<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Oroszország, jelenlegi 500 milliárd dolláros devizatartalékaiból még az idén befektethet az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközbe (EFSF), ha annak kötvényei elég likvidnek bizonyulnak - jelentette ki a Reuters hírügynökségnek Szergej Svetszov, az orosz központi bank elnökhelyettese.

Mint elmondta, a pénzügyminisztériumtól eltérően, ahhoz nem kell törvénymódosítás, hogy a központi bank befektessen az európai stabilitási alapba.

Svetszov azt is elmondta, hogy Oroszországnak - amelynek Kína és Japán után  legnagyobb a devizatartaléka - jelenleg nincs spanyol kötvénybefektetése, mivel a korábbiak már lejártak, de a jövőben nem zárta ki az újabb spanyol kötvényvásárlást.

Az orosz pénzügyminisztérium márciusban visszatette Spanyolországot arra a listára, amelyről nemzeti jóléti alap potenciális befektetési országai kiválaszthatók. Az euróövezeti pénzügyi válság csúcsán - a múlt ősszel - Spanyolországot Írországgal együtt levették a listáról.

Svetszov ugyanakkor megismételte, hogy nincs terv a japán jenben levő befektetések súlyának csökkentésére a tartalékokban, a jelenlegi 2 százalékról.

Kanadai dollárban - amelyet a múlt évben vettek fel az orosz devizatartalékok közé a diverzifikálás céljával -  kissé kevesebb a befektetés, mint jenben - mondta a bankár, hozzátéve, hogy Oroszország tervezi az ausztrál dollár felvételét is, de erre az idén már nem kerül sor.

A tartalékokban jelenleg 36 milliárd dollár az arany, és ennek értéke valószínűleg akkor is tovább nő, ha aránya esetleg változatlan marad a devizatartalékok között - hangsúlyozta az orosz központi bank elnökhelyettes a Reutersnek.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.