3p

2023 első két hónapjában extra méretűre, 33,8 milliárad forintra duzzadt a kórházak tartozása, most pedig kijöttek a márciusi adatok is. Ezek szerint 5,5 milliárddal növekedett az egészségügyi intézmények adóssága.

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege 2023. március 31-én 65,1 milliárd forint, ebből 39,3 milliárd az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, valamint az egészségügyi ágazati háttérintézményeket).

Márciusra mérséklődött a kórházi adósságok extra növekedése. Fotó: Depositphotos
Márciusra mérséklődött a kórházi adósságok extra növekedése. Fotó: Depositphotos

Emberemlékezet óta nem volt februárban ekkora adóssága a kórházaknak, amelyeket az általános inflációs tényező mellett az energiaárak növekedése sújtja a legjobban. Ugyanakkor a kormány március elején 11,8 milliárd forintot csoportosított át az intézmények rezsiszámláinak kiegyenlítésre, tehát úgy tűnik, ezt a terhet kompenzálja a fenntartó.

Mindeközben 2023. február 1-jétől a kórházakat végre ismét átállították a régóta mondogatott teljesítményfinanszírozásra, ez is hozhat eredményt. Rétvári Bence államtitkár egy írásos parlamenti válaszában arra mutatott rá, hogy bár a betegek még nem tapasztalják, a kormány szerint a "finanszírozási keretek jobb elosztása 2023. január 1-jétől már a lakosságszám figyelembevételével valósul meg", amivel a betegutak is jobbak lesznek. Állítólag ezzel csökken a kórházi adósságnak az a hányada, amit a lakosságszám és a területi ellátási kötelezettség aránytalanságai okoztak.

Az adósságtermelődést meggátolja az is, hogy az Egészségbiztosítási Alap 2022. évi költségvetésének eredeti előirányzata 3 600 milliárd forintot, addig 2023-ban már 4 033 milliárdot tartalmaz az ellátások fedezetére.

Legnagyobb adósok márciusban:

  1. Országos Sportegészségügyi Intézet: 3,407 milliárd forint
  2. MH Egészségügyi Központ: 3,339 milliárd forint
  3. Észak-Közép-Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő: 2,769 milliárd forint
  4. Dél-Pesti Centrumkórház- Országos Heamatológiai és Infektológiai Intézet: 1,266 milliárd forint
  5. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház: 1,208 milliárd forint

Legjobb adósok márciusban:

  1. 7 millió forint: Margit Kórház, Pásztó
  2. 11 millió forint: Deák Jenő Kórház, Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, Csongrád-Csanád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza
  3. 12 millió forint: Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézet
  4. 17 millió forint: Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdő
  5.  27 millió forint: Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!