<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nemcsak rezidensekkel próbálják helyettesíteni Győr-Moson-Sopronban azokat a háziorvosokat, már kórházi orvosokat toboroznak a most élesedő ügyeleti rendszerbe.

Nemcsak rezidensekkel próbálják helyettesíteni Győr-Moson-Sopronban azokat a háziorvosokat, akik az országos kamarai tiltakozás részeként nem hajlandók aláírni az új ügyeleti szerződéseket. Már kórházi orvosokat toboroznak helyükre a pluszpénz és a szabadnap ígéretével. Ez derül ki abból a levélből, amit a Győr-Moson-Sopron megyei kórház főigazgatója és orvosigazgatója írt kollégáiknak - írja a Népszava.

A győri Petz Aladár Kórházból próbálnak orvosokat találni. Fotó: Facebook
A győri Petz Aladár Kórházból próbálnak orvosokat találni. Fotó: Facebook

Az ügyeleti pont Győrben és Mosonmagyaróváron is a kórházban működik majd március 1-jétől. Arra kérik az orvosokat, hogy jelentkezzenek a feladatra. Az eredetileg 7-11 ezer forintos óradíjat is több ezer forinttal emelték, Győrben 10-12 ezer forintra, Mosonmagyaróváron pedig 12-15 ezer forintra. Az ünnepnapokra járó magasabb díj mellé még „8 óra fizetett szabadnapot” is biztosítanak.

Miután egyetlen háziorvos sem írta alá az ügyeleti szerződést, a Győr-Moson-Sopronban megyei kórház rezidensekkel és szakorvosjelöltekkel végeztetné el – „egyelőre csak márciusban” – a feladatot.

A lap úgy tudja, a kórház szerint a rezidensek önként jelentkezhetnek a munkára, az érintettek viszont azt állítják, a személyes beszélgetéseken egyértelművé tették a számukra, hogy kötelező a feladatot elvállalniuk.

A lap eredménytelenül kereste a kórház igazgatóját, az OMSZ-tól viszont azt válaszolták, hogy "mintegy 40 orvossal folyik a szerződéskötés adminisztrációja. Amíg nem csatlakozik elég háziorvos, a helyükre jogszerűen más orvosokat, illetve orvosi felügyelet mellett tevékenykedő mentőtiszteket is alkalmaznak a betegek érdekében.”

Közben Szíjjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezetének elnöke is írt levelet a szakorvosjelölteknek. Ebben arra kérte a fiatal kollégáit,

ne írjanak alá, ne ügyeljenek a háziorvosok helyett, mert gyakorlatilag „sztrájktörővé válnak”, azok ugyanis, akik ily módon vállalnak plusz munkát, eladják a jövőjüket egy tál lencséért. 

Ehelyett álljanak ki magukért, a betegekért, a kollégáikért. Arról is írt, hogy az alapellátási ügyeleti szerződések alá nem írása a kamarai nyomásgyakorlás része. A kialakult helyzetre pedig az egyetlen megoldás, ha a kormányzat azonnal tárgyalásokat kezd az orvosi kamara február elején meghirdetett követeléseiről.