9p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A romló állami rendszer miatt már a magyarok 83 százaléka vett igénybe tavaly magánegészségügyi szolgáltatást és közülük a fiatalok élnek leggyakrabban ezzel a lehetőséggel. Megnéztük a legnagyobb klinikák tavalyi számait, mennyit hoztak a konyhára az egészségre áhítozó magyar emberek.

Bár olyan piacvezető cégek beszámolói hiányoznak még mindig, mint a Medicover vagy az Affidea, de még nélkülük is érdekes a privát szektor legfontosabb pénzügyi mutatószámainak böngészése.

A kulcsfontosságú adatokból ugyanis egyértelműen látható, hogy bár a Covid elmúltával bizonyos bevételek kiestek egyes cégeknél, a pandémia alatt felgyűlt várólisták, valamint a folyamatos munkaerőhiánnyal küzdő, fokozatosan romló állami egészségügyi szolgáltatások miatt még mindig felfelé ível a szektor szekere. Tehát miközben tódulnak a magyar emberek a magánszektorba, addig itt valódi munkaerőrobbanás történt, hiszen tavaly több helyen is rengeteg szakembert vettek fel.

A Doktor24 Csoport nemrég kiadott sajtóközleménye szerint konszolidációs szinten megduplázták árbevételüket, hiszen a 6 milliárd forintból 2022-ben 12 milliárdot varázsoltak, s idei terveikben további, legalább 30 százalékos növekedést tűztek ki. A vállalatnál dolgozó összes orvos és szakdolgozó száma elérte az ezer főt. Ez a megnövelt kollektíva tette lehetővé, hogy az elvégzett műtétek száma 3 ezerről 10 ezerre nőtt az elmúlt két évben.

Nemcsak egyre több beteg menekül a fizetős szektorba, de egyre többen dolgoznak is benne. Fotó: Depositphotos
Nemcsak egyre több beteg menekül a fizetős szektorba, de egyre többen dolgoznak is benne. Fotó: Depositphotos

A cég tavaly és tavalyelőtt több akvizíciót is végrehajtott, például 2022 januárjában került a cégcsoporthoz a pécsi Da Vinci Egészségügyi Szolgáltató Kft., júniusban pedig a dél-alföldi régió piacvezető egészségügyi szolgáltatója, a MediTeam Zrt. Nemrég indították el a 2021 óta működő Multiklinikájukon az intenzív osztályt. Bár a csoport tavalyi adózott eredményéről nincs pontos információ, 2021-ben 400 milliós veszteséggel zártak.

A cégcsoport 2022-es nyereségéről, vagy veszteségéről még nincsenek nyilvános adatok

(egyelőre csak azt tudni, hogy a Doktor24 Kft. egymaga 140 milliós mínusszal zárt, a Doktor24 Menedzsment Kft. 4,5 millió veszteséggel, míg a Doktor24 Café Kft. 2,3 millió nyereséggel, de a Doktor24 Medicina Zrt-é számai még nem ismertek).

A tavaly több fiókteleppel is bővült 856 fős Synlab Hungary Kft. forgalma ugyan kissé visszaesett, és a 2021-es kiemelkedő 834 milliós nyereségük is összezsugorodott 111 millióra, de náluk ez szinte törvényszerű is volt a koronavírus-járvány után. Szóval nincs okuk aggodalomra, a profitot ki is vették osztalékként. A kiegészítő mellékletben egyébként a visszaesésre meg is találni a magyarázatot. Ugyanis a pandémiában folyamatosan Covid-teszteket végző cégnél épp a laborvizsgálatok és labor anyagértékesítés bevételei maradtak el, közel 2,5 milliárddal. Írják is: „A 2022-es évre a Covid-vizsgálatok végzése a napi rutin működés részévé vált. A pandémia az első negyedévet követően Társaságunk esetében számottevő vizsgálati feladatot már nem igényelt”.

Tárgyi eszközökből (például Covid-tesztből) is közel 60 millióval kevesebbet értékesítettek.

Saját bevallásuk szerint az orosz-ukrán helyzet, az infláció, a forint-euró árfolyamingadozás és az üzemanyag árak drasztikus emelkedése is hátrányosan érintette a vállalatot.

„Ezek mind felgyorsítottak bizonyos hatékonyságnövelő programokat, másrészt kénytelenek voltunk felülvizsgálni a szolgáltatásokhoz kapcsolódó árazási gyakorlatot is. 2023 második negyedévére sikerült a megváltozott körülményekhez igazított működési modellt kialakítani” – írják a kiegészítő mellékletben, utalva a lezajlott áremelésükre.

Csányi Sándor 2021 végén vásárolta fel az 554 főt foglalkoztató Budai Egészségközpontot, ami azóta zrt-ként működik és jócskán megnőtt a forgalma. De, mint a kiegészítő mellékletben írják: az átalakulás miatt az adatok nem összehasonlíthatók. Az azért tény, hogy 12,5 milliárd forintról 14,7 milliárdra nőtt a nettó árbevétel, ennek ellenére a nyereség a korábbi 1,3 milliárdról 560 millió forintra esett vissza. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen két új budapesti telephelyet is megnyitottak, és a cég tavaly visszafizette a hiteleit.

A TritonLife Csoport is nagyon menetel, hogy csak a legutóbbi fejlesztéseiket említsük, a hazai magánkórházak közül elsőként nyitottak emelt szintű koraszülött intenzív centrumot, illetve Miskolcon az elmúlt hetekben adták át legújabb, 3 milliárd forintos magánkórházukat, a Macro Klinikát. A TritonLife Csoport által foglalkoztatott orvosok és szakdolgozók száma 2022-ben 40 százalékkal, 1 157 főre emelkedett, melyből 402 fő alkalmazott és 755 fő szerződéses szakember. 9 600 műtétet végeztek különböző szakterületeken, és 392 ezer orvos-beteg találkozó történt intézményeikben. Árbevételük pedig 6 milliárddal lett több a 2021-esnél.

A 104 fős Wáberer Medical Center Kft. forgalma 3,2 milliárdról 3,7 milliárd forintra nőtt, és már a veszteség is a múlté, 31 milliós nyereséggel zárták az évet. Talán ez annak (is) köszönhető, hogy rendhagyó módon 2022-ben 126 millió forint kölcsönt engedett el a cégnek a High Yield Zrt.

A cég egyik tulajdonosa, Wáberer György egyébként az év elején azért mondott le kormánybiztosi megbízásáról, mert így megtarthatta pozícióját a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítványban.

A 137 főre duzzadt kollektívával rendelkező Dr. Rose Magánkórház is növelte jelenlétét egy budapesti telephellyel, és két fiókteleppel, miközben a forgalmuk is nagyot ugrott 4,3 milliárdról 5,8 milliárd forintra. Az elmúlt öt évükből három veszteségesen zárult, 2021-ben is csak 879 ezer forint nyereségük volt, ám tavaly fordult a kocka: 206 millió forintot könyvelhettek el tisztán.

Az elmúlt öt év legszebb bevételét (3 milliárd forint) produkáló 48 fős Premed Pharma működteti az Optimum Szemészetet is, ahol egynapos szemsebészeti tevékenységet is végeznek. A cég tavaly 138 milliós nyereséget könyvelhetett el, amiből 69 milliót osztalékként ki is vettek. A szép eredménybe belejátszott a horvátországi fióktelepen elért nagyobb forgalmuk,

de kiegészítő mellékletükben azt írják, hogy a várólista csökkentési programban végzett szürkehályogműtéteik száma vezetett igazán a 40 százalékos árbevételnövekedéshez.

Tavaly új fába is vágták a fejszéjüket, kórházi higiéniai termékek (sterilizálók, mosó/fertőtlenítő berendezések) értékesítését is megkezdték.

A 184 főre bővült Duna Medical Center tavaly sem tudott nyereséget elérni, pedig ők is remek árbevételt értek el, hiszen 3,4 milliárdról 4,6 milliárdra nőtt a forgalmuk. Úgy tűnik, ez sem volt elég, ennek ellenére az elmúlt öt év legnagyobb veszteségével, mínusz 1,4 milliárd forinttal zárták az évet.

Meg is kongatták a vészharangot, hiszen ezzel sorban második éve negatív a saját tőke, ami a jogszabályok alapján tulajdonosi beavatkozást igényel.

Mint a pénzügyi beszámolójukban rögzítették is, a veszteségre való tekintettel az alapítónak határoznia kell pótbefizetés előírásáról, a törzstőke mértékét elérő saját tőke más módon való biztosításáról vagy a törzstőke leszállításáról, mindezek hiányában a társaság átalakulását, egyesülését, szétválását vagy jogutód nélküli megszüntetését kell elhatározni. Alapító ezzel kapcsolatos határozatait három hónapon belül végre kell hajtani.

Egyre többen szülnek magán úton, ezt támasztja alá az is, hogy a 105-ről 129 fősre bővült Maternity Magánklinika forgalma igencsak meglódult, 3,1 milliárdról 3,9 milliárdra nőtt egy év alatt. Ennek ellenére nyeresége közel sem éri el a 2021-eset, de így is 192 millió forintot könyvelhettek el. Mint írják: a megnövekedett kereslet ellenére a magas energiaárak és az infláció rányomta a bélyegét a tavalyi évre.

A 69 fős Swiss Medical (a Swiss Services Kft. és a Swiss Medical Hungary Zrt. együttesen) is tovább bővítette országos láncolatát, egész sor telephelyet nyitott, és náluk is érződik a forgalom növekedése. Az elmúlt öt év legszebb, 700 milliós nyereségét eredményezte mindez, amit osztalékként ki is vettek a tulajdonosok.

Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Labor Egészségügyi Kft., az Istenhegyi Géndiagnosztikai Magánorvosi Rendelő és az Istenhegyi Géndiagnosztikai Orvosi Centrum számait egybevettük, így jött ki a táblázatban szereplő csoportszintű megnövekedett árbevétel és a szinte megduplázott nyereség.

Az 59 fős Emineo is növelte árbevételét, ennek ellenére nyeresége több, mint a felére visszaesett, 271 millióról 116 millióra, de igen sok kamatjellegű visszafizetésük volt az évben.

Az 57-ről 72 főre duzzadt Pozitron Diagnosztikai Kft. sem panaszkodhat, 1,9 milliárdról növelte meg forgalmát 2,4 milliárdra, nyeresége 296 millió forint lett.

Bár a Smart Hospital Kft-hez még mindig csak öt fő van bejelentve, három év alatt nőtte ki magát jelentős intézménnyé. A cég árbevétele ugyan 10,6 milliárdról a szintén nem csekély 9,9 milliárdra kúszott vissza, ám ebből extra mértékű nyereséget, 7 milliárdot tettek zsebre.

Ezzel úgy tűnik, hogy a legnagyobb profitnövekedést mondhatják el, amit ki is vettek gyorsan osztalékként. Legismertebb résztulajdonosa Gelencsér János, aki oszlopos tagja a hévízi Fidesznek.

És akik késlekednek

Az Affidea Csoport (Affidea Magyarország Kft. és Affidea Group) friss beszámolója még nincs kész, így csak tavalyi adatokat töltöttünk fel a táblázatba, a Medicover pedig követi az elmúlt évek hagyományait, most sem siet időben megjelentetni adatait, tavaly is csak novemberben váltak nyilvánossá. De minden bizonnyal 2022-ben sem tört meg lendületük és évről-évre nagyobb forgalmuk, valamint nyereségük. Hozzájuk is csak a tavalyi számokat tüntettük fel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!