<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A magyar állam adta át a maga 10 százalékos pakettjét, amellyel így a részesedése 5,25 százalékra csökkent.

A Richter Gedeon Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent közleményében arról tájékoztatja a részvényeseit, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-től és a Maecenas Universitatis Corvini (MUC) Alapítványtól (ez működteti a Budapesti Covinus Egyetemet) kézhez vett értesítés szerint 2020. augusztus 18-án befejeződött a részvénytranszfer. Amelynek keretében a magyar állam tulajdonában álló és Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány bizalmi vagyonkezelésében lévő 18.637.486 darab Richter törzsrészvény a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány tulajdonába került.

Tőzsdei részvényekkel stafírozta ki az állam a Covinust működtető alapítványtTőzsdei részvényekkel stafírozta ki az állam a Covinust működtető alapítványt

A fent megjelölt tranzakció eredményeként a Richter Gedeon Nyrt.-ben az MNV Zrt. által képviselt magyar állam befolyása (szavazati joga, illetve tulajdoni hányada) 15,25 százalékról 5,25 százalékra csökkent. Egyidejűleg a MUC Alapítvány befolyása (szavazati joga, illetve tulajdoni hányada) a Richter Gedeon Nyrt.-ben 10 százalékra növekedett.

A tranzakcióra a Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozási programjának és a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány oktatási tevékenységének támogatásáról szóló a 2020. évi XXVI. törvény 7.§-a alapján került sor.

Mint arról lapunk annak idején beszámolt, eredetileg, 2019. július 1-jével a MUC Alapítvány még csak bizalmi vagyonkezelés keretében kapta meg a 10 százaléknyi Richter- (valamint az ugyanilyen mértékű Mol-) részvényeket, ami azzal a következménnyel járt, hogy azokat nem adhatta el, csak a hozamot - ez esetben a részvények osztalékát - fordíthatta a működése finanszírozására. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Ezen változtatott az említett törvény. Ennek érdekében megszüntette a bizalmi vagyonkezelői jogviszonyt, akként, hogy a Mol- és Richter részvények átadása immár vagyonjuttatásnak számít. Ami azt jelenti, hogy a Corvinus Egyetemet működtető alapítvány is már eladhatja a paketteket, azzal a feltétellel, hogy azt először az államnak kell felajánlania, s csak ha az nem tesz 90 napon belül vételi ajánlatot, akkor értékesítheti másnak a részvényeket.

A  mai árfolyam alapján a 10 százalékos Richter-pakett értéke több mint 134 milliárdot ér.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.