Lássuk be: a legtöbb mindennapi tárgy minimum egy kicsit koszos. Hiszen ritkán, vagy egyáltalán nem érintkeznek szappannal vagy fertőtlenítőszerrel – ellentétben a WC-ülőkével –, amit gyakran használnak a szennyeződés szimbólumaként a háztartási tisztasággal foglalkozó tanulmányokban.
„A betegségeket és megbetegedéseket okozó kórokozókon kívül „többnyire a saját baktériumainkkal van dolgunk” – mondja Jason Tetro mikrobiológus és a The Germ Code (A csírakód) című könyv szerzője. Mindez általában nem jelent problémát – különösen a fiatal, egészséges emberek számára –, de ha ezek elszaporodnak, még ha a sajátjaink is, a bőr irritációjához, fogszuvasodáshoz és ehhez hasonló problémákhoz vezethetnek.
Lássuk, mi az a 15 tárgy a lakásunkban, amiről sokszor eszünkbe sem jut, hogy mi minden lehet a felszínénk.
Csapok
Amikor elmegyünk kezet mosni, minden alkalommal piszkos kézzel nyúlunk hozzá. „Ha nincsenek olyan hosszú karos könyökcsapjaink, mint amilyenek a kórházakban vannak, akkor a csapok nagyon piszkosak lesznek, és keresztszennyeződéshez vezethetnek” – mondja Tetro.
Fotó: Depositphotos
Szóval rendszeresen tisztítsuk a fürdőszobai és konyhai csapokat. A konyhában, ha nyers hús kezelése után mosunk kezet, érdemes azelőtt kinyitni a csapot, mielőtt elkezdenénk. De mivel ez pazarlás, egyesek arra esküsznek, hogy inkább többször fertőtlenítik a konyhai csapokat.
Konyhai szivacsok
„Meglep, hogy az új életformák nem a konyhai szivacsokban fejlődnek ki, ugyanis ezek a mikrobák elsődleges élőhelyei” – mondja Chuck Gerba, az Arizonai Egyetem virológia professzora.
Hiszen mindig nedvesek. Sőt, hatalmas belső felületük miatt rengeteg mikroba meg tud telepedni bennük. Ritkán tisztítják őket, ezért lesz bennük rövid idő alatt több milliárd mikroba. Ennek koncentrációja hasonló az emberi székletmintához. Tanulmányok kimutatták, hogy a szivacsok káros baktériumokat tartalmazhatnak, például szalmonellát vagy campylobaktériumot, amelyek súlyos ételmérgezést okozhatnak. Idősek, kisgyermekek vagy legyengült immunrendszerűek számára ez különösen veszélyes lehet.
Fertőtlenítéskor is marad a konyhaszivacsban némi mikroba, amelyek gyorsan újra elszaporodnak, sőt, patogén, rezisztensebb mikrobákhoz vezetnek, ezért inkább cseréljük sűrűn.
Vágódeszkák
A konyha egyik legelhanyagoltabb tárgya a vágódeszka. Az emberek egyszerűen leöblítik, miután nyers húsokat vágnak fel, legközelebb pedig salátát készítenek rajta. Pedig felületén ott vannak a vágásokból származó rések és repedések, amelyek megnehezítik a tisztításukat. A legjobb, ha mosogatógépbe tesszük, vagy mosogatókefével lesúroljuk.
Fogkefék
„Egy fogkefén főként szájüregi baktériumok találhatók” – mondja Tetro. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a fogkefe akár 10 millió baktériumnak is otthont adhat. „De a szájban lévő mikrobiom idővel változik. Ha sok cukros, zsíros ételt fogyasztunk, az segíthet a kevésbé jó baktériumok megjelenésében, amelyek még inkább sokasodnak, ha a szánkban megjelennek.”
Tisztítsuk meg a fogkefét minden nap! Öblítsük át nagyon forró vízzel 5 másodpercig, és havonta cseréljük őket! A fogkefetartót se hanyagoljuk el, ugyanis a fogkefében megbújó összes baktérium az aljára kerül.
Hajkefék
Tetro mindennel gyanakvó, amit „kefének”-nek neveznek, és soha nem tisztítanak meg. „A hajkefe élesztőgombákat és gombákat tartalmaz. Hajmosás után egy piszkos hajkefével átkerülhetnek a gombák a hajba, ami korpásodáshoz vagy fejbőrfertőzésekhez vezethet. Pedig elegendő havonta egyszer megtisztítani a hajkefét a problémák elkerülése végett.
Vizes palackok, kulacsok
Az órákig álló, melegedő vízbe a kortyolások során szájüregi baktériumokat, ételmaradékokat és (ha nem mosunk rendszeresen kezet) esetleg a székletben lévő baktériumokat juttathatunk bele, amivel a vizespalackunk a baktériumok lakomájává válik. Ha fehérjeturmixokkal vagy cukros italokkal töltjük meg a palackunkat, az még inkább korlátlan forrása lehet a baktériumoknak. Egy tanulmány szerint a tesztelt vizespalackok 20 százaléka tartalmazott a székletből származó E-coli baktériumot. Egy másik szerint szerint egy átlagos vizespalackban 20,8 millió mikroba volt – több mint 40 000-szerese a WC-ülőkén lévő számnak.
Fotó: Depositphotos
A legjobb, ha a kulacsunkat forró vízzel és mosogatószerrel elmossuk, és legalább hetente egyszer alaposan átsúroljuk egy tiszta kefével. Nem szabad megfeledkezni a kupakokról, szívószálakról és csőrökről sem.
Óraszíjak
Az okosóra mindent tud a pulzusról és az alvásminőségről, de egy piszkos titkot is rejteget – hemzseg a baktériumoktól. Egy tanulmány megállapította, hogy a bőrön megtalálható természetes staphylococcusokon kívül viszonylag magas volt a pseudomonas baktériumok aránya (egyes változataik fertőzéseket okozhatnak emberekben), és 60 százalékban bélbaktériumok is voltak.
A gumi és szövet szíjak voltak a legrosszabbak, az arany és ezüst szíjak jól teljesítettek.
Fülhallgatók
Többször is kézbe vesszük őket, leejtjük a földre, zsebre vágjuk, esetleg megosztjuk másokkal, majd a fülünkbe dugjuk – egy meleg, sötét, nedves helyre, ami otthont ad a szokásos bakteriális flórának. Egy 50 fülhallgatót vizsgáló kutatás szerint gombákat és baktériumokat azonosított, köztük E. colit.
Szemüveg
Bármi, ami érintkezésbe kerül az emberi bőrrel, várhatóan baktériumokkal van tele. Ilyen a szemüveg is, melynek az orrpárnákon és a fülekhez érő részeien még magasabb a koncentráció. Az itt kimutatott baktériumok az egészséges emberekre nem jelentenek problémát, de a baktériumok körülbelül 60 százaléka kockázatos lehet a legyengült immunrendszerű emberek számára. Megállapították, hogy szemfertőzésekért is felelősek lehetnek ezek a baktériumok. Az alkoholos törlőkendők a legjobbak a baktériumterhelés csökkentésében, de sok optikus szerint károsíthatják a lencséket, ezért meleg, szappanos vizet és puha rongyot javasolnak.
Fűszertartók
Egy 2023-as, élelmiszer-kezeléssel foglalkozó tanulmányban, amely nyers pulykahúsból fasírtot készítő embereket követett nyomon, a vizsgálat után letörölték az evőeszközöket és a konyhai felületeket, és azt találták, hogy a fűszertartók szennyeződtek a leginkább. Egy tanulmány szerint az éttermekben található só- és borsszórók a második legszennyezettebb tárgyak az asztalon (az étlapok után), egy másik szerint pedig, amely megfázott betegek által megérintett tárgyakat vizsgált, a vírus nyomait találták az összes szórón.
Újrafelhasználható bevásárlótáskák
„Az újrafelhasználható zacskók hajlamosak szennyeződni a nyers húsból és más zöldségekből származó baktériumokkal” – mondja Gerba. „Amikor betesszük a szatyrokat egy autó csomagtartójába, az olyan, mintha egy inkubátort hoznánk létre a baktériumok szaporodásához.” A bevásárlószatyrok több mint a fele tartalmazott coliform baktériumot, amely valószínűleg nyers húsból és más zöldségekből származott, és a zacskók 8 százalékában mutattak ki E. colit. Amikor a zacskók nyers húslével néhány órán át az autó csomagtartójában voltak, a baktériumok száma tízszeresére nőtt. Szóval rendszeresen mosni kell őket.
Villanykapcsolók
A Houstoni Egyetem kutatói hotelszobák villanykapcsolóit vizsgálták, többek között a fürdőszobai mosdókat is. Megállapították, hogy azok jelentős mennyiségű székletbaktériumot tartalmaznak. Egy másik tesztben a villanykapcsolók közel negyede szennyezettnek bizonyult a megfázásos vírussal egy órával azután, hogy valaki taknyos kézzel megérintette őket.
Fotó: Depositphotos
Távirányítók
A tévé távirányítója akár 15-ször undorítóbb is lehet, mint a vécé ülőkéje. Egy biztosítótársaság számára végzett felmérésben magas székletbaktérium-szintet mutattak ki a távirányítókon. Más felmérések azt is kimutatták, hogy az emberek negyede-harmada soha nem tisztítja meg a távirányítóját, egy olyan eszközt, amelyet egy átlagos négytagú család becslések szerint évente 21 000 alkalommal érint meg.
Zuhanyfüggönyök
Nem mintha piszkosabban jönnénk ki a zuhanyból, mint ahogy bementünk, de a zuhanyfüggöny lehet a legpiszkosabb hely a fürdőszobában, ugyanis 60-szor több baktérium található rajtuk, mint a vécé ülőkéken.
„A zuhanyfüggönyök undorítóak” – mondja Tetro nevetve. „Egyrészt a zuhanyon általában mindig több ember osztozik, másrészt itt nemcsak az emberek kezéről és arcáról kerülhetnek oda baktériumok, hanem az egész testből. Ezért kellene fertőtleníteni rendszeresen a zuhanyfüggönyöket, vagy mosni, ha lehet”.
Porszívók
Fordítsunk több figyelmet a tisztítóeszközeink tisztaságára, a penészes mosógépektől a büdös mosogatógépekig. És óvatosnak kell lenni a porszívó tartalmának ürítésekor is. A háztartási porszívók tartalmának mintáinak közel 10 százalékban találtak szalmonellát. A legjobb, ha minél előbb összegyűjtve és izolálva dobjuk ki a porzsák tartalmát, különben a baktériumok étkezdéjévé válhat. Porzsák nélküli porszívó esetén ne a konyhában ürítsük a szemetesbe, ha lehet, tegyük ezt a szabadban. (The Guardian)