3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A bíróság nem talált kivetnivalót abban, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium megsemmisítette a többszáz milliárd forintos lélegeztetőgép-bizniszéről készült dokumentumokat.

Feltűnően gyorsan, a beszerzést követő 20 hónapon belül megsemmisítette (vagyis selejtezte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a 2020 márciusi lélegeztetőgép-beszerzéssel kapcsolatos iratok egy részét – számol be a Transparency Internationalnek (TI) megküldött iratok nyomán a Népszava.

Nyoma veszett a bizonyítékoknak. Fotó: Depositphotos
Nyoma veszett a bizonyítékoknak. Fotó: Depositphotos

A KKM közigazgatási államtitkára, Balogh Csaba 2020 márciusában kötött szerződést a malajziai GR Technologies SDN BHD nevű céggel 7000 lélegeztetőgép beszerzéséről közbeszerzési eljárás nélkül – ami akkor teljesen jogszerű volt a koronavírus miatti veszélyhelyzet alatt elfogadott rendkívüli szabályok alapján.

A külügyminisztérium csak a maláj cégtől mintegy 176 milliárd forint értékben vásárolt kínai gyártású lélegeztetőgépeket, szám szerint csaknem 7 ezer darabot.

Ezek túlnyomó részét az egészségügy aztán sosem használta, mert számos gép nem felelt meg a magyar és EU-s szabványoknak, illetve nem is volt ekkora lélegeztetésiszakember-kapacitása a magyar kórházaknak.

9 millió dollárt (2,8 milliárd forintot) a külügyi tárca nem is a GR Technologies SDN BHD-nek utalta, hanem közvetlenül a tulajdonos-cégképviselő, Datuk Vinod Sekhar magánszemély számlájára.

A Transparrency International még 2021-ben fordult adatigényléssel a Külügyminisztériumhoz a lélegeztetőgépek ügyében. A KKM csak a harmadfokú kúriai ítélet jogerőre emelkedése után tájékoztatta a korrupcióellenes szervezetet arról, hogy

a GR Technologies SDN BHD nevű gazdasági társaság átláthatóságával kapcsolatban keletkezett iratokat már 2021. november 15-én, vagyis a szerződés aláírását követő 20 hónap elteltével megsemmisítették.

A TI arra emlékeztet, hogy ez meglehetősen rövid időnek számít: a magánszemélyeknek 5 évig kell megőrizniük a rezsiszámláik befizetést igazoló iratokat, ehhez képest a KKM kevesebb, mint két év után megsemmisítette azokat.

A Kúria elfogadta a külügyi tárca azon érvelését, hogy a szerződés előkészítése során egyetlen írásbeli adat, diplomácia távirat, email, szerződéstervezet, a hatalmas összegű kifizetést előzetesen jóváhagyó, úgynevezett kötelezettségvállalási irat, de még csak feljegyzés sem keletkezett, minden szóban intéződött. 

Ligeti Miklós a TI jogi igazgatója ezt abszurdnak tartja, szerinte 

„felfoghatatlan, hogy a külügyi tárca sikerrel érvelhetett azzal, hogy 176 milliárd forint közpénz elköltésének semmilyen leírt nyoma ne létezne.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!