Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

A magyar állam adta át a maga 10 százalékos pakettjét, amellyel így a részesedése 5,25 százalékra csökkent.

A Richter Gedeon Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent közleményében arról tájékoztatja a részvényeseit, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-től és a Maecenas Universitatis Corvini (MUC) Alapítványtól (ez működteti a Budapesti Covinus Egyetemet) kézhez vett értesítés szerint 2020. augusztus 18-án befejeződött a részvénytranszfer. Amelynek keretében a magyar állam tulajdonában álló és Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány bizalmi vagyonkezelésében lévő 18.637.486 darab Richter törzsrészvény a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány tulajdonába került.

Tőzsdei részvényekkel stafírozta ki az állam a Covinust működtető alapítványtTőzsdei részvényekkel stafírozta ki az állam a Covinust működtető alapítványt

A fent megjelölt tranzakció eredményeként a Richter Gedeon Nyrt.-ben az MNV Zrt. által képviselt magyar állam befolyása (szavazati joga, illetve tulajdoni hányada) 15,25 százalékról 5,25 százalékra csökkent. Egyidejűleg a MUC Alapítvány befolyása (szavazati joga, illetve tulajdoni hányada) a Richter Gedeon Nyrt.-ben 10 százalékra növekedett.

A tranzakcióra a Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozási programjának és a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány oktatási tevékenységének támogatásáról szóló a 2020. évi XXVI. törvény 7.§-a alapján került sor.

Mint arról lapunk annak idején beszámolt, eredetileg, 2019. július 1-jével a MUC Alapítvány még csak bizalmi vagyonkezelés keretében kapta meg a 10 százaléknyi Richter- (valamint az ugyanilyen mértékű Mol-) részvényeket, ami azzal a következménnyel járt, hogy azokat nem adhatta el, csak a hozamot - ez esetben a részvények osztalékát - fordíthatta a működése finanszírozására. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Ezen változtatott az említett törvény. Ennek érdekében megszüntette a bizalmi vagyonkezelői jogviszonyt, akként, hogy a Mol- és Richter részvények átadása immár vagyonjuttatásnak számít. Ami azt jelenti, hogy a Corvinus Egyetemet működtető alapítvány is már eladhatja a paketteket, azzal a feltétellel, hogy azt először az államnak kell felajánlania, s csak ha az nem tesz 90 napon belül vételi ajánlatot, akkor értékesítheti másnak a részvényeket.

A  mai árfolyam alapján a 10 százalékos Richter-pakett értéke több mint 134 milliárdot ér.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.