TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2009. április 2. 11:59

Némileg meglepetést okozott a befektetőknek az Európai Központi Bank (EKB) azzal, hogy mindössze 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, miközben a többség 50 bázispontos vágásra számított. Így mostantól Európában is csak 1,25 százalékos az alapkamat, lassan jöhetnek az alternatív módszerek.

25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot csütörtöki ülésén az EKB, így 1,25 százalékos lett az alapkamat az eurózónában. A döntés hátteréről magyar idő szerint fél háromkor tart sajtótájékoztatót Jean-Claude Trichet, a jegybank elnöke, akkor derülhet ki, milyen további eszközöket kész bevetni az EKB a gazdaság felpörgetése érdekében.

Lassan az EKB is kifogy a munícióból, hiszen a mostani 1,25 százalékos kamatszintet már nem nagyon lehet hova csökkenteni, előbb-utóbb elő kell állni az alternatív megoldásokkal, mint Amerikában. A tengerentúlon a Fed már tavaly decemberben 1 százalékra vágta a kamatot, azóta más módszereket alkalmaz, pénzt pumpál a gazdaságba. Az EKB esetében a szakemberek többsége ennél nagyobb, 50 bázispontos kamatvágásra számított.

Az elmúlt napokban elterjedtek pletykák a piacon azzal kapcsolatban, hogy a kamat minimálisra vágása után milyen eszközöket alkalmazhat az EKB, hogy kihúzza az európai gazdaságokat a recesszióból. Volt szó arról, hogy vállalati kötvényeken, illetve államkötvényeken keresztül pumpálnának pénzt a gazdaságba, igaz utóbbi esetben csak a másodlagos piacon vehetnének kötvényeket az uniós szabályozás miatt.


Minket a dolog annyiból érint, hogy egyes hírek szerint az európai jegybank a régió devizáit is megmentené, mégpedig úgy, hogy bevásárolna forintból, zlotyból, cseh koronából. Sokan ennek a pletykának tulajdonítják a régiós fizetőeszközök szerdán kezdődött meredek erősödését.

A döntés hátteréről Jean-Claude Trichet jegybankelnök magyar idő szerint fél háromkor beszél majd.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.