4p

Ez már nem ferencvárosi koktél.

Kortyolt már valaha ferencvárosi koktélt? Ja, hogy nem ismeri Moldova György írásait? Igen, ez mostanában megeshet. Egy korszak sztárírója volt, de mára retro lett, pedig kiemelkedő művei részei a magyar kultúrának. Nos, Moldova „találmánya” volt az egy rész rum és két rész rum, jól összekeverve. Manapság rafináltabb koktélokat kortyol a magyar, újabban leginkább olyanokat, amelyeknek gin az alapja.

Méghozzá magyar gin! Régebben létezett egyfajta magyar whisky – anno a szocreál időkben, amikor efféle importra nem tellett a devizakeretből –, de ma már más az oka a hazai népszerűségének. A statisztikák szerint a gin a világpiac vezetője a magas alkoholtartalmú italok között. Ennek egyik oka, hogy sokféle koktél alapja, és mára a koktél trendi lett. Valószínűleg mindenki ivott már gintonikot, hogy csak a legismertebb fajtánál maradjunk.

Gyógyszerként használták

A gingyártásnak alapvetően nincs sok titka, erjesztett gabonák és növények lepárlásával állítják elő, de nélkülözhetetlen összetevő a boróka is. Bár elválaszthatatlanul kapcsolódik Nagy-Britanniához, Hollandiából származik. 1269-ben itt említik először egy újságban, mint a boróka gyógyhatású italát. A gyógyszertárakban árulták, és mindenféle egészségügyi problémát kezeltek vele

A krónika feljegyzett egy történetet arról, hogy a Királyi Haditengerészet a gint mésszel keverte a skorbut megállítására és a tengeribetegség leküzdésére. Amiben bizonyára az erős alkoholnak volt leginkább szerepe. A gin Angliába történő bevezetése ahhoz kötődik, hogy a Hollandiában állomásozó brit katonákat borókalikőrrel itatták, a „morál javítása” érdekében. 

Hol kevertek először gintonikot?

A britek aztán úgy döntöttek, hogy erősen belevetik magukat eme ital gyártásába. Amely népélelmezési eszközzé vált, évszázadokkal ezelőtt a gin legalább négyszer kevesebbe került, mint egy korsó sör, és még a legszegényebb rétegek számára is megfizethető volt – tudjuk meg a Wikipediából. Évente fejenként 60 liter gint ittak meg az emberek! A trópusi brit gyarmatokon ginnel fedték el a kinin keserűségét, mert ez volt az egyetlen hatásos ellenszere a maláriának. A kinint szénsavas vízben oldották fel, ez a keverék volt a mai gintonik őse, bár a mai tonik sokkal kevesebb kinint tartalmaz, így sokkal kevésbé keserű.

A statisztikák szerint a gin a világpiac vezetője a magas alkoholtartalmú italok között
A statisztikák szerint a gin a világpiac vezetője a magas alkoholtartalmú italok között
Fotó: Depositphotos

E koktél iránti rajongók száma újabban egyre nő. Vagy húsz éve kezdődött el az igazi hazai karrierje, hogy aztán mára ezt csak alapként használják a mixerek. Az ital népszerűségének egyik jele, hogy már saját rajongói blogjuk is van. Ahogy az egyik honlap fogalmaz, hivatásuk, hogy a gin izgalmas világát, sokszínűségét, az ital magyar rajongói számára is elhozzák. Ma már külön ginfesztivált is rendeznek Magyarországon. Az egyik online webáruház 400 félét árusít.

A pálinkafőzdék is ki akarnak hasítani egy szeletet a piacból

A honi erős szeszek gyártói sem tétlenkednek: Magyarország minden valamire való pálinkafőzdéjében megszülettek az első gin próbálkozások. Hogy miért? Mert az emberek ízlése, érdeklődési köre változik. Szeretik az újdonságokat. Néha mást is megkóstolnának. Sokan követik a divatot az italkultúrában is. Mi pedig szeretnénk egy modern, a változásokra, a legújabb technikákra, eljárásokra odafigyelő főzde lenni – olvasható az egyik hazai főzde honlapján.

A boróka az alap, de újabban az ouzo, a pastis, az abszint és társai révén ismert ánizsmag és édeskömény a ginnek is egyre inkább kedvelt összetevője – állítják a szakemberek. Idővel megjelentek a lágyabb, florális típusúak is, amelyek a kamilla, a levendula, vagy a bodza virágaira helyezték a hangsúlyt.

Tokajban is gyártják

De ezzel nincs vége a különleges írvilágú italoknak: a Hendricks Gin uborkát és bolgár rózsát tartalmaz, a Da Mihle Seaweed Gin nevéből is megállapíthatóan valóban tengeri hínárt tartalmaz, a dijoni Saffron Gin sáfrányt, a Hoxton Ginben domináns a kókuszdió és a grapefruit. Az American Few Gin erős tahitii vanília aromával hódít. A német Skin Gin hűvös marokkói menta és pink grapefruit keverékével van megbolondítva. A japán Ki No Bi Gin listáján pedig olyanok szerepelnek, mint a yuzu, a hinoki, a bambusz levél, a zöld sansho és a gyokuro tea.

Ami a leginkább meglepő – és térjünk vissza ezzel a hazai piacra –, hogy Tokaj nevű gin is kapható már, Bodrogkisfaludon készül, a Seven Hill Distilleryben. Hogy Tokajról nem elsősorban a gin jut eszünkbe? Lehet, de ez semmit nem ront az aszú hírnevén, amit egyébként is fel kéne rázni kicsit és 21. századi ruhába – marketingbe – öltöztetni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!