2007. szeptember 14. 06:54

Amerika és a Távol-Kelet is emelkedett, ám az európai börzék a délutáni tengerentúli adatokra várnak. Nincs komoly mozgás.

A Nasdaq Composite index 0,4 százalék (8,99 pont) emelkedéssel 2601,06 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 13 424,88 ponton zárt (1,00 százalék) 133,23 pont növekedéssel. Az előzetes várakozásoknál kevésbé emelkedő új munkanélküli segélykérelem javított a hangulaton, miután a foglalkoztatásról alkotott kép a múlt héten közzétett adatok hatására vált igen borússá. Szakértők szerint a csütörtöki adatsor alapján még él a remény, hogy a gazdaság helyzete "nem is olyan rossz".

A tokiói értéktőzsde fő mutatója pénteken, egész heti hullámvasutazás után, viszonylag nagy nyereséggel zárt. A kormányfő szerdai lemondása óta tartó politikai bizonytalanság most nem látszott meg a piacon, a befektetők a gyengülő jen hatására végül megugrott a piac. A Nikkei mutatója 306,23 pontos, azaz 1,94 százalékos nyereséggel 16 127,42 ponton zárt.

A mai kilátásokat tekintve a délutáni amerikai adatok döntőek lehetnek. Az USA kiskereskedelmi indexének esése vagy emelkedése határozza majd meg elsősorban a részvénypiacok hangulatát. A szakértők arra számítanak, hogy az USA kiskereskedelmi indexe 0,2-0,3 százalékos emelkedést mutat majd. A legtöbb elemző szerint ez az alacsony növekedés a részvénypapír-piacokat negatívan fogja befolyásolni. Emellett ma publikálják a Michigan egyetem szeptemberi előzetes fogyasztói hangulatindexét, amely szintén komolyan hathat a befektetői hangulatra.

Az európai piacokra negatívan hathat, hogy a brit jegybanknak kell kisegítenie a legnagyobb brit jelzálog-kölcsönzőt, amely nem tudott rövid távú pénzpiaci refinanszírozáshoz jutni a nem elsőrendű amerikai jelzálog-adósi körből kiindult globális likviditásszűke miatt.

Update 1

A nemzetközi piacokat figyelve nyitott a pest tőzsde, a fél százalékos plusz azonban az első 20 perc végére elolvadt, csupán 30-40 pontos emelkedést mutat a Bux.
A nagyobb papírok a Mol kivételével enyhe visszaesést mutatnak. A magas olajár hatására azonban a magyar társaság iránt is nőtt az érdeklődés, és egy százalék feletti emelkedést produkált.

Update 2

Az európai piacok mindegyik lefordult a tegnapi vágta után, sajnos a Bux, amely igen visszafogott volt csütörtökön is, szintén így tett.
Ebben közrejátszott, hogy egy - egyébként nem igazán figyelt bizalmi index (RBC Cash Index) az augusztusi 89,3-ról 71,1-re esett szeptemberben, ami másfél éves mélypont.

Tény, hogy nincs túl nagy forgalom (egyedül az OTP pörög), így egy pozitív amerikai adat után könnyen fel tudják rántani az indexet (vagy bezúzni).

A hazai részvényeket tekintve a forgatóköny annyiban változott, hogy az OTP-Telekom-Ricsi páros lentebb csúszott, miközben a Mol emelkedett. Az index Egy óra előtt néhány perccel 120 pontos mínuszban van.

Úgyhogy várjuk a fél hármat. Az akkor publikálásra kerülő kiskereskedelmi forgalom (retail sales) az elemzői konszenzus szerint 0,5 százalékkal nőhet, míg az autók értékesítésétől megtisztított adatnál 0,2 százalékos erősödést várnak.
Háromnegyed órával később jönnek ki az ipari termelést és a kapacitás kihasználást jelző mutatók (industrial production and capacity utilization). Majd magyar idő szerint 4 órakkor a Michigan-index.

Az is benne van persze a pakliban, hogy egymáshoz képest nem teljesen konzisztens adatok látnak napvilágot, és eszetlen ide-oda csapkodásnak leszünk szemtanúi.

Ja és mielőtt elfelejteném, egy aranyos kép tegnapról ("Most akkor mi van?" )


Update 3

Az első adat némileg rosszabb lett, mint amit vártak 0,3% (Retail Sales Rose 0.3% in August). A várakozás 0,5 százalék volt.
Az adatra némileg esett a piac, a publikálás előtti 100 pontos mínuszról -150 lett.

Az első kommentárok érdekesek, ha innen nézem jó az adat, ha onnan nem
Mindenesetre kiemelik, hogy a várakozásoknál erősebb autóértékesítés dobta meg a kummulált adatot, amely az előző havihoz képest (amikor csökkenést mutatott) most nőtt. Egyes elemzők szerint mindez azt jelenti, hogy nincs komoly recessziós gond.
Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy szinte csak az autóforgalomnak köszönhető, hogy a teljes kiskereskedelmi forgalom nem esett ismét vissza, amely az egyes ágait tekintve aggodalomra adhat okot.

A futures adatok mérsékelt visszaesést jeleznek a tengerentúlon, míg az európai piacok nem igazán mozdultak felfele a fél 3-as adatok óta.

Update 4

Az adatokat illetően végül 2:1-re nyertek a várakozásnál gyengébbek. Az ipari termelés 0,2 százalékkal nőtt (0,3-at vértak). Az előzetes várakozással szemben ugyanakkor (mely 83,4 pontos stagnálás volt) 83,8 pontra emelkedett szeptemberben a michigani bizalmi index.

Mindezeknek köszönhetően az USA-ban "bizakodó pesszimizmus" van. A nyitáskori -80 pontról például -30-ig jött fel a Dow.
Itthon a Mol miatt ugyan az index napi málypont közelében van (-225 pont), ám a határidős Bux hétfőre már emelkedést mutat. Amennyiben a Wall Streeten nem lesz komoly eladási hullám, akkor várhatóan tényleg mehetünk fel hétfőn, hogy aztán a keddi nap a Fed ülés előtt feszült (vagy unalmas) várakozással teljen.

Update 5

A USA nem tud esni, igaz a végére mi sem emelkedtünk látványosan. Az amerikai optimizmus mindenesetre emelkedést sejtet hétfőre.
20 milliárdos forgalom mellett végül a Bux 26915.31 (-169.63, -0.63%) zárt.
A vezető részvények közül a nap vége előtt fél órával még 1 százalékos mínuszból felállt a Mol, és egyedüliként 0,2 százalékos pluszban zárt.
Az OTP 120 forinttal esett, és 9251-en zárt. Egy százalékot csökkent a MTelekom (963), míg a Richter ,08 százalékot (37200).
A kisebb papírok közül a Fotex iránt volt komolyabb kereslet, a papír 17 forintot ugrott, és 998-on zárt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.