3p

A szociális ellátórendszerre bízná őket a kormány, csakhogy onnan éppen kivonul az állam.

Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő a 444-en futó Röntgen című blogjában hívta fel a figyelmet egy aggasztó fejleményre. Mint arról lapunk is megemlékezett, a szociális törvény tervezett módosítása szerint a kormány kimondaná, hogy az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga, másodsorban hozzátartozói felelősek, és a sorban ezután az önkormányzatok, az állami támogatásban részesülő karitatív szervezetek, és csak legvégül következik az állam.

Ez már önmagában is igen problémás lehet, közben viszont az egészségügy tervezett átalakítása keretében a tartós ápolási, krónikus fekvőbeteg-szakellátási feladatokat az egészségügy helyett a szociális ellátórendszerre terhelnék. A tervezetben ugyanis ezt írják:

"az egészségügyi szakellátás azon ápolási ágyai kerüljenek a szociális ellátórendszer részére átadásra, amelyeken az állami fenntartású egészségügyi szolgáltatók tartós ápolást-gondozást végeznek, az állami fenntartású egészségügyi intézményekben végzett ápolást a szociális ellátórendszer keretein belül működő szakápolási központok végzik a jövőben."

Kunetz Zsombor szerint ezt azt jelenti, hogy e feladatokat tehát "az a szociális ellátórendszer venné át, amely - az előző rendelkezés alapján - az állam helyett a hozzátartozókra épülne".

Mit is jelenthet ez a jövőben? A szakértő elég sötét képet fest.

  • "Akinek lesz pénze az valahogy, a majd létrejövő magánellátók által biztosított fekvőbetegotthonba elhelyezheti a betegét.
  • Akinek van pénze, az megvesztegetéssel, zsebbe fizetéssel esetleg találhat egy még állami kézben levő fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézményt.
  • Akinek nincs pénze, az vagy otthon ápol, miközben csődbe megy, vagy valahogy megszabadul a betegétől.
  • Ezzel az összes aktív ellátó intézmény tele lesz olyan beteggel, akit nem lesz hova kiengedni, hiszen, amennyiben kiküldik a családhoz, onnan a beteg másnap állapotromlás következtében vissza fog kerülni. 
  • Mert akinek van pénze, az meg fogja találni azt a megvehető valakit, aki beutalja, felveszi az aktív ellátásba a fekvőbeteg-ellátást igénylő változatlan állapotú beteget. 
  • Ismét, akinek nincs pénze, az csődbe megy, vagy megpróbál valahogy megszabadulni a betegtől."

A végeredmény mindenkinek rossz lesz Kunetz Zsombor szerint.

"Ott lesz egy olyan kórházi struktúra, amely a mainál is nehezebben fogja tudni ellátni a feladatát, hiszen az aktív ágyakon - a mainál is nagyobb mértékben - tartós ápolást, vagy fekvőbeteg szakellátást igénylő betegek fognak feküdni.
Ott lesz egy csomó hozzátartozó teljesen kétségbeesve, mert nem értenek az ápoláshoz és választaniuk kell a munka, a megélhetés és a betegellátás között.
És végül, de legelső sorban ott lesz maga a kiszolgáltatott fekvőbeteg, aki ezt az egészet meg-, átéli és ha nincs szerencséje, még öngyilkos sem lehet."

A szakértő azzal zárja bejegyzését, hogy nem tudja, csak a pénzhiány szülte ezeket az elképzeléseket, esetleg tudatosan akar kivonulni hosszabb távon az állam az egészségügyből és a szociális ellátásból, netán csupán arról van szó, hogy nem gondolták végig a következményeket a döntéshozók.

" Bárhogyan is van ez, ennek az intézkedések hatására betegek fognak meghalni és családok mennek tönkre."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!