2p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Létrehoznának egy újfajta szülészeti osztályt: jó lépés vagy az orvoshiány miatti kényszerintézkedés?

A hvg360 vette észre, hogy megjelent a kormány honlapján egy rendelettervezet, amelynek alapján jelentősen átalakítanák a szülészetek működését az egészségügyet is felügyelő Belügyminisztérium.

A belügyminiszter rendelettervezete alapján bevezetnének az eddigi II. és III. szint mellé egy I. progresszivitási szintű szülészeti ellátást is. Ez a gyakorlatban olyan szülészeti osztályok felállítását jelenti, ahova csak komplikációmentes várandósság esetén kerülhetnének be a nők.

Pontosabban a következő feltételek teljesülése esetén szülhetnének itt a nők:

  • a terhesség szövődménymentes legyen,
  • az édesanya 18 év felett és első szülés esetén 40 év alatt legyen,
  • a terhessége legyen a betöltött 37. és 41. hét között,
  • a magzat ne legyen farfekvéses,
  • valamint a kizáró okok között szerepelnek még egyes betegségek, fertőzések, ikerterhesség, 4000 gramm feletti magzati súly, sőt korábbi császármetszés is.

Az ilyen osztályokon nem lenne koraszülött intenzív, neonatológus szakorvos, újszülött-szakápoló, altatóorvos, és intenzív terápiás orvos sem, legalábbis nem lenne kötelező 24 órában biztosítani az ilyen szakemberek rendelkezésre állását, azonban a rendelet szerint 30 percen belül elérhetőnek kellene lenniük.

Kérdés, hogy az újfajta ellátás bevezetése valóban a kórházi hangulattól eltávolodó, családiasabb hangulatú szülések lehetőségét kívánja-e megteremteni, vagy minden más marad a régiben, csak egyszerűen nincs elég szakorvos és szakápoló a rendszerben a meglévő szülészeti osztályok a szabályoknak megfelelő működtetésére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!