5p

A Hunland cégcsoport öt cégét nyilvánította mintagazdaságnak Orbán Viktor, a társaságok tulajdonosa pedig a holland Joseph Janssen. A kiváltságos státusz eddig leginkább csak Csányi Sándornak járt.

Ahhoz képest, hogy a Fidesz egyik fő kampányszlogenje évekig az volt, hogy megvédik a magyar földet a külföldiektől, Orbán Viktor miniszterelnök most egy külföldi tulajdonban lévő mezőgazdasági cégcsoportot jelölt ki mintagazdaságnak: a bugyi központú Hunland cégcsoport öt cégét - derül ki a december 17-i Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból.

A kormány a magyar mezőgazdaság teljesítményének növelése érdekében indokoltnak tartja a rendelkezésre álló erőforrások hatékonyabb felhasználása, a  vidéki foglalkoztatás, a  kis- és közepes vállalkozásokat magába foglaló integráció, a  magasabb hozzáadott értékű termékek előállítása, a  technológia fejlesztése és a  genetikai erőforrások minél magasabb szintű megőrzése, használata területén példamutató gazdaságok mintagazdaságként történő kijelölését

- olvasható a határozatban.

Így a Hunland cégcsoport öt cége lett mintagazdaság:

  1. Agárdi Farm Kft.,
  2. Bovinia Kft.,
  3. Dupor Kft.,
  4. HLT Production Kft.,
  5. Hunland Service Kft.

A Hunland cégcsoport tulajdonosa pedig a holland Joseph Janssen. Ezzel ő az első külföldi, aki ilyen kivételes státuszt szerez a magyar agráriumban. Nagy István agrárminiszter június elején járt a Hunland kocatelepének átadóján, ahol kiderült: a beruházás 7,5 milliárd forintos költségéhez a magyar kormány kétmilliárd forintos vissza nem térítendő támogatással járult hozzá. Ez is jelzi, hogy príma a kapcsolat az Orbán-kormány és a Hunland között.

Mi az a mintagazdaság?

A törvényi meghatározás így szól:

A mintagazdaság olyan mezőgazdasági termelőszervezet, amely a rendelkezésre álló erőforrások hatékonyabb felhasználásával, állami és nem állami tulajdonban álló földön gazdálkodva a magyar mezőgazdaság teljesítményének növelését, a meglévő növekedési tartalékok kiaknázását szolgálja

olvasható a Nemzeti Földalapról szóló 2010-es törvényben.

Vagyis gyakorlatilag a mintagazdaság egy jogszabályilag kialakított mezőgazdasági szupervállalati státusz. A fő előnye pedig, hogy 50 évben állapították meg a mintagazdaságok által bérelt állami föld használati idejét, miközben a többi földhaszonbérlő legfeljebb 20 éves időtartamra köthet szerződést. A földhasználati szerződést pedig az agrárminiszter köti meg az érintett mezőgazdasági mintagazdaságok vezetőivel.

Szépen tejelnek a tehenek. Fotó: Depositphotos
Szépen tejelnek a tehenek. Fotó: Depositphotos

Ebbe a körbe nehéz bekerülni, mert azon felül, hogy komplex mezőgazdasági tevékenységet kell végeznie a gazdaságnak, még jelentős kormányzati kapcsolattal is rendelkeznie kell a gazdaság vezetőjének. Ezt bizonyítja, hogy összesen három mintagazdaság tartozik Csányi Sándor agráros birodalmába: az Orbán-kormány korábban a Bólyi Zrt.-nek, a pápai Agroprodukt Kft.-nek és a Dalmand Zrt.-nek is megadta ezt a státuszt.

A holland földesúrról, Joseph Janssenről korábban az Átlátszó írt bővebben. Cikkük szerint a külföldi földművesek közül is kiemelkedik a 2015-ös Pest megyei földárverések egyik nagy nyerteseként. Az üzletember 1992 óta foglalkozik szarvasmarha-tenyésztéssel és kereskedelemmel Magyarországon. 

Napjainkra olyan multinacionális vállalatcsoport lettünk, amely meghatározó szereplő az állattenyésztés, a mezőgazdasági termelés, az élőállat-kereskedelem, a szállítás és a tanácsadás egymásra hangolt szolgáltatási láncolatában

- vall magáról a Hunland, amely 4700 hektár szántóföldön gazdálkodik. 

A mintagazdaságnak kijelölt öt cég pedig tavaly összesen mintegy 13 milliárd forintos bevételt produkált és közel 800 millió forintos profitot könyvelhettek el. A végső tulajdonos Hunland Group Holding saját tőkéje pedig 32,4 milliárd forint.

Érdekesség, hogy 2011-ben még nemzeti konzultáció is volt arról, hogy a magyar föld nem eladó. A hatályos földforgalmi törvény szerint viszont magyar állampolgár mellett uniós állampolgár is vehet termőföldet. Például a Belgiumból származó, de már magyar állampolgárságot is szerző Johan Claessens szerepel is a leggazdagabb magyarok százas listáján, a 2022-es kiadvány szerint 32,4 milliárdos vagyonnal rendelkezik a család, ami alapján az 55. helyen állnak. Ángyán József volt földművelésügyi államtitkár földárverésekről készült elemzése szerint a Claessens család tagjai szerezték a legnagyobb – 900 hektárt meghaladó – területet Somogy megyében a 2015-2016-ban lebonyolított állami földárveréseken.

Megkérdeztük a kormányt, hogy miért pont a Hunland cégcsoportnak adtak kiváltságot, amint válaszolnak, közüljük az új információt.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!