<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kilépett egy 900 millió forintos, ingyen Covid-tesztelési lehetőséget biztosító EU-s programból a magyar kormány.

Visszalépett a magyar kormány abból az uniós programból, amely révén az ország mintegy 900 millió forintos vissza nem térítendő EU-s támogatást kaphatott volna gyors- és PCR-tesztek vásárlásához - írja a Népszava Ujhelyi István szocialista EP-képviselőre hivatkozva. Erről Ujhelyit kérdésre válaszolva Sandra Gallina, az Európai Bizottság egészségpolitikai főigazgatója levélben tájékoztatta, miután a magyar kormány többször is válasz nélkül hagyta a politikust.

Pedig kezdetben a magyar kormány is támogatta a programot, amelyet még tavaly indítottak. Az Európai Parlament kérésére az EB a múlt nyáron különített el összesen 100 millió eurót a Covid-igazolványok kiállításához szükséges tesztek beszerzéséhez. A program keretében vásárolt teszteket nem az egészségügyben használták volna fel, hanem azoknak szánták, akik például azért nem tudnak európai Covid-igazolványt szerezni, mert az EU-ban nem elfogadott vakcinát kaptak. Így a program elsősorban azokat segítette volna, akiknek például külföldi tanulmány- vagy munkaút, esetleg családlátogatás miatt vált elkerülhetetlenné a teszt. Ilyen esetekben ugyanis az érintetteknek maguknak kell állniuk a költségeket, hiszen az ingyenes vizsgálat csak Covid-gyanú esetén jár - írja a lap.

Magyarországnak a támogatás maximális összege, 2,37 millió euró, azaz közel 900 millió forint járt volna. A Népszava megekereste a Miniszterelnökséget az ügyben, de végül az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) válaszolt, és nem vitatta, hogy valóban lemondtak erről a forrásról.

„A projekt rendkívül szűk támogatási kört célzott meg, rendkívül szűk határidőre korlátozódva: kizárólag a 12 éven aluli gyermekek és az EU által el nem ismert oltóanyaggal oltott állampolgárok tesztelésének elősegítését előirányozva az EU Digitális COVID igazolvány kiváltása és az azzal történő utazás elősegítése érdekében. Noha a magyar részről a projekt megvalósításához szükséges teljes tervezés megtörtént, az utazási időszak közben véget ért és a Covid-19 újabb hulláma kezdetén járva a harmadik oltások beadása is megkezdődött (2021 augusztusától), ezzel megerősítve az első két vakcina által biztosított védelmet, egyben biztosítva az unió tagállamaiba való utazás lehetőségét” - fogalmazott a főigazgatóság.

Az ebből a válaszból nem derül ki, miért ne lehetett volna e „szűk támogatási kör” számára biztosítani az ingyen tesztelés lehetőségét, miközben számos nyugati országban kérnek negatív tesztet a beutazáshoz, különösen az Unióban nem elfogadott vakcinákkal oltottak esetében.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.