Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

A járvány terjedésének felgyorsulása miatt február közepe óta tartó pénz- és tőkepiaci zuhanás hatására rövid – egy-három hónapos - távlatban jelentős mínuszok keletkeztek. Ám a nyugdíjpénztárakban szunnyadó megtakarításokat a tagok zöme nem most, hanem évekkel később kívánja felvenni, márpedig hosszú távon az egyenlegek pozitívak.

A rosszullét kerülgetheti azokat, akik önkéntes nyugdíjpénztárakban takarékoskodnak idős éveikre, s ezekben a napokban egy pillantást vetnek a számlaegyenlegükre a pénztárak internetes oldalán. Csak úgy repkednek ugyanis a mínuszok, van olyan pénztártag, akinek a nyugdíjcélú megtakarításának hozamrésze negyedével alacsonyabb a három hónappal korábbinál. A szórás nagy, más tagok 7 százalék körüli bukót tapasztaltak eddig.

Ez nem csoda. A Kínából indult koronavírus-járvány vészesen terjed, s jelenleg szinte senki nem tudja megmondani, mikor lesz vége, így azt sem, hogy milyen tartósabb piaci hatásal kell számolni. Azt már szinte kész tényként kezelhetjük, hogy a világgazdaság már elkezdődött lassulása tovább folytatódhat, ám annak mértéke kérdéses. E bizonytalanság miatt válnak meg egyre többen kockázatos befektetéseiktől, mindenekelőtt a részvényeiktől, hogy pénzeiknek biztonságosabb formát keressenek. Ez áll a vezető tőzsdeindexeknek a 2008 őszi válság óta nem látott zuhanása mögött, például a frankfurti DAX 23, az amerikai Dow Jones 18 százalékkal áll alacsonyabban, mint egy hónappal korábban, de a hazai börzebarométer, a BUX is összehozott egy 17 százalékos bukót.

Más kérdés, hogy a biztonságosabb formák, jelesül a bankbetétek, az állampapírok meg az alacsony kamatkörnyezetben alig hoznak valamit – kivéve a magyarokat: az öt éven át évi 5 százalékos átlaghozammal kecsegtető Magyar Állampapír Pluszt, valamint az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírt, amely a meglódult (januárban 4,7 százalékos) hazai pénzromlás miatt szintén sokat ígérő.

Ám az nem lehetséges, hogy a hazai nyugdíjpénztárak kizárólag ez utóbbiakból tartsanak a portfólióikban (a MÁP Plusz például kifejezetten lakosságnak szánt papír - s ezzel kapcsolatban most az a kérdés, hogy a zuhanó tőzsdei árfolyamok az először tavaly kibocsátott papír felé terelik-e a kisbefektetőket). Már csak a befektetési politikájuk miatt sem, amely előírja, hogy úgymond diverzifikáljanak, azaz több forma között is megosszák a vagyonaikat, vagyis például állampapírok mellett részvényeket, kötvényeket is vegyenek, még ha ezeket jóval kisebb arányban is. A mostani zuhanás azonban olyan hatalmas volt, hogy a még minimális részarányú kockázatos befektetések is mínuszba vitték az egyenlegeket.

Még az úgynevezett klasszikus portfoliók 1-3 hónapra visszamenőleges hozama is negatív, még ha minimálisan is – ezeknél a befektetések zöme (néhány pénztár esetén egésze) magyar állampapírba kerül. A kiegyensúlyozott portfolióknál már nagyobbak a mínuszok. Ezeknél jóval magasabb a kockázatosabb befektetések részaránya, de még általában bőven 50 százalék alatti. Egyik olvasónk portfoliójában például 72 százalék állampapír, 20 százalék részvény található, a többi vállalati kötvény, jelzálogpapír. A növekedési portfoliók negatívuma a legmagasabb, ezek az állampapírokból 50 százaléknál kevesebbet tartanak, többségében részvényből, vállalati kötvényből próbálják kitermelni a magasabb hozamot – nem véletlen, hogy az elmúlt hetek földindulása az ő mutatóikat tépázta meg a legjobban.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy bármennyire is szörnyen festenek most a rövid távú hozamok, ez egy pillanatnyi állás. Ami azt jelenti, hogy amilyen hirtelen és nagyot zuhantak a világ pénz- és tőkepiacai, olyan gyorsan és mértékben vissza is épülhetnek. De ha még lassabban is, a nyugdíjpénztári tagok döntő többségének akkor sincs feltétlenül okuk az aggodalomra, hiszen nekik nem most, hanem évek – esetenként évtizedek múlva – lesz szükségük a pénztárakban fialtatott pénzeikre. Márpedig az 1, 3 vagy 5 évre visszamenő hozamok szinte kivétel nélkül pozitívak.

A nyugdíjpénztári megtakarítás ugyanis a leghosszabb távú befektetési forma, legtöbbször több évtizedes időszakot fed le, ezért formális jelentősége van a napi, negyedéves vagy akár az éves hozamok nyomon követésének – hívta fel lapunk figyelmét az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) még 2018 júliusában, egy olyan időszakban, amikor átmenetileg ugyancsak nagy mínuszokat mutattak a rövid távú hozamok, még ha nem is akkorákat, mint most. Nem véletlen, hogy a jogszabályok a pénztáraknak 10, 15 éves időtávú hozamok bemutatását írják, azok adnak ugyanis pontosabb képet a befektetések alakulásáról.

Az önkéntes pénztárakban fialtatott vagyon évről évre nő, az ÖPOSZ-szal együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak összesített vagyona 2019 harmadik negyedév végén 1425 milliárd forintra rúgott, ami az egy évvel korábbi szinthez képest 7,1, az idei második negyedév végéhez viszonyítva pedig 2 százalékos többletnek felel meg. Az egy tagra jutó átlagvagyon meghaladta az 1,3 millió forintot, ez az öt évvel ezelőtti szinthez képest 47 százalékos emelkedésnek felel meg.

A mostani negatív számlaegyenlegek kapcsán tehát nem szabad rémüldözni, hiszen a nyugdíjba vonulás a mintegy 1,1 millió pénztártag jelentős részénél még évekre, akár évtizedekre van.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.