3p

Megdöbbentő statisztikát tett közzé karácsony előtt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), miszerint 2023-ban olyan kevés gyermek fog születni hazánkban, amire a világháború óta még nem volt példa. Szám szerint mintegy 85 ezer. Ezzel szemben 140 ezer körüli lesz a halálozások száma. Még leírni is tragikus, hogy képletesen egy 55 ezres város teljes lakossága tűnt el Magyarországról csupán ebben az évben.

A kormány tisztában van azzal a súlyos problémával, hogy kevesebb gyermek születik, mint ahányan meghalnak, miközben évek óta GDP-arányosan Magyarország költi a legtöbbet családtámogatásra. Ami viszont nagyon érdekes és elemzésre vár, hogy a rendkívül bőkezű intézkedések miért nem javítják a demográfiai mutatóinkat - mutat rá Dr. Kaáli Nagy Géza, az elsőként államosított Kaáli Intézetek egykori vezetője az MTI-OTS-nek küldött közleményében. Hozzátéve: nem autentikus a jelenlegi demográfiai intézkedések hatástanulmányozásában, de ezt a lesújtó eredményt hazafias érzelmű állampolgárként nagyon elkeserítőnek tartja.

Üres a kiságy. Fotó: Depositphotos
Üres a kiságy. Fotó: Depositphotos

A meddőségi kezelésekkel foglalkozó Kaáli Intézetek pont négy éve kerültek állami tulajdonba. A náluk végzett kezeléseknek egyetlen célja az volt, hogy hazánkban minél több gyermek szülessen. A megvásárolt intézeteket egy gazdasági társaságba terelték, melynek tulajdonosi jogait az állam gyakorolja az Országos Kórházi Főigazgatóságon (OKFŐ) keresztül. Kívülálló szemlélőnek úgy tűnik, hogy érdemi kapacitásbővítés nem történt, a többször beígért megyei meddőségi központok csak ígéretek maradtak. Utánpótlásképzésről sincs semmi hír. 

Amikor ilyen szomorú mérföldkővel szembesül hazánk, nyilván a kormány is át fogja gondolni a jelenlegi családtámogatási intézkedéseket, annak érdekében, hogy több gyermek vállalására ösztönözze a fiatalokat - állapítja meg Dr. Kaáli Nagy Géza. Szerinte felmerül a kérdés, hogy

az állami meddőségkezelés ennyi év alatt beváltotta-e a hozzáfűzött jótékony hatását a magyar demográfiai mutatók tekintetében? Egyszerűbben fogalmazva: a 85 ezer megszületett  gyermek közül vajon hány köszönhette az életét az állami meddőségi gigaközpontnak 2023-ban? 

A professzor szerint nem szabad elfelejteni, hogy a világ egyik legbőkezűbben finanszírozott állami rendszeréről van szó, mellyel kapcsolatban jogosan lehetnek elvárásai a kormánynak és a meddő betegeknek egyaránt. Sajnálatos tény az is, hogy a magyar meddő párok egyre nagyobb számban keresik fel a cseh intézeteket az eredményesebb kezelések reményében. Attól is félnek, hogy a fagyasztott embrióik felett nem ők, hanem az állam fog rendelkezni.

Kiszivárgott hírek szerint az OKFŐ az új gigaközpont ügyvezető igazgatói állására pályázatot írt ki, de hónapok óta képtelenek megnevezni a befutót. Dr. Kaáli Nagy Géza nem igazán tartja szerencsésnek bizonytalanságot kelteni a szolgáltatók és a betegek körében. Szerinte eljött az ideje annak, hogy ezt a nemzetstratégiai fontosságú területet végre egy hozzáértő és elkötelezett szakemberre bízzák. Mint mondja:

"tapasztalatból tudom, hogy ehhez nem lesz elég a napi feladatokkal bajlódó új ügyvezető igazgató kinevezése. A megoldást abban látom, ha erre a speciális feladatra egy olyan speciális kormánybiztost neveznének ki, aki  ismeri a szereplőket, az egyes intézetek dinamikáját és tisztában van a kormány és a meddő párok elvárásaival. Legyen szívügye az, ami az egész nemzet szívügye: szülessen minél több gyermek szeretett hazánkban".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!