<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Bár Kassai Ákos, az E-Star vezérigazgatója két hete egy nyilvános rendezvényen még azt mondta, jelenleg nem tervezik további részvényesi tőke bevonását, a BÉT honlapján ma hajnalban megjelent közlemény szerint zártkörű tőkeemelést hajt végre a társaság.

A Budapesti Értéktőzsdén kedd délután, a társaság saját kérésére felfüggesztett részvények tulajdonosainak csütörtök hajnalig kellett várniuk, hogy kiderüljön, milyen piacbefolyásoló bejelentést tesz közre a társaság. A BÉT honlapján 4.45-kor megjelent közlemény szerint zárt körű tőkeemelésről döntött az E-Star igazgatósága. A tranzakció révén közvetve részvényeinek maximum 10 százaléka kerül nemzetközi befektetők tulajdonába, és mintegy 2,4 milliárd forint friss, likvid tőkét vonnak be a társaságba, amelyet az E-Star elsődlegesen a nemzetközi terjeszkedése finanszírozására fordít.

A tájékoztatás szerint az igazgatóság a tőkeemelés gyorsított technikai lebonyolítása mellett döntött. A társaság alaptőkéjét 24 millió forintról 26,4 millió forintra emelik, 240.000 darab A sorozatú, 10 forint névértékű, 10.000 forint kibocsátási értékű dematerializált, újonnan kibocsátott törzsrészvény zártkörű forgalomba hozatalával. Ezek után nem meglepő, hogy a múlt héten 10 ezer forint alá süllyedt saját részvényeket zsákolta a társaság.

A közlemény szerint a tőkeemelési folyamat minél gyorsabb lebonyolítása érdekében a jelenlegi részvényesek nem élhetnek jegyzési elsőbbségi jogukkal.

Az igazgatóság megbízta a WOOD & Company Financial Services S.A. Oddział w Polsce befektetési bankot a tőkeemelésben történő részvétellel. A befektető a törzsrészvények ellenértékét június 14-ig fizeti meg.

mfor.hu: A társaság első negyedéves beszámolója szerint az E-Star saját tőkéje 6,95 milliárd forint volt. Ha ezt megtoldjuk a most bejelentett 2,4 milliárddal, akkor a saját tőke, a második negyedéves eredmény figyelembevétel nélkül 9,35 milliárd forintra, vagyis 34,6 millió euróra nő. Ez már csak 4,5 millióra van attól a 39,1 milliótól, amit az EETEK csoport akvizícióját követő sajtótájékoztatón Soós Csaba a saját tőkéje 2011. végén várható értékére előrejelzett. Vagyis az év végéig - ha a 39,1 milliós saját tőke állományterv továbbra is fent áll - összesen 4,5 millió eurós, vagyis 1,2 milliárdos mérleg szerinti eredmény várható, ami az első három hónap 2 milliárd adózott eredménye után meglehetősen kevésnek tűnik.

További kérdés, hogy miért volt szükség most a tőkeemelésre. Kassai Ákos a leadben jelzett rendezvényen azt mondta, hogy a cég a már elindított projektekre kíván koncentrálni és nem tervez a közeljövőben újabb felvásárlásokat. A mostani projektek jelenlegi finanszírozását pedig a május végén és június elején lezajlott kötvényeladásokból befolyó 2,2 milliárd forint valószínűleg biztosítja.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.