<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Elfogadhatatlan és tűrhetetlen, hogy bárki nyerészkedjen a magyar gazdákon, hiszen így nemcsak a vidéket sodorja nehéz helyzetbe, hanem egész Magyarországot is - jelentette ki az agrárminiszter a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Balkányban.

Nagy István egy helyi gazdafórumot megelőző sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Bige László, a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. tulajdonosa megkárosította a gazdákat, mivel cége piaci helyzetét kihasználva mesterségesen emelte a műtrágya árát, a mostani egyébként is magas világpiaci árak mellett.

"Nélkülözhetetlen feladatunk, hogy újra és újra fellépjünk a tisztességtelen vállalkozóval szemben a magyar gazdák érdekében" - fogalmazott az agrártárca vezetője az MTI tudósítása szerint, hozzátéve, hogy Bige László kartellezése mintegy 36 milliárd forintnyi kárt okozhatott a magyar gazdatársadalomnak.

A kormány agrárpolitikusainál Bige László lett az elsőszámú közellenségA kormány agrárpolitikusainál Bige László lett az elsőszámú közellenség

Közölte, hogy a Gazdasági Versenyhivatal megállapította Bige László tisztességtelen piaci magatartását és a kartellezést, amivel a vállalkozó megkárosította a gazdákat. Elmondása szerint az előző évekhez képest négyszeresére emelkedett a műtrágya ára: egy intenzíven termelő, szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodó korábban hektáronként 50-85 ezer, most azonban már 205-255 ezer forintért tud csak a földjére műtrágyát juttatni. Nagy István rámutatott, a nagyvállalkozó nemcsak piaci szabálytalanságot, hanem megbocsáthatatlan etikai vétséget is elkövetett, amellyel minden magyar vásárlót megkárosított, mindezt pedig azért, hogy extra profithoz jusson.

Ez a túlárazás közvetetten megjelenik a megtermelt termények, valamint az előállított élelmiszerek árában, amivel a gazdák mellett a fogyasztók zsebéből is kivette a pénzt - tette hozzá. A miniszter jelezte, a GVH eljárásában 11 magyarországi szereplő volt érintett, amelyből kettő elismerte a jogsértést, a nemzeti versenyhatóság versenytanácsa 14,1 milliárd forintra bírságolta a kartellezőket. Nagy István szerint Bige László "egy jogi aktust mindenképpen politikai köntösbe akar öltöztetni", azért, hogy elfedje bűnét.

Kifejtette, Bige László igyekezett vásárlási kényszerbe hozni a gazdákat, hiszen azt mondta nekik, hogy decemberben csak egy napig szolgálják ki a magyar vevőket.  Ezzel a nagyvállakozó felmondta a magyar gazdaság szereplői közötti szolidaritást, és nyíltan megfenyegette a magyar gazdákat - mondta az agrárminiszter. Hozzátette: Bige László jelenleg kihátrálni igyekszik ebből a helyzetből.

Bige László ellen hosszabb ideje folynak különböző vizsgálatok. A kormány politikusai ezt az utóbbi időben rendre a nagyvállalkozó fejére olvassák. Ő ugyanakkor azt állítja, hogy nem vétett a szabályok ellen, a most zajló eseményeket politikai boszorkányüldözésnek tartja.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.