9p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Milliók utaznak a török fővárosba kizárólag azért, hogy hajbeültetésen essenek át. Szakemberek azonban óva intenek a gombamód szaporodó hajklinikák kecsegtető ajánlataitól, mondván, olcsó húsnak híg lehet a leve. Mutatjuk, mire kell figyelnie annak, aki műtéti úton szeretné helyreállíttatni a hajkoronáját. 

Törökországban töretlenül virágzik az egészségturizmus: évente milliók érkeznek a világ minden tájáról esztétikai célú villámlátogatásra az olyan nagyvárosokba, mint Antalya vagy Isztambul. A fogorvosi kezeléseken, plasztikai sebészeti beavatkozásokon kívül nagy keletje van a hajbeültetésnek is. Ezt vállalta be az Egyesült Államokban élő Spencer Macnaughton is, aki a Business Insider oldalán írt – ahogy fogalmazott – a kopaszodó férfiak szentélyében, a "Hairstanbul"-nak is becézett Isztambulban szerzett tapasztalatairól. 

Egyenes út a hajkikötőbe

Macnaughton egy a gyérülő hajzatú férfiak közül, aki végső kétségbeesésében szánta rá magát a hajbeültetésre, és sok más sorstársához hasonlóan török specialistának szavazott bizalmat. A férfi 24 éves volt, amikor 2015-ben egy róla készült videót nézve azzal szembesült, hogy pénzérme nagyságú kopasz folt látszik a fején. Ahogy romlott a helyzet a következő években, úgy zuhant az önbecsülése is. Egyre kevésbé érezte magát vonzónak és férfiasnak, és amint arról őszintén beszámolt, nem látott sok esélyt arra, hogy párt találjon magának. 

Sokan választják a hajbeültetést önértékelésük helyreállításához
Sokan választják a hajbeültetést önértékelésük helyreállításához
Fotó: Depositphotos

A férfi több, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) által jóváhagyott, hajhullás elleni gyógyszert is kipróbált, eredménytelenül. Igyekezett előnyösen fésülni a haját, hogy ne látsszon a terebélyesedő kopasz folt és minden létező praktikát bevetett annak leplezésére. Egészen odáig jutott, hogy hátrálva tolatott ki az ajtókon, nehogy valaki észrevegye ritkuló haját. Régóta gondolkodott a hajbeültetésen, ám a végső lökést egyik barátja adta meg, aki nyolc hónappal a törökországi beavatkozás után újra dús hajkoronával hódított. Macnaughton beleásta magát a szakirodalomba, lecsekkolta az orvost, akinél a barátja járt, és akit ő is kiszemelt, majd kiderítette, hogy nemzetközileg is megbízható specialistaként tartják-e számon. Miután minden kérdésére megnyugtató választ kapott, belevágott a “kalandba”. És amint azt megdöbbenve tapasztalta, az isztambuli járaton számos sorstársa ült. A város új repülőtéren pedig – ahogy azt a cikk szerzője is észrevette –, nem ritka a frissen borotvált fejű, homlokpánttal vagy fejükön gézkötéssel mutatkozó férfiak látványa. 

Miért pont Törökország? 

Míg az Egyesült Államokban egy komplett hajbeültetés ára a beavatkozás típusától függően jellemzően 10-20 ezer dollár (3,6-7,2 millió forint) között alakul, addig Törökországban a legfelkapottabb klinikákon is csak ennek töredékét kell fizetni. Spencer Macnaughton például 3500 dollárt hagyott ott Isztambulban - derül ki a Business Insider cikkéből. Ez az ár magába foglalta a konzultációs díjat, a beavatkozás orvosi és egyéb költségeit, a néhány napos utókezelés díját, valamint szállást három éjszakára egy négycsillagos hotelben, plusz a reptéri és a városon belüli transzport költségeit. A kétezer dolláros repülőjegyet is beleszámítva az összköltség még mindig csak harmada volt az Egyesült Államokban vagy az Ausztráliában megszokottnak. Amint arról nemrég az ausztrál abc.net is beszámolt, a legmodernebb technikával végzett beavatkozás ára nagymértékű hajpótlás esetén hozzávetőlegesen 20 ezer ausztrál dollárba (közel 4,8 millió forintba) is kerülhet.

A török “diszkontár” részben annak tudható be, hogy a bérek és a megélhetési költségek is jóval alacsonyabbak az országban, mint például Amerikában vagy Ausztráliában; részben pedig annak, hogy a török egészségügyi minisztérium az egészségturizmust fellendítendő, számos adókedvezménnyel és támogatással segíti a magánklinikák működését. Ennek meg is van az eredménye: 2019 óta a török egészségturizmus 50 százalékkal nőtt. Azon a klinikán például, ahol Macnaughton hajbeültetését végezték, összesen 20 orvos, 80 technikus és nyolc aneszteziológus dolgozott, akik naponta 20-22 transzplantációt vezényelnek le. 

Haj, de nagy biznisz

A kopaszodás műtéti úton történő kezelése ma már nem számít tabutémának, olyannyira nem, hogy az elmúlt két évtizedben hatalmas globális üzletággá nőtte ki magát: előrejelzések szerint 2024 végére több mint 11 milliárd dolláros forgalmat bonyolíthat le az ágazat. A török Health Tourism Association adatai szerint 2022-ben körülbelül egymillió ember utazott az országba hajbeültetés céljából, akik több mint 2 milliárd dollárt költöttek. A Forbes értesülései szerint 2023-ban naponta több mint kétezer beavatkozást végeztek az erre specializálódott török magánklinikákon. 

A férfias típusú hajhullás jellemzően a hajvonal visszahúzódásával vagy a fejtető kopaszodásával kezdődik, és a hajhullás leggyakoribb típusa. Az erre való hajlam genetikailag öröklődik, és becslések szerint a férfiak körülbelül kétharmadát érinti valamilyen formában. A kor előrehaladtával a nők egy részénél is előfordulhat. 

Vannak olyan országok, ahol a kopasz férfiak aránya jelentősen magasabb, mint máshol. A World Population Review 2024-es összesen 21 országot rangsoroló  kutatása szerint Spanyolországban különösen aggasztó a helyzet. Itt például a férfiak 43 százalékát érinti a kopaszodás valamilyen mértékben. Csehországban és Németországban, valamint Franciaországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is hasonló a helyzet: a látványos hajhullással küzdő férfiak aránya ezekben az országokban körülbelül 40 százalék.

Kockázatok és nem kívánt hatások: olcsó húsnak híg a leve? 

A török hajbiznisz felfutásával egy időben szakmai berkekben megindult a nemzetközi ellenlobbi. Egyebek mellett számos egyesült államokbeli és ausztráliai, hajbeültetéssel is foglalkozó klinika oldalán jelentek meg figyelmeztető írások arról, miért nem éri meg Törökországba utazni, “ahol futószalagon végzik a beavatkozásokat, meghökkentően alacsony áron”. Ezek rendre felsorolták azokat az ellenérveket, amelyeket valóban érdemes átgondolni, mielőtt valaki belevág a dologba. A legnyomósabb ezek közül az, hogy számos, gyors profit reményében direkt e célra létrehozott török klinikán a mindössze pár éves tapasztalattal bíró orvosok nem megfelelő képzettségű asszisztensek segítségével végzik a transzplantációkat. Ami valóban létező jelenség, de azért itt sem szabad általánosítani: nem minden hajbeültetésre specializálódott török intézmény alkalmaz “kóklereket”.
 
Noha a hajbeültetés alapvetően rutinbeavatkozás, a szakszerűtlenül elvégzett munka kellemetlen következményekkel járhat. Ezek közé tartozik a látványos hegesedés, a beavatkozás utáni tartós vérzés, az érzéstelenítő hatására fellépő allergiás reakció, a különféle fertőzések, a gyenge hajnövekedés és a természetellenes hajvonal is. Amint arra a szakemberek is felhívják a figyelmet: ha valaki profi munkát vár el, annak meg kell fizetnie az árát. A gyanúsan kedvező, például ezer dollár (360 ezer forint körüli) komplett ajánlat valószínűleg nem tartozik ebbe a kategóriába. 

Milyen szempontok szerint érdemes orvost választani? 

Ha valaki úgy dönt, belevág a procedúrába, fontos, hogy körültekintően válasszon intézményt és orvost. Érdemes alaposan tájékozódni a helyről és az ott dolgozó szakemberekről. Arról, hogy a kiszemelt orvos képzett-e, milyen eredménnyel és mióta dolgozik a szakmában, elismert-e a szakterületén, ajánlják-e őt a páciensek. Az is elengedhetetlen, hogy a beavatkozás jellegével, körülményeivel és lehetséges következményeivel is tisztában legyen a páciens. Az sem mellékes szempont, hogy amennyiben az utógondozás során probléma merül fel, vagy az érintett nem elégedett a hosszú távú eredménnyel, segítenek-e a megoldásban. 

Mennyibe kerül a hajbeültetés itthon? 

Ahogy sok más esztétikai célú beavatkozásét, úgy a hajbeültetés árát is számos tényező befolyásolja. Nem mindegy például, hogy milyen módszerrel végzik. A korábban népszerű és elterjedt FUT (Follicular Unit Transplantation), vagyis csíkkivételes technikát – mely során a fejbőr hátsó vagy oldalsó részéből, az egészséges, vagyis donor területről sávokat vágnak ki –, mára felváltotta egy jóval aprólékosabb, ám kevésbé észrevehető nyomokat hagyó módszer, a FUE (Follicular Unit Extraction). Ilyenkor nem összefüggő bőrfelületet vágnak ki, hanem egyesével emelik ki a szőrtüszőegységeket (graftokat) a donor területről egy vékony, körülbelül 1 milliméteres átmérőjű, speciális körkést használva, hogy aztán visszaültetessék ezeket a tar részre. A módszer nagy előnye, hogy több hajtüszőegységet lehet kinyerni egyetlen területről anélkül, hogy ott is megritkulna a haj, és nem maradnak utána látványos hegek, mint a FUT esetében. 

Ár szempontjából az egyik legfontosabb tényező, hogy graftot vagy hajszálat ültetnek-e át, és azokból is mennyit. Egy graft általában 2-3 hajszálat rejt. Van, ahol a 12 hónapos utókövetésért is fizetni kell, ami többe kerülhet, mint maga a beavatkozás, máshol viszont ez is benne van a “csomagárban”. Előfordulhat, hogy valaki csak a ritkulást szeretné elfedni, és ezért 300-500 graftot kér. Az igazán látványos változás eléréséhez azonban – a kopaszodás mértékétől függően – legalább 1200-1500 graft (2000-3000 ezer hajszál) átültetése szükséges. Mindezeket figyelembe véve az egyénileg meghatározott végső ár a FUE esetében nagyjából 600 ezer forinttól kezdődhet, határ pedig a csillagos ég. Van olyan klinika, ahol 2500 graft átültetéséért 1,2 millió forintot, míg máshol kétmilliót kérnek. Összehasonlításképp: a cikkben szereplő Spencer Macnaughtonnak összesen négyezer graftot ültettek át, és ezért 3500 dollárt, vagyis nagyjából 1,25 millió forintot fizetett - amiben a már említett extrák is benne voltak. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!