TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2011. március 28. 12:46

Oroszország, jelenlegi 500 milliárd dolláros devizatartalékaiból még az idén befektethet az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközbe (EFSF), ha annak kötvényei elég likvidnek bizonyulnak - jelentette ki a Reuters hírügynökségnek Szergej Svetszov, az orosz központi bank elnökhelyettese.

Mint elmondta, a pénzügyminisztériumtól eltérően, ahhoz nem kell törvénymódosítás, hogy a központi bank befektessen az európai stabilitási alapba.

Svetszov azt is elmondta, hogy Oroszországnak - amelynek Kína és Japán után  legnagyobb a devizatartaléka - jelenleg nincs spanyol kötvénybefektetése, mivel a korábbiak már lejártak, de a jövőben nem zárta ki az újabb spanyol kötvényvásárlást.

Az orosz pénzügyminisztérium márciusban visszatette Spanyolországot arra a listára, amelyről nemzeti jóléti alap potenciális befektetési országai kiválaszthatók. Az euróövezeti pénzügyi válság csúcsán - a múlt ősszel - Spanyolországot Írországgal együtt levették a listáról.

Svetszov ugyanakkor megismételte, hogy nincs terv a japán jenben levő befektetések súlyának csökkentésére a tartalékokban, a jelenlegi 2 százalékról.

Kanadai dollárban - amelyet a múlt évben vettek fel az orosz devizatartalékok közé a diverzifikálás céljával -  kissé kevesebb a befektetés, mint jenben - mondta a bankár, hozzátéve, hogy Oroszország tervezi az ausztrál dollár felvételét is, de erre az idén már nem kerül sor.

A tartalékokban jelenleg 36 milliárd dollár az arany, és ennek értéke valószínűleg akkor is tovább nő, ha aránya esetleg változatlan marad a devizatartalékok között - hangsúlyozta az orosz központi bank elnökhelyettes a Reutersnek.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.