<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Némileg meglepetést okozott a befektetőknek az Európai Központi Bank (EKB) azzal, hogy mindössze 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, miközben a többség 50 bázispontos vágásra számított. Így mostantól Európában is csak 1,25 százalékos az alapkamat, lassan jöhetnek az alternatív módszerek.

25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot csütörtöki ülésén az EKB, így 1,25 százalékos lett az alapkamat az eurózónában. A döntés hátteréről magyar idő szerint fél háromkor tart sajtótájékoztatót Jean-Claude Trichet, a jegybank elnöke, akkor derülhet ki, milyen további eszközöket kész bevetni az EKB a gazdaság felpörgetése érdekében.

Lassan az EKB is kifogy a munícióból, hiszen a mostani 1,25 százalékos kamatszintet már nem nagyon lehet hova csökkenteni, előbb-utóbb elő kell állni az alternatív megoldásokkal, mint Amerikában. A tengerentúlon a Fed már tavaly decemberben 1 százalékra vágta a kamatot, azóta más módszereket alkalmaz, pénzt pumpál a gazdaságba. Az EKB esetében a szakemberek többsége ennél nagyobb, 50 bázispontos kamatvágásra számított.

Az elmúlt napokban elterjedtek pletykák a piacon azzal kapcsolatban, hogy a kamat minimálisra vágása után milyen eszközöket alkalmazhat az EKB, hogy kihúzza az európai gazdaságokat a recesszióból. Volt szó arról, hogy vállalati kötvényeken, illetve államkötvényeken keresztül pumpálnának pénzt a gazdaságba, igaz utóbbi esetben csak a másodlagos piacon vehetnének kötvényeket az uniós szabályozás miatt.


Minket a dolog annyiból érint, hogy egyes hírek szerint az európai jegybank a régió devizáit is megmentené, mégpedig úgy, hogy bevásárolna forintból, zlotyból, cseh koronából. Sokan ennek a pletykának tulajdonítják a régiós fizetőeszközök szerdán kezdődött meredek erősödését.

A döntés hátteréről Jean-Claude Trichet jegybankelnök magyar idő szerint fél háromkor beszél majd.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.