4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Nyilvánossá vált a debreceni Oltóanyaggyár Zrt. éves beszámolója. A számok azt mutatják, hogy bár még mindig nem volt hivatalos átadó ünnepség, a gyár sem üzemel még, a nyereséget mégis sikerült növelniük.

A 2020-ban létesített, titkokkal övezett Oltóanyaggyár 2021-ben még csak 100 ezer forintos árbevételt produkált, 2022-ben már 764 ezrest, a most közzétett 2023-as beszámolója szerint pedig némileg visszaesve, 717 ezer forint nettó forgalmat bonyolított le tavaly.

Ennek ellenére mégis sikerült idén is a nyereségét növelnie. Ugyanis 2021-ben még csak 32 millió, 2022-ben 93,5 millió, míg a 2023-as évben megduplázva az összeget, már 190,9 millió forint lett a tiszta profit.

Mindez egy oltóanyaggyárhoz képest még mindig elenyésző összeg, de ahhoz nem, hogy még el sem indult a gyártás. Ennek hátterében az húzódhat meg, hogy az Oltóanyaggyár pénzügyi műveleteinek bevétele 91 millióról 193 millió forintra nőtt egy év alatt.

A debreceni Oltóanyaggyár látványterve
A debreceni Oltóanyaggyár látványterve
Fotó: dehir

Az is látszódik a beszámoló számaiból, hogy a falakon belül már valóban történhetnek dolgok, hiszen tárgyi eszközökbe 2022-ben 5,5 milliárdot, 2023-ban azonban már 7,2 milliárdot fektettek. Rövid lejáratú kötelezettségeik is parádésan alakultak. Az egy éven belül esedékes adósságaikat sikerült 4,6 milliárdról 592 millióra letornászniuk, azaz valóban egy éven belül visszafizették a 4 milliárd forintos tartozást, amit a beruházás előkészítési megvalósítás feladataira finanszírozási előlegként kapott  – hiszen nemzetstratégiai beruházásról van szó.

Mindenesetre, miközben még mindig nem volt hivatalos átadó ünnepség, és még mindig nem üzemel a gyár, a dolgozók létszáma egyre nő és egyre több pénzt fordítanak rájuk. 2021-ben 12, 2022-ben 22, 2023-ban azonban már 35 fő állt a Debreceni Egyetem tulajdonában álló Oltóanyaggyár alkalmazásában.

Ezért természetesen a személyi ráfordításokra költött összeg is jócskán megugrott. A tárgyévet megelőző évben 463,3 millió forintot, 2023-ban azonban már 767,2 millió forintot szántak bérre. A vezető tisztségviselőkre idén kicsit kevesebb jutott, mint 2022-ben, "csak" 60,4 millió forint ment el, a háromfős felügyelőbizottság tagjainak fizetett tiszteletdíj viszont megegyezett a 2022-ben is kifizetett 12,3 millió forinttal.

Továbbra is sokakat foglalkoztat, hogy miért lehet tudni ilyen keveset a Covid idején beharangzott, 2022-re ígért Oltóaanyaggyárról. De ahogy a 2022-es, úgy a 2023-as beszámoló kiegészítő mellékletében is ezt írják: „Az Oltóanyaggyár Zrt. jelenlegi elsődleges feladata a Nemzeti Oltóanyaggyár létesítése, az építési beruházás megvalósítása és kivitelezése”.

A debreceni Oltóanyaggyárral kapcsolatos homályos állapotokra utoljára Gulyás Gergely reagált a május eleji Kormányinfón, ahol azt mondta, körülbelül februárban kapott tájékoztatást róla, és akkor szerkezetkész volt az épület.

Tavaly még jóval lelkesebben beszélt a beruházásról a kancelláriaminiszter. Akkor azt mondta, hogy „nagyon jól halad” az Oltóanyaggyár építése, és hozzátette: "Kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor túl vagyunk a pandémián, milyen oltóanyagot kell gyártani. Tehát ebben van egy szakmai egyeztetés, az egészségügyi államtitkársághoz tartozik, akkor tud elindulni. Attól függ, hogy mit fogunk gyártani, mert koronavírus elleni oltóanyagot már nem biztos, hogy érdemes gyártani".

Egy GINOP-pályázat értelmében egyébként 2023 szeptemberéig kellett volna felhúzni a „Nemzeti Gyártó - Kutató - Oktató Középüzemet, amelyben nemcsak kutatás fog folyni, hanem üzemszerű termelés is". Arról nem írtak, hogy ez az úgynevezett Középüzem éppenséggel magát az Oltóanyaggyárat jelenti-e, vagy sem. Mindenesetre az oldal azóta megszűnt, rákattintva hibát mutat.

Azért egyszer remélhetőleg valóban el fog indulni a termelés a gyárban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!