<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az olasz kormánykötvény-hozamokkal együtt az Olaszországgal mint szuverén adóssal kapcsolatos befektetői félelmek erősödését tükrözve rekordot döntött a szerdai londoni kereskedésben az olasz államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása, amely valamivel meghaladta a magyar törlesztéskockázat-biztosítási díjszabásokat is.

A CMA DataVision kimutatása szerint az olasz kormánykötvények  CDS középárfolyama az 524,1 bázispontos előző záróról jelentős, csaknem 50 pontos napon belüli emelkedéssel 572 bázispont környékén mozgott a késő szerdai londoni kereskedésben.
 

A CMA elemzői az MTI-nek elmondták, hogy a magyar CDS-díjszabás ugyanakkor 568 bázispont volt Londonban az 541,9 bázispontos előző esti zárószint után.

Az euróövezeti tagállamok törlesztéskockázati megítélése közötti hatalmas különbségeket mutatja, hogy Németország CDS-középárfolyam 93 bázispont körül mozgott a szerdán, vagyis kevesebb mint a hatoda volt az olasz CDS-díjszabásoknak, a portugál törlesztéskockázati biztosítási tranzakciók jóval ezer bázispont felett járó középárfolyama pedig csaknem a tizenkétszerese az aktuális német CDS-árazásnak.

A Capital Economics szerda esti helyzetértékelésében kétségbe vonta, hogy az euróövezeti jegybank (EKB) olyan mértékű kötvénypiaci beavatkozásra szánná el magát, amellyel a tízéves futamidejű kötvények esetében már jóval 7 százalék felett járó olasz hitelköltségek fenntartható szintre csökkenhetnének.

A cég szerint az EKB augusztus óta "szerény", 110 milliárd euró értékben vásárolhatott euróövezeti államkötvényt. A Capital Economics számításai szerint ha ennek akár a 80 százaléka olasz állampapír volt, az is csak 88 milliárd eurós olasz államkötvény-vásárlást jelentene, ami a piacon lévő olasz szuverén adósságtömegnek alig az 5 százaléka. A ház londoni elemzőinek becslése szerint legalább 700 milliárd euró értékű olasz államkötvény-vásárlásra lenne szükség az olasz közfinanszírozási helyzet stabilizálásához.
 
MTI 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.