3p

A megkezdett fejlesztéseket a vállalkozók és az egyénileg építkezők is igyekeznek befejezni, derült ki a KSH most publikált adataiból. A jövőben azonban darabszámba is kevesebb építkezés várható, miközben a létrejövő négyzetmétert tekintve 10 százalék felett visszaesésre lehet számítani a statisztikából.

2009 első három hónapjában 6600 lakás kapott használatbavételi engedélyt és közel 8400 új lakásra adtak ki építési engedélyt. A használatba vett lakások száma 15 százalékkal több, az új engedélyeké 7 százalékkal kevesebb, mint 2008 I. negyedévében volt. A lakásépítések fele – mind a most befejezett, mind a jövőbeli építkezéseket tekintve – Közép-Magyarország régióban koncentrálódik.

Az első negyedévi növekedés elsősorban a vállalkozói, értékesítésre szánt lakásépítés területén jelentkezett. A vállalkozások a múlt év azonos időszakához viszonyítva egynegyeddel több lakást építettek. Az eladás céljára készült lakások száma 29 százalékkal volt magasabb, mint a bázisidőszakban. Önkormányzati lakásépítés ebben az időszakban nem történt, az építtetők körét a lakosság és a vállalkozások alkották, 53–47 százalékos megoszlással. A kivitelezők között folytatódott az építőipari vállalkozások térnyerése; egyharmaddal több lakást építettek fel, mint egy évvel korábban, miközben a lakosság házilagos kivitelezésében egynegyeddel kevesebb lakás készült el. Ebben a negyedévben az
építőipar 83 százalékos részaránya mellett 14 százalékot képviselt a házilagos kivitelezés.

Az új lakások átlagosan 91 m2-es alapterülete alig kisebb, mint az előző évben. A családi házas, többszintes, többlakásos építkezések növekedése átlag alatti volt. A lakóparki építkezések az új lakóépületekben megvalósult lakásépítések 5,5 százalékát tették ki országos átlagban, 11 százalékát a fővárosban.

Valamennyi településtípusra érvényes, hogy több lakást vettek használatba, mint az előző év első negyedében, az új engedélyek száma azonban csak az 50 ezer főnél népesebb településeken növekedett. A fővárosban másfélszer annyi új lakás épült, mint az ország községeiben együttesen, s az új lakásépítési engedélyeket illetően még nagyobbak a területi különbségek.

Az engedélyezett lakásépítések száma Budapesten 10 százalékkal emelkedett, ugyanakkor a községekben az előző évi háromnegyedére esett vissza. Míg a használatba vett lakások száma a megyék kétharmadában nőtt, az új engedélyek alakulása nagyobb különbségeket mutat. Észak-Alföld az egyetlen régió, amelynek minden megyéjében visszaesett a lakásépítés; a használatba vett lakásoké 44 százalékkal, az új engedélyt kapott lakásoké 23 százalékkal lett kevesebb.


Az üdülőépítés terén az első negyedévben növekedés mutatkozott. 88 üdülőegységet vettek használatba és 160 üdülőépületben 470 új üdülőegység építésére kértek engedélyt. A használatba vett egységek száma 13 százalékkal, az engedélyezetteké 19 százalékkal haladja meg a múlt év azonos időszakának adatát.

A kiadott új építési engedélyek alapján 760 ezer m2 lakóépület és 880 ezer m2 nem lakóépület beépítését tervezik, 10–13 százalékkal kevesebbet, mint 2008 első negyedében. A lakóépületek kategóriájában legnagyobb arányú visszaesés az egylakásos házak esetében történt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!