<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A bíróság nem talált kivetnivalót abban, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium megsemmisítette a többszáz milliárd forintos lélegeztetőgép-bizniszéről készült dokumentumokat.

Feltűnően gyorsan, a beszerzést követő 20 hónapon belül megsemmisítette (vagyis selejtezte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a 2020 márciusi lélegeztetőgép-beszerzéssel kapcsolatos iratok egy részét – számol be a Transparency Internationalnek (TI) megküldött iratok nyomán a Népszava.

Nyoma veszett a bizonyítékoknak. Fotó: Depositphotos
Nyoma veszett a bizonyítékoknak. Fotó: Depositphotos

A KKM közigazgatási államtitkára, Balogh Csaba 2020 márciusában kötött szerződést a malajziai GR Technologies SDN BHD nevű céggel 7000 lélegeztetőgép beszerzéséről közbeszerzési eljárás nélkül – ami akkor teljesen jogszerű volt a koronavírus miatti veszélyhelyzet alatt elfogadott rendkívüli szabályok alapján.

A külügyminisztérium csak a maláj cégtől mintegy 176 milliárd forint értékben vásárolt kínai gyártású lélegeztetőgépeket, szám szerint csaknem 7 ezer darabot.

Ezek túlnyomó részét az egészségügy aztán sosem használta, mert számos gép nem felelt meg a magyar és EU-s szabványoknak, illetve nem is volt ekkora lélegeztetésiszakember-kapacitása a magyar kórházaknak.

9 millió dollárt (2,8 milliárd forintot) a külügyi tárca nem is a GR Technologies SDN BHD-nek utalta, hanem közvetlenül a tulajdonos-cégképviselő, Datuk Vinod Sekhar magánszemély számlájára.

A Transparrency International még 2021-ben fordult adatigényléssel a Külügyminisztériumhoz a lélegeztetőgépek ügyében. A KKM csak a harmadfokú kúriai ítélet jogerőre emelkedése után tájékoztatta a korrupcióellenes szervezetet arról, hogy

a GR Technologies SDN BHD nevű gazdasági társaság átláthatóságával kapcsolatban keletkezett iratokat már 2021. november 15-én, vagyis a szerződés aláírását követő 20 hónap elteltével megsemmisítették.

A TI arra emlékeztet, hogy ez meglehetősen rövid időnek számít: a magánszemélyeknek 5 évig kell megőrizniük a rezsiszámláik befizetést igazoló iratokat, ehhez képest a KKM kevesebb, mint két év után megsemmisítette azokat.

A Kúria elfogadta a külügyi tárca azon érvelését, hogy a szerződés előkészítése során egyetlen írásbeli adat, diplomácia távirat, email, szerződéstervezet, a hatalmas összegű kifizetést előzetesen jóváhagyó, úgynevezett kötelezettségvállalási irat, de még csak feljegyzés sem keletkezett, minden szóban intéződött. 

Ligeti Miklós a TI jogi igazgatója ezt abszurdnak tartja, szerinte 

„felfoghatatlan, hogy a külügyi tárca sikerrel érvelhetett azzal, hogy 176 milliárd forint közpénz elköltésének semmilyen leírt nyoma ne létezne.”