos támogatási program a magyar agráriumban és az élelmiszeriparban – megfelelő szintre mérséklődhetnek a piaci alapú finanszírozás költségei”. Ezt ígérte Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója a második negyedévi MBH AgrárTrend Index szerdai bemutatóján. Így a hitelintézetek, közöttük az MBH Bank közreműködésével szerinte kezdetét veheti egy korszerűsítési hullám.

A korszerűsítésre pedig égető a szükség a magyar élelmiszer-gazdaságban a hatékonyság javítására, hogy képes legyen kevesebb energiával jobb eredményeket elérni. Bár idén némileg csökkent az energia, a növényvédőszer, a vetőmag ára és a szállítás költsége, de az infláció és a kamatszint még nem kedvező. Ezért az ügyvezető szerint továbbra is a kamattámogatott hitelek jelentik segítséget. 

Visszaerősödött

A 48 pontos skálán újra 31 pontra erősödött – az ügyfelek és a banki elemzők helyzetértékelése alapján – az idei második negyedéves MBH AgrárTrend Index, ami ezt megelőzően utoljára 2022 elején, azaz Ukrajna orosz lerohanása idején volt ennyi.

A mostani 31 pontos trendérték az idei első negyedéveshez képest 1,2, éves összehasonlításban pedig egy pontos növekedés. Az idei második negyedévében – az értékelés szerint – szinte minden alágazatban javultak a kilátások, főleg az állati termékpályákon. Bár még egyik alágazat sem érte el az egyensúlyt – azaz a stabil ár-, jövedelmi viszonyokat jelentő – 35 pontot, de egyes termékpályák egészen közel kerültek ehhez.

Az MBH szakemberei - balról Héjja Csaba és Hollósi Dávid - optimisták. Fotó: Mfor/Szirmai S. Péter
Az MBH szakemberei - balról Héjja Csaba és Hollósi Dávid - optimisták. Fotó: Mfor/Szirmai S. Péter

Az alágazatok közül a szántóföldi növénytermesztésben – a súlyos tavalyi aszály után – idén eddig kedvező volt a hazai időjárás. Az árpa aratása befejeződött, csaknem 2,2 millió tonnát takarítottak be, hektáronként 5,5 tonnás átlaggal, ami meghaladja az ötéves 5,4 tonna/hektáros átlagot. Búzából szintén 5,5 tonna hektáronkénti termésátlag várható, ami sokkal több az ötéves (5,2 tonna/hektár) átlagnál.

A költségek növekedésével azonban már hektáronként 200 ezer forintról csaknem félmillió forintra nőtt az önköltség, ezzel az idén csaknem 7 tonna lett a termesztés jövedelmezőségi határa, ez alatt veszteséges. Ígéretes, rekordközeli az idén a napraforgó. A kukorica kritikus fenofázisában az idén csak a Dél-Alföldön volt szárazság, így országos átlagban hektáronként 7,5-8 tonnás termésre lehet számítani, ami megfelel az elmúlt évek átlaglának.

„A felvásárlási árak jelenleg lényegesen alacsonyabbak a tavalyinál, sokan pedig a 2022 végén drágán vásárolt műtrágyával termeltek. Ez ronthatja az eredményességüket. De, akik az idén vásároltak, már nagyobb jövedelemre számíthatnak” – mondta Héjja Csaba, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának szenior elemzője.

Annál is inkább, mert egyes termények ára emelkedni kezdett a nemzetközi tőzsdéken, miután Dél-Európában és a világban máshol is, már komoly az aszály. Oroszország pedig július közepén kilépett az Ukrajnával kötött Fekete-tengeri megállapodásból, amely a két ország gabonaexportját lehetővé tette. „Ezek fényében a gazdáknak jó stratégia lehet rövid időre eltárolni a frissen learatott terményt, de ne spekuláljanak a készletekkel” – javasolta a szakember. Nehezen lehet ugyanis követni a gabonaárak gyors változását a világpiacon.

Az állattartók féléve

Bár az élelmiszeripar teljesítménye elmarad a tavalyitól – a legfrissebb adatok szerint 15 százalékkal csökkent a kibocsátás –, az állattenyésztés és -tartás költség- és értékesítési viszonyai jól alakultak az első félévben. Kivétel a tejtermelés: az ágazatban ugyan csökkentek az árak, de nagyon magas szintről indultak lefelé. Javulhat a helyzet, ha ismét helyre áll a kereslet-kínálat egyensúlya, amit segít az idei csapadékos időjárás azoknak, akik maguk termelik a tejelő szarvarmarháik takarmány-szükségletét.

Az idén kiemelkedően teljesít – a kisebb energiaárak jóvoltából is – az energiaigényes, jól integrált válságálló baromfi, illetve a sertés termékpálya is. Utóbbi sikeréhez is hozzájárultak a növekvő árak, amiből profitálhatnak azok az állattartók, akik kis elhullással, jó mutatókkal, takarmányhasznosulással régóta hatékonyan csinálják, és már megvannak a bejáratott piacaik. Nagyot csökkent a takarmány- és az energiaköltség, eközben az értékesítési árak továbbra is emelkednek. „Az előző negyedévben azt mondtuk, hogy 2023 az állattenyésztés éve lehet, azon belül viszont most már úgy tűnik, hogy a sertés a fő nyertes” – mondta Héjja Csaba.

Aszalódó kertészetek

Nem volt rossz az időjárás a kertészeteknek sem, de a bolti keresletcsökkenés éreztette a hatását, főleg az üzletláncokba közvetlenül beszállító termelőkre. A banki szakemberek szerint viszont az erősen munkaerőfüggő, egyre zsugorodó szektor sikeréhez, túléléséhez ezt a függőséget (gépesítéssel, robotizációval, technológiai korszerűsítéssel) csökkenteni kell, hiszen a napszámosok díja már a diplomásokéval vetekszik.

Erősödik a fejlesztési, beruházási kényszer is, hiszen szabadföldön már itthon sem lehet jövedelmezően zöldséget termeszteni öntözés nélkül. A klímaváltozással várhatóan így is hamarosan fel kell adni a hazai burgonyatermesztést, mert a lengyelekkel a hazai termesztők nem tudnak versenyezni.

A borászatban ez az év kifejezetten jónak ígérkezik. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa idei előrejelzése szerint a tavalyinál valamivel nagyobb szőlőárak várhatók borvidékenként jelentős eltérésekkel.

Vége az árstopnak, javultak a kilátások

Augusztus elsejével megszűnt a tavaly februárban bevezetett élelmiszerár-stop. Helyette a 15 százalékos kötelező akciózással, illetve az online árfigyelő rendszerrel találkozhatnak a vásárlók. Utóbbiról alapvetően kedvező a fogyasztók és állítólag a kereskedők tapasztalata is – a bank agrár-élelmiszeripari elemzői szerint. Az árstopok kivezetése – úgy vélik – könnyebbséget jelenthet a kereskedőknek is, mert emiatt nagyok voltak a veszteségeik. Az árstopok a 2022. februári bevezetésük óta 100-120 milliárd forint maradhatott a háztartásoknál a bank szakértőinek számításai szerint. Ez Héjja Csaba szerint a magyar élelmiszer kiskereskedelmi forgalom 2,5-3 százaléka. Megelőlegezte, hogy a most 29,8 százalékos élelmiszer-infláció így a következő hetekre 20 százalékra csökken. Ha viszont hirtelen szűnt volna meg az árstop, az akár 1-1,5 százalékkal gyorsította volna az inflációt. Az említett intézkedésekkel, illetve a piaci folyamatok nyomán azonban a szakember szerint várhatóan nem lesz érdemi hatása a hatósági árak kivezetésének az élelmiszer-inflációs mutatóra.

Az MBH Bank agrár- és élelmiszeripari szakértői úgy vélik, hogy az bár az intézkedések révén több termék ára is kisebb lesz, a boltokban egyelőre tovább csökken majd a kereslet, emiatt további visszaesésre számítanak az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom volumenében az év hátralévő részében. „E tényezők együttes hatásaként akár már december előtt egyszámjegyűre mérséklődhet az élelmiszer-inflációs mutató” – előlegezte meg Hollósi Dávid.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!