2018. január 26. 08:16

Csütörtökön beszakadt az amerikai fizetőeszköz, az elnök azonban Davosban mondott néhány biztató dolgot, amelynek köszönhetően magához tért az árfolyam.

Ahogy arról csütörtökön az mfor.hu is beszámolt, az EKB ülését követően a közpot bank és annak elnöke is próbált ugyan nyugtatni, ám befektetők egyre inkább meg vannak arról győződve, hogy hamarosan véget ér a kötvényvásárlási programjuk. Emiatt az euró folytatta a napok óta tartó hegymenetét, és áttörte a lélektani 1,25-ös szintet is. 
 
 
A tegnap esti órákban időlegesen visszaerősödött a dollár, miután Donald Trump elmondta, a kedvező gazdasági folyamatok miatt erősödni fog a dollár, és ő is erős dollárt szeretne hosszú távon, és megvédte pénzügyminiszterét, akinek szavait szerinte kiragadták a kontextusból. A héten azután kezdett el jelentősen gyengülni az amerikai fizetőeszköz, hogy megjelent Steven Mnuchin nyilatkozata, miszerint a gyengébb dollár jótékony hatást fejthet ki az amerikai külkereskedelmi mérlegre. Később a tisztségviselő korrigált, és leszögezte, hogy a túl gyenge, és a túl erős devizának is vannak negatív hatásai, írta reggeli hírlevelében az Equilor. 

Donald Trump nem csak a dollár, de az olaj árfolyamában is hullámokat keltett davosi beszédével. A tegnap délutáni kereskedésben a Brent és a WTI elérte az utoljára 2017 decemberében látott csúcsokat, a mozgást a gyenge dollár mellett a szerdai amerikai olajtartalék adatok támogatták. Davosban az amerikai elnök nem csak az erősebb dollár mellett állt ki, hanem optimista hangnemet ütött meg a NAFTA jövőjével kapcsolatban. Trump a héten Montreálban az egyezmény jövőjéről tárgyalt és ismét megerősítette, hogy az Egyesült Államok célja, hogy csökkentsék az export-import egyenlőtlenségeket.
 
mfor.hu 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.