4p

Kijött az Oltóanyaggyár Zrt. éves beszámolója is, amiből az látszódik, hogy bár hivatalos átadó ünnepség gyár híján még mindig nem volt, a háttérben nagyon is történnek dolgok. Például a nyereségét megháromszorozták.

A 2020-ban létesített Oltóanyaggyár a tavalyelőtti 100 ezer forintos árbevételét 2022-ben 764 ezer forintra növelte, míg nyereségét 32 ezer forintról 93,5 ezerre. Mindez egy oltóanyaggyárhoz képest elenyésző összeg, de arra mindenesetre bizonyíték, hogy egyszer talán valóban beindul a termelés.

Miközben folyamatosan titkok lengik körül a 2022-re ígért magyar vakcinagyárat, a céges beszámoló kiegészítő mellékletében azt írják: az Oltóanyaggyár Zrt. jelenlegi elsődleges feladata a Nemzeti Oltóanyaggyár létesítése, az építési beruházás megvalósítása és kivitelezése.

Vajon mennyit csúszik a gyár átadása? Fotó: Depositphotos
Vajon mennyit csúszik a gyár átadása? Fotó: Depositphotos

Az Oltóanyaggyár körüli homályról utoljára a 24.hu kérdezett a Kormányinfón, melyre Varga Mihály pénzügyminiszter így válaszolt: "A háborús helyzet és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt némi csúszás van a kivitelezési projektben, de halad a beruházás. Én láttam erről fotókat, meggyőzőek voltak, tehát ez a beruházás folyamatban van"

Gulyás Gergely szerint „nagyon jól halad” az Oltóanyaggyár építése, és hozzátette: "Kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben, hogy túl vagyunk a pandémián, milyen oltóanyagot kell gyártani. Tehát ebben van egy szakmai egyeztetés, az egészségügyi államtitkársághoz tartozik, akkor tud elindulni. Attól függ, hogy mit fogunk gyártani, mert koronavírus elleni oltóanyagot már nem biztos, hogy érdemes gyártani".

És a friss beszámolóban olyan adatokra lehet bukkanni, amelyekből azt a következtetést lehet levonni, hogy valóban készülget-épülget.

2022-ben ugyanis a tulajdonos Debreceni Egyetem a Nemzeti Oltóanyaggyár beruházás előkészítési és megvalósítási feladataira 4 milliárd forint finanszírozási előleget kapott. Ez a rövid lejáratú kötelezettségek között fel is van tüntetve, amely a korábbi 75 millióról ugrott meg jelentősen, 4,6 milliárd forintra. A rövid távú kötelezettségek azonban veszélyesek is lehetnek, mert 1 éven belül ki kell ezeket egyenlíteni.

De egyéb mutatók is jócskán megemelkedtek:

  • az anyagjellegű ráfordítások 53,6 millióról 130,6 millió forintra
  • az egyéb ráfordítások 142 millióról 463 millió forintra
  • hiába nincs még gyár, legjelentősebben a személyi ráfordítások nőttek, 194 millióról 463,2 millió forintra. Nem is lehet csodálkozni ezen, hiszen a beszámoló szerint a létszám egy év alatt 12 főről 22 főre duzzadt (bár az Opten adatai már 34 főről árulkodnak). A 22 főre munkabérére 321 642 000 forint jutott, tehát átlagosan irigylésreméltó havi bruttó 1,2 milliót visznek haza a még mindig nem üzemelő gyárból a dolgozók
  • a befektetett eszközök is óriási mértékben nőttek, 1 milliárdról 5,5 milliárd forintra, ami azt jelezheti, hogy folyamatosan szerzik be a gyár berendezéseit, gyártósorait
  • illetve az Oltóanyaggyár a pénzügyi műveleteit egy év alatt nulláról 91 millió forintra tornázta fel.

A vezető tisztségviselőknek fizetett juttatások sem elhanyagolandóak: 63,8 millió forintot vittek haza, míg a felügyelő bizottság tagjainak fizetett tiszteletdíj tavaly 12,3 millió volt.

2022 végén a hvg.hu egyébként helyszíni riportban számolt be arról, hogy nemigen látszódik Debrecenben a gyár körüli építkezés, mi pedig januári cikkünkben írtunk arról, hogy a Debreceni Egyetem honlapján mégis találtunk erre utaló nyomokat. Az ott található GINOP-pályázat értelmében 2023 szeptemberéig kell felhúzni a „Nemzeti Gyártó - Kutató - Oktató Középüzemet, amelyben nem csak kutatás fog folyni, hanem üzemszerű termelés is. Arról nem írtak, hogy ez az úgynevezett Középüzem éppenséggel magát az Oltóanyaggyárat jelenti-e, vagy sem.

Mindenesetre az oldal azóta megszűnt, rákattintva hibát mutat.

A stratégiai célkitűzés szerint a Nemzeti Oltóanyaggyár közel 20 millió adag különböző típusú vakcina előállítására lesz alkalmas, ideértve a koronavírus mutációi elleni oltásokat is. Ujhelyi István, Európa Parlamenti képviselő szerint ugyanakkor fel kéne mondani a vakcinagyár Szputnyikra vonatkozó orosz szerződését, mert az a "Fidesz felsővezetőinek magánbiznisze". A debreceni Oltóanyaggyárat ugyanis nemcsak Putyin sötét árnyéka lengi körül, de a mutyi szaga is" - közölte a politikus 2022 márciusában, majd hozzátette, úgy tudja, "közpénzmilliárdokat csoportosítottak át az intézmény létrehozására, amelynek végső számlája valahol 50 milliárd forint felett várható". A képviselő közérdekű adatigénylésére nem kapott választ, amiből a beruházás részleteit és a finanszírozás hátterét szerette volna megismerni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!