<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		

Míg a fővárosban mintegy 5-20 százalékkal mérséklődtek az albérleti díjak tanévkezdésre tavalyhoz képest, addig a legtöbb vidéki egyetemi városban, így Debrecenben, Miskolcon, Győrött és Sopronban nem jellemző az árak csökkenése.

Budapesten a kereslet bővülése nem tartott lépést a kiadó ingatlanok számának növekedésével, így összességében érezhető a bérleti díjak csökkenése. Ez, területtől függően 5-20 százalék közé tehető; a magasabb presztízsű budai oldalon jelentősebb, áll az Otthon Centrum elemzésében.

Ugyanakkor az egyetemek közelében stabilak a bérleti díjak. Bár csökkent az arányuk, de a keresett, egyetemekhez közeli kerületekben (VIII., IX., XI.) még most sem ritka, hogy a – főleg vidéki – szülők inkább lakást vásárolnak gyermeküknek albérlet helyett.

Lakásválasztásnál a közlekedés, a lakás elosztása, állapota, valamint a bérleti díj a döntő. Egyetemhez közel 60 ezer forint/hó alatt nem érdemes jó lakást keresni, a főbérlős megoldás pedig teljesen eltűnni látszik.

Élénkül a piac Debrecenben

Debrecenben idén is érezhető a piac élénkülése a ponthatárok kihirdetése óta. A hitelfelvétel szigorodása, a magasabb elvárt önerő miatt viszont látványosan megfordult az előző években jellemző tendencia; a szülők nem vesznek lakást diákgyereküknek arra hivatkozva, hogy bérlőtárssal megoszthatóak a költségek és az ingatlan öt év távlatában is jó befektetés. Ez a legtöbb egyetemi városra jellemző tapasztalat.

Jelenleg típustól függetlenül keresettek az egyetem közeli, 1,5-3 szobás lakások. A városban nem jellemzőek a főbérlős lakások, a diákok leginkább többen összeállva keresnek albérletet. A keresett, egyetem közeli lakások esetében azok hiánya miatt nem jellemző a bérleti díjak csökkenése tavalyhoz képest, viszont az alsó kategóriás panellakások esetében 10-15 százalékos csökkenés figyelhető meg. Az átlagos bérleti díj téglalakások esetében 1000-1700 forint/ négyzetméter, míg a paneloknál ennek csupán a fele-kétharmada.

Miskolc: előnyben a téglalakások

A miskolci lakáspiacot csak enyhén és augusztusra szorítkozva mozgatja meg a diákok albérlet-keresése. A legkeresettebbek természetesen az egyetem közeli, illetve tömegközlekedéssel jól ellátott városrészek (Avas dél, Petneházy, Hejőcsaba, Tapolca). Elsősorban 1,5-2 szobás téglalakások a keresettek, illetve Tapolcán tipikus, hogy diákok különálló családi házas lakrészt bérelnek. A főbérlős lakások itt sem keresettek.

Bár a válság hatására a kínálat bővült, a bérleti díjakban nem látszik csökkenés. A bérleti díjak jóval alacsonyabbak a debreceninél, jellemzően 650-850 forint/négyzetméter között mozognak.

Szeged: csoportban szebb az élet

Szegeden is csak a módosabb szülők azok, akik manapság inkább jó helyen lévő, lehetőség szerint újszerű lakást vesznek diák gyermeküknek, amit az egyetemi évek leteltével könnyen el tudnak adni. Jellemző a csoportos lakásbérlés, s itt a belvároshoz közeli panelek is keresettek. A fő albérlet-választási szempontok ugyanazok, mint mindenhol: egyetem közelsége, bérleti díj, fűtés típusa, bútorozottság, internet.

A fűtési mód alapján nagy különbségek adódhatnak: míg egy 2-3 szobás távfűtéses panellakás bérleti díja legfeljebb 35 ezer forint, egy egyedi fűtéses lakásért 50-80 ezer forintot is elkérhetnek a rezsin felül.

Győr: egy ezres/négyzetméter

Érdekes módon Győrött továbbra is gyakori megoldás a szülők lakásvásárlása bérlés helyett. A diákok próbálnak téglalakást találni, elsősorban az egyetem, illetve a városközpont közelében. A panel csak másodlagos lehetőségként jön szóba. Az egyedüli és albérlőtársas költözés egyaránt jellemző. Miskolchoz hasonlóan, itt sem hozott bérleti díj-csökkenést a kínálat bővülése.

Ez utóbbi oka az, hogy a lakáseladók magasabb ár reményében egyelőre kivárnak, de addig is kiadják az általuk nem használt lakást. Az egyetemhez közeli téglalakások jellemző bérleti díja 1000 forint/ négyzetméter, míg attól távolabb 750-900 forint/ négyzetméter. A panelárak ennél 100-150 forinttal olcsóbbak négyzetméterenként.

Sopron: kevés a jó albérlet

Sopronban 30-50 négyzetméter közötti, egyedi fűtésű garzonokat és kétszobás lakásokat keresnek a diákok. Míg az elsőévesek jellemzően egyedül, második évtől viszont már többen összeállva vesznek ki albérletet. A kínálat nem bővült tavaly óta, így most is hiány van jó albérletekből.


Gyakran a bérbeadók válogathatnak a bérlőjelöltek közül. Ennek megfelelően a bérleti díjak sem csökkentek. A jellemző bérleti díj egyetemhez közeli téglalakásnál 1000-1500 forint/ négyzetméter, míg távolabb 1000 forint/ négyzetméter; paneleknél egységesen 700 forint/ négyzetméterrel kell számolni.

Veszprém: több, de nem jobb

A veszprémi lakáspiacot nem mozgatja meg látványosan az albérlet-keresési időszak; az élénkülés az egyetem és a központi kollégium környezetére korlátozódik. A diákok leginkább ketten-hárman együtt keresnek két lakószobás, egyedi fűtésű téglalakást. Bár a válsággal mennyiségileg bővült a kínálat kiadó lakásokból, de a minőség elmarad a kereslet igényeitől.

A paneloknál és az egyetemtől távolabbi területeken tavalyhoz képest csökkentek a bérleti díjak, s a bérbeadók nagyobb engedményekre hajlanak, derül ki az Otthon Centrum elemzéséből.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.