<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szociális ellátórendszerre bízná őket a kormány, csakhogy onnan éppen kivonul az állam.

Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő a 444-en futó Röntgen című blogjában hívta fel a figyelmet egy aggasztó fejleményre. Mint arról lapunk is megemlékezett, a szociális törvény tervezett módosítása szerint a kormány kimondaná, hogy az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga, másodsorban hozzátartozói felelősek, és a sorban ezután az önkormányzatok, az állami támogatásban részesülő karitatív szervezetek, és csak legvégül következik az állam.

Ez már önmagában is igen problémás lehet, közben viszont az egészségügy tervezett átalakítása keretében a tartós ápolási, krónikus fekvőbeteg-szakellátási feladatokat az egészségügy helyett a szociális ellátórendszerre terhelnék. A tervezetben ugyanis ezt írják:

"az egészségügyi szakellátás azon ápolási ágyai kerüljenek a szociális ellátórendszer részére átadásra, amelyeken az állami fenntartású egészségügyi szolgáltatók tartós ápolást-gondozást végeznek, az állami fenntartású egészségügyi intézményekben végzett ápolást a szociális ellátórendszer keretein belül működő szakápolási központok végzik a jövőben."

Kunetz Zsombor szerint ezt azt jelenti, hogy e feladatokat tehát "az a szociális ellátórendszer venné át, amely - az előző rendelkezés alapján - az állam helyett a hozzátartozókra épülne".

Mit is jelenthet ez a jövőben? A szakértő elég sötét képet fest.

  • "Akinek lesz pénze az valahogy, a majd létrejövő magánellátók által biztosított fekvőbetegotthonba elhelyezheti a betegét.
  • Akinek van pénze, az megvesztegetéssel, zsebbe fizetéssel esetleg találhat egy még állami kézben levő fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézményt.
  • Akinek nincs pénze, az vagy otthon ápol, miközben csődbe megy, vagy valahogy megszabadul a betegétől.
  • Ezzel az összes aktív ellátó intézmény tele lesz olyan beteggel, akit nem lesz hova kiengedni, hiszen, amennyiben kiküldik a családhoz, onnan a beteg másnap állapotromlás következtében vissza fog kerülni. 
  • Mert akinek van pénze, az meg fogja találni azt a megvehető valakit, aki beutalja, felveszi az aktív ellátásba a fekvőbeteg-ellátást igénylő változatlan állapotú beteget. 
  • Ismét, akinek nincs pénze, az csődbe megy, vagy megpróbál valahogy megszabadulni a betegtől."

A végeredmény mindenkinek rossz lesz Kunetz Zsombor szerint.

"Ott lesz egy olyan kórházi struktúra, amely a mainál is nehezebben fogja tudni ellátni a feladatát, hiszen az aktív ágyakon - a mainál is nagyobb mértékben - tartós ápolást, vagy fekvőbeteg szakellátást igénylő betegek fognak feküdni.
Ott lesz egy csomó hozzátartozó teljesen kétségbeesve, mert nem értenek az ápoláshoz és választaniuk kell a munka, a megélhetés és a betegellátás között.
És végül, de legelső sorban ott lesz maga a kiszolgáltatott fekvőbeteg, aki ezt az egészet meg-, átéli és ha nincs szerencséje, még öngyilkos sem lehet."

A szakértő azzal zárja bejegyzését, hogy nem tudja, csak a pénzhiány szülte ezeket az elképzeléseket, esetleg tudatosan akar kivonulni hosszabb távon az állam az egészségügyből és a szociális ellátásból, netán csupán arról van szó, hogy nem gondolták végig a következményeket a döntéshozók.

" Bárhogyan is van ez, ennek az intézkedések hatására betegek fognak meghalni és családok mennek tönkre."