6p

2020-ban két magánegészségügyi cégbe is beszállt a leggazdagabb magyar. Megnéztük, a 2022-es év után elégedett lehet-e ebben a szektorban Mészáros Lőrinc.

Mészáros Lőrinc felcsúti üzletember 2020 decemberében lett a Gyógyító Magyarok Kft., valamint a Fájdalom-ambulancia Kft. egyik tulajdonosa - ezzel is jelezve, hogy a magánegészségügybe is megérkezett. Igencsak jól választotta meg az időpontot, hiszen akkoriban sokan próbáltak szerencsét a szektorban – és nagy nyereséget is fölöztek le a Covid „hajójára” felülve. De mi a helyzet a pandémia utáni időkben, a koronavírus-tesztek leáldozásával milyen nyereséget tudott produkálni a két cég? Ennek jártunk utána.

Mind a két cégben résztulajdonos a nemrég a londoni Ritz Szállóban lencsevégre kapott, s a tavaly kiugróan, 480 milliárdról 660 milliárd forintra hízott vagyonával még mindig a leggazdagabb magyarnak számító üzletember, aki mellett még unokaöccse, Deák Gábor, valamint a Momet Kft. is társtulajdonos.

Covid után is van élet Mészáros Lőrinc számára. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Covid után is van élet Mészáros Lőrinc számára. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Gyógyító Magyarok Kft. számára a 2020-21-es évek a Covid miatt kiugróan sikeresek voltak, ám a cég legfrissebb beszámolójából az derül ki, hogy nettó árbevétele 2022-ben az előző évi 734,6 millió forintnak közel a felére, 451,3 millióra apadt. Bár így sincs okuk panaszra, mert ez még így is az elmúlt öt év harmadik legnagyobb forgalma.  

Ezzel szemben a nyereséggel már gondok vannak, hiszen az brutális mértékben megcsappant: a tavalyelőtti 138,9 millió forint után 2022-ben mindössze 1,825 milliós profitot könyvelhetett el a cég. 

A veszteség okát nem részletezik a beszámolóban, de látható, hogy a visszaeső bevétel, a megugró személyi ráfodítás és egy kiemelkedő egyéb kiadás járulhatott ehhez hozzá.

Érdekes, hogy a társaság leányvállalata, a miskolci SDRC Sport Diagnosztikai és Rehabilitációs Kft.(magyarul a DVTK orvosi központja) ennél jóval szebben muzsikált, egymaga többet - 5,5 milliós nyereséget - produkált tavaly, mint maga az anyavállalat. Az is érdekes, hogy miközben a Gyógyító Magyarok Kft. leányvállalataként esik szó a diósgyőri orvosi központról, mégis Mészáros másik érdekeltségénél, a Fájdalom-ambulancia honlapján van feltüntetve.

Egyébként mint azt korábban megírtuk, Mészáros Lőrincnek nemcsak a Puskás Akadémia focistáihoz van köze az alapítvány kuratóriumi elnökeként, hanem a következő szezontól szintén a legfelsőbb osztályban, az NB1-ben játszó diósgyőri futballisták egészségügyi vizsgálatait végző cég egyik tulajdonosa is.

De az is furcsa, hogy a Gyógyító Magyarok Kft. ügyvezetője, egyben egyik tulajdonosa Dr. Magyar Olivér, akinek nem csak a diósgyőri sportolókat vizsgáló cégre van rálátása, hanem a Puskás Akadémiát működtető orvosi stáb tagja is egyben.  

Sokak szerint ezek az átfedések kérdéseket vethetnek fel a játék tisztasága miatt, hiszen összeférhetetlen, hogy két azonos osztályban szereplő futballcsapatnak ugyanazok legyenek a (rész)tulajdonosai. 

A Gyógyító Magyarok Kft. 26 fős dolgozói kollektívájára egyébként 94,156 millió forintos bért költöttek, ami azt jelenti, hogy havonta átlagosan bruttó 301 782 forintot kerestek a dolgozók. Ez meghökkentően alacsony, főleg annak fényében, hogy a magánegészségügyi szektorról van szó (ennek esetleg lehet a magyarázata, hogy voltak olyan alkalmazottak, akik nemcsak bér formájában kaptak fizetést, hanem vállalkozóként is úgymond beszámláztak – a szerk.).

Mészáros az Oxygen Kft-ba is bevásárolta magát

A Fájdalom-ambulancia Szolgáltató Kft.-be szintén 2020-ban szállt be Mészáros, és immár hat helyszínen nyújt szolgáltatásokat. Legújabb telephelye 2022 novemberében nyílt meg Szombathelyen. De jelen van Győrben, Budán, Pesten és Miskolcon is. Exkluzív szolgáltatása a szintén budapesti Infúzióbár, amely a szépség és egészség érdekében kevert „infúziókoktélokkal” várja a nagyérdeműt. Egy-egy „koktél” 28-35 ezer forintba kerül, ami az agy turbósításától kezdve a sportteljesítmény növelésén át a másnaposság elűzéséig sok mindere kínál gyógyírt. "Az intravénásan bejuttatott kiváló hatóanyagok sokkal jobban hasznosulnak, mint a szájon bevitt vitaminok, ásványi anyagok és egyebek" - írják honlapjukon.

A Fájdalom-ambulancia Szolgáltató Kft. ellentétes utat járt be tavaly, mint Gyógyító Magyarok Kft., nevezetesen, neki jelentősen nőtt az árbevétele. Ebből – bár e cég sem részletezi külön a forgalom ilyen nagyarányú változásának az okát – arra lehet következtetni, hogy talán az Infúzióbár exkluzív szolgáltatásai is belejátszottak. Ugyanis a 2021-es 266,5 millióval szemben 445 millió forintos bevételre tett szert a kft. (Más kérdés, hogy hol van ez a 2020-as Covid-évben összehozott 1,8 milliárdos forgalomtól...).

De még úgy is nőtt a bevétele, hogy partnere, a Smart Covid Center alvóállapotban van, már nem özönlik a tömeg Covid-tesztet csináltatni.

A 2021-ben elszenvedett 133 milliós veszteség után 2022-ben látványosan magához tért a cég, 3,8 milliós nyereséget ért el. Ám a társaság leányvállalata, a Gianni Annonitól megvásárolt luxusétterem, a Naphegyen üzemelő Sunhill Bisztro Kft. tavaly veszteséges lett, amiről itt írtunk korábban:

Azt még nem lehet tudni, hogy a Fájdalom-ambulancia Kft. másik érdekeltsége, a jelenleg is veszteséges Oxygen Naphegy Kft. hoz-e pozitív elmozdulást a jövőben,

amelyben ez év elején minőségi többségi befolyást (a törvény szerint ez legalább 75 százalékos mértékű tulajdoni részesedéssel ér fel) szerzett Mészáros Lőrinc, a ciprusi Clarament Investmenst Ltd. mellett.

A Fájdalom-ambulancia egyébként öt fővel növelte dolgozói létszámát, így már 34-en dolgoznak a cégben. S mivel bérköltségre 61,472 millió forintot költöttek, ez azt jelenti, hogy még a minimálbért sem éri el az itt dolgozók átlagfizetése (150 ezer forint), ennek láttán itt is arra következtetni, hogy minden bizonnyal még be is számláznak a munkavállalók. 

A leggazdagabb magyar üzletember két magánegészségügyi cégén egyébként jelentős, 3,3 milliárd forintos jelzálogjoga van az MKB és a Takarékbank összeolvadása miatt immár a Magyar Bankholdingnak. 

Összességében tehát Mészáros Lőrinc magánegészségügyi jelenléte vegyes képet mutat. Úgy tűnik, a Covid utáni életbe való visszarázódás a Gyógyító Magyarok Kft-t jobban megviselte, míg a másik érdekeltsége ezen már túllépve jól termelt, még úgy is, hogy leányvállalatai veszteségesek.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!