3p

A konszolidációnak köszőnhetően jócskán lecsökkent, 7,5 milliárd forintos adósságállománnyal kezdik az évet a kórházak, bár ezzel szemben tavaly 3,3 milliárddal sikerült indítani az újévet.

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege 2022. december 31-én 14,5 milliárd forint volt. A tartozásállomány a 2022. november 30-i állapothoz képest a költségkonszolidációnak köszönhetően 83,9 milliárddal csökkent.

A tartozásállományból 7,5 milliárd az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel

(beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, valamint az egészségügyi ágazati háttérintézményeket). Csaknem a teljes összeg a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben áll fenn, amelyből 0,3 milliárd forint államháztartáson belülre irányul.

A Tolna Megyei Balassa János Kórház állt decemberben a sor elején. Fotó: Facebook
A Tolna Megyei Balassa János Kórház állt decemberben a sor elején. Fotó: Facebook

De nem a megváltozott rendszerfinanszírozásnak, hanem egy jókora konszolidációnak köszönhetően apadt le a kórházak adósságállománya. A Magyar Államkincstár novemberi végi adatai szerint 47,8 milliárd forinttal tartoztak a beszállítóknak, ami decemberre vélhetően 60 milliárd forintra is felkúszhatott (s ebben a listában nem szerepelnek az egyetemi klinikák, mert a felsőoktatási modellváltás miatt nem kell az MÁK felé jelenteniük). Eleinte csak 30 milliárdos segítségről volt szó, de most már biztos, hogy több mint 50 milliárd forintos költségpótlást hajtott végre a kormány.

Január elején Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség titkára úgy nyilatkozott a a Napi.hu-nak: „Aggodalomra ad okot, hogy a legtöbb egészségügyi intézménynek január végén jár le az éves szerződése az energiaszolgáltatókkal, és az energiaárak emelkedése a kórházak büdzséjében az idei évben lesz számottevően meghatározó. Míg 2022-ben átlagosan havonta négymilliárd forint adósságnövekedéssel szembesültek az intézmények, az idei évben biztos, hogy magasabb lesz a kifizetetlen számlák végösszege”.

Legnagyobb adósok ezek szerint decemberben:

  1. Tolna Megyei Balassa János Kórház: 300 millió forint
  2. Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet: 255 millió forint
  3. Észak-Közép-Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő: 254 millió forint
  4. Országos Mentőszolgálat: 234 millió forint
  5. Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet: 227 millió forint

Legjobb adósok:

  1. 0 forint: Országos Onkológiai Intézet, Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet, Toldy Ferenc Kórház Rendelőintézet, Jászberényi Szent Erzsébet Kórház, Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház, Kazincbarcikai Kórház, Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház,  Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Dél-pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, Margit Kórház Pásztó (míg 2022-ben 10, addig 2021-ben 19 intézmény kezdhette nullszaldósan az évet, igaz, 2022 keményebb év volt)
  2. 1 millió forint: Keszthelyi Kórház,
  3. 2 millió forint: Tüdőgyógyintézet Törökbálint, Csongrád-Csanád Megyei Dr. Bugyi István Kórház,
  4. 3 millió forint: Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézet
  5. 5 millió forint: Komlói Egészségcentrum, Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium Egészségügyi Központ, Uzsoki Kórház, Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!