<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Több mint három éve nem tapasztalt mértékben gyengült a héten a kínai jüan dollárárfolyama.

A jüan egy hét alatt 0,5 százalékot veszített értékéből, ami jelentős gyengülés, figyelembe véve, hogy a kínai központi bank milyen szigorú ellenőrzés alatt tartja az árfolyamot. Utoljára 2010 novemberében gyengült ekkorát egy hét leforgása alatt.

A jüannal nem lehet szabadon kereskedni. A kínai jegybank minden nap meghatározza a hivatalos középárfolyamot, ettől legfeljebb egy százalékkal mozdulhat el az árfolyam.

A hét végén elért, 6,09 fölötti árfolyamszint némileg váratlan azután, hogy tavaly év végén rekordszintre, 6,07-ig erősödött a jüan a dollárral szemben. 2013-ban 3 százalékot nőtt az értéke. 2012-ben csak 0,25 százalékkal erősödött.

A szakértő szerint az e heti gyengülés egyik oka az lehet, hogy a nagy bankok a kínai gazdasági növekedés lassulásától tartva devizát vásárolnak. A másik, hogy az amerikai jegybankrendszer, a Fed megkezdte gazdaságösztönző kötvényvásárlásai volumenének csökkentését, ami miatt tőkekivonás kezdődött a feltörekvő piacokon, és ez meglátszik a legtöbb felzárkózópiaci deviza árfolyamán, így a jüanén is.

A kínai jegybank az elmúlt nyolc és fél évben fokozatos, "csúszó felértékelést" alkalmazott; a 8,27-es szintről azóta több mint 30 százalékot erősödött a jüan. Devizapiaci kereskedők arra számítanak, hogy az árfolyam az idén áttöri a 6,00-os szintet, vagyis egy dollár kevesebb mint 6 jüant fog érni.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.