5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A klímaváltozással és az ukrán gabonadömpinggel újra eljött az 1950-es években itthon már termesztett, de azóta elfeledett földimogyoró ideje.

Meglepő fordulatot hozott a klímaváltozás a hazai növénytermesztésben. Miközben a szántóterület felét elfoglaló kukorica, búza, árpa és napraforgó gyászosan megsínylette az évtized legkeményebb, 2022-es országos aszályát, egy elfeledett, de újra felfedezett növény rekordterméssel bizonyított. A Zákányszéken - egyelőre csak 15 hektáron - termesztett szárazságtűrő földimogyoró ugyanis hektáronként csaknem 3 tonnát hozott. Mivel a kurrens rágcsálnivalónak az ára is többszöröse a kukoricáénak és a búzáénak, az aszályos évben is meggyőző, hektáronként félmilliós profittal hálálta meg a gazda törődését.

A klímaváltozás nyertese? Fotó: Balla Zoltán
A klímaváltozás nyertese? Fotó: Balla Zoltán

A klímaváltozással és az olcsó ukrán gabona uniós dömpingjével úgy tűnik, itthon is eljött a földimogyoró-termesztés reneszánsza. Az öntözés nélkül sok hazai gazdaságban már veszteséges gabonafélék helyett jobban fizető, strapabíró kultúrákat kell találniuk a túléléshez.

Balla Zoltán, a három elismert hazai földimogyoró-fajta nemesítője, a Debreceni Egyetem akkori kutatójaként, Nagy János professzor indíttatására, még 2013-ban vágott bele az újkori kisüzemi termesztés meghonosításába, aminek már látszódnak az eredményei. “Egy-egy újsághír után Békéstől, Nógrád vármegyéig nagyon sokan hívnak, hogy akár az összes kukorica helyett, 50-100 hektáron földimogyorót vetnének, de ez alapvetően homokos területek növénye” - hűti le a túlzott lelkesedést a szakember. Ráadásul nemcsak a talajra, az agrotechnikára érzékeny. “Nem elvetni művészet, hanem a termést kiszedni a földből, és ebből piacképes árut készíteni” - figyelmeztet. A kiemelt termés ugyanis nedves, esős időben gyorsan befülled, penészesedik, a termelődő afla-toxintól eladhatatlanná válik. Az egész éves termesztés sikere múlhat azon, hogy a betakarítás után időben elvégezzék a termés utókezelését, szárítását.

Döntő a feldolgozás

A szakember hat évvel ezelőtt a Csongrád-Csanád vármegyei Zákányszéken Kővári Róbert családi gazdálkodóval összefogva kezdte kikisérletezni a mediterrán hüvelyes növény kiskerti termesztését és kezelését, célzottan családi kisgazdaságok számára. A feldolgozás döntő, mert az 1950-es években is e kapacitás hiányában fejezték be a növény hazai termesztését. Szárítás nélkül a legnagyobb hazai snack-forgalmazónak sem tudják a gazdák a földimogyorót eladni, amely ezért Kínából, vagy Argentínából vásárol.

A termesztés, a termékpálya sorsa így a feldolgozáson múlik, azaz, hogy hogyan lesz a hazai földimogyoróból szárított, válogatott, piacképes termék. A hatéves kutatás eredményeként azonban a kisüzemi termesztés-technológia már minden lépését kidolgozták. A hüvelyeket burgonya-betakarító-géppel emelik ki a talajból, majd “renden”, a napon szárítják és kombájnnal csépelik ki a szemet. E célra egy speciális, 1969-es gyártású, amerikai földimogyoró-cséplő kombájnt vásároltak, amely kiszolgálja a 15 hektáros termőterületet. Új felszedőgépeket azonban külföldről be lehet szerezni, ehhez csak hazai forgalmazó kell. A gépi betakarításon túl a termés utókezelését, a szárítást, a válogatást, a tisztítást is kidolgozták a kisüzemi méretekhez.

Minden részlet számít

Mivel főleg héjában, közvetlenül a fogyasztóknak értékesítik a zákányszéki földimogyorót, fontos a küllem: az egészséges héj. Előfordult, hogy próbaképpen humuszos területen próbálták ki a növényt, ami megszínezte a héját, így az eladhatatlanná vált a piacon. Meg kellett tanulni, hogy a sikeres termesztéshez nemcsak a megfelelő termőhely fontos, hanem az is, hogy piacképes, jövedelmet termelő portékát takarítsanak be róla.

A mélyrepülésben lévő terményárakat látva meggyőző, hogy a földimogyoró termesztésével - legalább kéttonnás termésátlagot elérve - hektáronként mintegy félmillió forint nettó árbevétellel számolnak a zákányszéki gazdák. Ráadásul a növény minden ízéből, még a hulladékából is “aranyat lehet csinálni” - állítja Balla Zoltán. A törött szemből olajat préselnek, a héjából pedig nagy fűtőértékű brikettet.

Egyszerű a matek

A földimogyoró-termesztés hektáronkénti önköltsége - a zákányszéki tapasztalatok alapján - nagyjából 250 ezer forint. Kéttonnás átlaggal számolva, hektáronként legalább 800 ezer forint árbevételre és félmillió forint eredményre számíthat a gazda. Ez alapján, főleg ha kiépül a hazai feldolgozó-kapacitás, igazi sikertörténetté válthat a hazai földimogyoró-termesztés elsősorban a Homokhátság, a Nyírség homokos területein.

Integráció is lesz

Hiába bizonyít már évek óta a zákányszéki családi gazdaságban a magyar földimogyoró, “egy fecske” nem csinál nyarat. A teljes termékpálya kiépítéséhez ezért decemberben megkezdték az integráció létrehozását. Ehhez az idén már dobozolt vetőmagot is forgalmaznak a jelenlegi és a leendő termelőknek. Aki tehát szeretne jó üzletet csinálni az újrafelfedezett hüvelyessel, itt az idő. Annál is inkább, mert a globális felmelegedéssel nemcsak nálunk éli reneszánszát a földimogyoró. Pár éve Bulgáriában, Romániában is termesztik néhány száz hektáron, sőt az osztrák, német kollégák is próbálgatják a növényt kiskertekben, öko-gazdaságokban.

A lelkesedést és a lehetőségeket látva Balla Zoltán megelőlegezi, hogy öt-tíz év múlva akár tízezer hektáron is termeszthetik itthon a földimogyorót, bár még nem tudni, mit hoz a jövő…

A hulladékból aranyat

A földimogyoró minden részéből piacképes terméket lehet készíteni. A Zákányszéken betakarított termés zömét héjasan értékesítik, a törött szemből olajat sajtolnak, a hátramaradó 25 százalék fehérjét tartalmazó olajpogácsát takarmányként hasznosíthatják. Speciális feldolgozási módszerekkel mogyoróvajat, földimogyorós sajtot is elő lehet állítani a termésből. A feldolgozás során eltávolított héjból pedig nagy fűtőértékű brikettet préselnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!