<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nemrégiben Müller Cecília arról beszélt, hogy jönnek az új Covid-változatok és az influenza, a pécsi virológus pedig arról számolt be, hogy maga is hord maszkot, és azoknak is tanácsokkal szolgál, akik hasonlóan tesznek. 

"Kötelező, tömeges maszkviselési szabályok hiányában tiszteletben kell tartanunk mindenki egyéni döntését. Akik hozzám hasonlóan, mégis a maszk mellett döntenek vagy még nem tudják eldönteni, azoknak ajánlom ezt a bejegyzést. A mostani járványnál nagyobb bizonyíték nem is kell a maszkok hatékonyságára (az influenzát néhány évre le tudtuk radírozni a térképről), használjuk őket a légúti fertőzések fő szezonjaiban" - írja Facebook-bejegyzésében Kemenesi Gábor virológus.

A légúti fertőzések hatékony elkerüléséhez a szakember a magas szűrőkapacitással rendelkező FFP2/FFP3, KN95 maszkokokat ajánlja.

Mint írja, arcszőrzet esetén némileg romlik a hatékonyság, ám így is nagy előnyt jelenthet a maszk, a lényeg a fertőző dózis csökkentése vagy kizárása.

Egy közösségi terekben végzett tanulmány regisztrált adatai szerint a KN95 maszkok viselése 83 százalékkal csökkentette a megfertőződés esélyét. Ugyanezen szempontok mentén a sebészi maszk 66 százalékos, míg az egyéb szövetmaszk 56 százalékos csökkenést jelentett. Egy, a Science folyóiratban megjelent bangladesi tanulmány pedig egyértelműen alátámasztotta a közösségi szintű maszkviselés közegészségügyi előnyeit, a tünetekkel járó SARS-CoV-2 fertőzések száma egyértelműen csökkent a maszkviselés arányának növekedésével.

Arra is kitér, hogy mit ne tegyünk a maszkunkkal. Bár sokaknak eszébe jutott a maszkot kívülről fertőtlenítővel kezelni, de az ausztráliai CSIRO tudományos ügynökség vizsgálata szerint az FFP/KN95 maszkok szűrési kapacitásukat elveszítik az egynél többszöri fertőtlenítéssel, vagy akár egyszeri fertőtlenítőben áztatással.

Arra a kérdésre, hogy melyek a kockázatos helyek, ahol mindenképp ajánlatos maszkot hordani, azt írja, hogy a rosszul szellőző, zárt terekben. Alapvetően a zsúfolt, rossz levegőminőségű és szellőzésű terekben erősen ajánlott a maszkviselés, a járvány felszálló és aktív időszakaiban – legyen szó bármilyen légúton terjedő fertőző betegségről.

Végül kitér arra is, hogy számtalan ember szerint a vírusok jóval kisebbek, mint a maszk szűrőkapacitása így kételkednek a hatékonyságában. Nekik üzeni, hogy a maszk szövetrostjai által képzett hálózat fizikai paraméterek mentén szűri ki a vírusokat, egyszerűen fogalmazva labirintusba szorítja az áthaladni kívánó vírusrészecskéket. Így hiába kisebbek, mégis fennakadnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.