2010. november 29. 09:37

Több mint két hónapos csúcsra gyengült pénteken a forint az euróval szemben, így már a 281-es szintet kóstolgatta a jegyzés. Hétfő reggel aztán jött egy kis enyhülés, ami elsősorban a hétvégén elfogadott ír mentőcsomagnak volt köszönhető - olvasható a Commerzbank hétfői elemzésében.

EUR/HUF (278,50 - 281,00): A 281-es szinteket kóstolgatva több mint kéthavi csúcsra ért a forint árfolyama, és a ma hajnali kereskedés is hozzávetőlegesen innen indult. Ahogy a forint a lélektani 280-as szint fölött fejezte be a napot, úgy a zlotyról is elmondható, hogy az euróval szemben is a mérföldkőnek számító 4-es érték felett zárt. A korona is gyengült, de a régió svájci Az ír mentőcsomag frankjának nevezett deviza csak moderáltan veszített az mértékéből. Ma kamatdöntő ülést tart az MNB, az 5,25 százalékos alapkamatszint a várakozások szerint nem fog változni. Egyes londoni, illetve régióbeli elemzők 2011 harmadik negyedévéig nem számolnak a jelenlegi kamatszint változtatásával, de szeptemberig még sok minden megtörténhet, többek között négy új, immár a kormány által delegált monetáris tanácstag kerül a döntéshozói csapatba. A délelőtt korai szakaszában a forint enyhe erősödést tudott felmutatni, ami az eurózónára nehezedő nyomás enyhülésének a következménye.

EUR/USD (1,3175 – 1,3350): A hétvégén helyére került az ír csomaggal kapcsolatos összes részlet. A 85 milliárd euróból csak 67,5 milliárdot dob össze az IMF és az EU két mentőmechanizmusa, az EFSM illetve az EFSF. A fennmaradó 17,5 milliárdot Írországnak kell saját forrásból előteremteni. Az ír önerővel kapcsolatban déja vu érzésünk lehet, ugyanis a kelták szintén az évek során felhalmozott nemzeti nyugdíjalap tőkéjéből szándékoznak 12,5 milliárd eurót felhasználni. Az EU-IMF duótól kapott pénz 5,83 százalékos hitelkamattal ketyeg a lehívás időpontjától, ami alacsonyabb a jelenlegi piaci szinteknél. A legfontosabb eredmény mindenesetre az, hogy a tervezetekkel ellentétben nem kötelezik az ír kötvényvásárlókat, hogy részt vegyenek az ír veszteségek viselésében; ez nagyon jó hír Portugáliára, illetve Spanyolországra nézve is.

CHF/HUF (210,00 – 212,00):
Egy komolyabb pozitív hír a rossz hangulatban 210 alá vihetné a CHF/HUF árfolyamát, de erre kicsi az esély, inkább a 210,5-211,5 körüli stagnálás a valószínű a mai napra. Amíg tart az eurózóna borongós hangulata, addig nem számolhatunk azzal, hogy a frank elindul a gyengülés irányába az euróval, illetve a forinttal szemben.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.