2018. január 8. 18:34

Miután az első kereskedési héten minden nap új történelmi rekordok születtek az amerikai tőzsdéken, Trump újabb álomszintet célozna meg.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Január 4. történelmi csúcson zárt a Dow, először lépte át a 25 ezer pontos szintet. A történésekre természetesen reagált az amerikai elnök, szokásosnak mondható Twitter bejegyzésben tűzte ki a következő célt, a 30 ezer pontos szintet. Donald Trump eddigi politikája ugyan mérsékelten támogatta csak az üzleti folyamatokat, a december végén elfogadott adóreform miatt a befektetők igen lelkesek voltak, az erről megjelenő pozitív hírek rendre komoly emelkedést hozott a piacokon.


Az elemzők egy része persze szkeptikus egy ekkora ugrás kapcsán, és arra emlékeztetnek, hogy már így is túlértékeltek a piacok. A mostani közel 9 éve tartó fellendülés a második leghosszabb a New York-i tőzsde történetében, ugyanakkor a 3 százalékot meghaladó korrekció nélküli emelkedésben ilyen hosszú periódus még soha sem volt a piacok történetében. Éppen ezért további 20 százalékos mértékű megugrást nehezen tartanak elképzelhetőnek.

Mások szerint viszont a pozitív folyamatokat jelenleg nem árnyékolja be semmi, a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve, amelyet a múlt héten publikáltak, is erősödő gazdasági növekedéssel számol. Éppen ezért nem zárják ki a tőzsde töretlen szárnyalását.

A 25 megvolt, irány a 30?

Az optimista forgatókönyv szerint az adócsökkentés és az erősödő gazdasági bővülés tovább növekvő vállalati eredményekkel jár majd. Ez illetve a mostani értékelési szinteknél kicsit magasabb P/E szint esetén nem lehetetlen még egy komoly ugrás az indexekben.

Ha megnézzük az eddigi leghosszabb emelkedési periódust, az 113 hónapig tartott 1990 és 2000 között, míg most 105 hónapnál jár a hossz. Egy év alatt 25 százalékot ugrott a Dow, vagyis 2017 január 5-én érte el a 20 ezer pontot, hogy aztán most január 4-én már a 25 ezres szintet is maga mögött tudja. Látva mindezt, már kevésbé elképzelhetetlen az, hogy belátható időn belül 30 ezer pontig erősödjön a Dow.

Hozzá kell persze tenni, hogy már a 2017-es emelkedés is meglepő volt sokak számára, és számos olyan érv van, ami a további erősödés ellen szól. Így mindenképpen érdemes kiemelni, hogy a háztartások eddig csak a már említett 2000-es évi rekord idején voltak ilyen jelentős arányú részvénypozícióban, ami jó eséllyel azt jelenti, hogy egyre kevesebben vannak, akik a vásárlói oldalon megjelenhetnek. Ezek mellett is számtalan más kockázati tényező van a szakértők szerint, így az sem lenne meglepő, ha egy több ezer pontos korrekció jönne a további ezer pontos emelkedések helyett.

mfor.hu