7p

Brutálisan megnőtt a tetoválások népszerűsége az elmúlt néhány évtizedben. De a tetoválótinta gyakran tartalmaz mérgező vegyi anyagokat, és egy tanulmány most be is bizonyította, hogy ezek tényleg megnövelik a rákos esetek számát.

Európában már a népesség 20 százalékának van egy vagy több tetoválása, míg az USA-ban 30 százalékra becsülik előfordulását. Sok keresztény például húsvétra csináltat tetoválást. A tetoválótinták azonban olyan rákkeltő vegyi anyagokat tartalmaznak, mint például primer aromás aminokat, policiklusos aromás szénhidrogéneket vagy fémeket. Egy most megjelent svéd tanulmány pedig arra mutat rá, hogy a tetoválás során ezek a mérgező pigmentek valóban lerakódnak a nyirokcsomókban – igaz, a hosszú távú egészségre gyakorolt ​​​​hatások továbbra is feltáratlanok.

A kutatók az összes rosszindulatú limfóma esetet számba vették a svéd nemzeti rákregiszterből, amelyet 2007 és 2017 között diagnosztizáltak 20–60 éves páciensek körében.

A limfóma egy komplex rákos megbetegedés, amely a limfociták nevű fehérvérsejtek rendellenes növekedésének eredményeként alakul ki. Ezek a sejtek az immunrendszer fontos részei, amelyek szerepet játszanak a fertőzések elleni küzdelemben és az immunválasz szabályozásában. Amikor ezek a sejtek abnormális módon szaporodnak, elkezdődhet a limfóma kialakulása.

A limfómás esetek ötödét okozzák a tetoválások
A limfómás esetek ötödét okozzák a tetoválások
Fotó: Depositphotos

A vizsgált populáció 11 905 személyből állt, ebből 54 százalék válaszolt a kutatással kapcsolatos kérdésekre. Ugyanakkor a felmérés időpontjában a 2938 esetből 331 (11 százalék) elhunyt – számol be a The Lancet orvosi lap az első olyan epidemiológiai vizsgálatról, amely a tetoválás és a rosszindulatú limfóma közötti összefüggést vizsgálta nagy mintaszám felhasználásával.

Egyértelmű bizonyítékok

A kutatás eredményei egyértelműen kimondják, hogy a tetoválás a rosszindulatú limfóma fokozott kockázatával jár.

Rámutatnak: a tetoválás előfordulása a rákos esetek között 21 százalék, s hogy a tetovált személyeknél magasabb volt a limfóma kockázata. A legmagasabb kockázat azoknál a személyeknél volt megfigyelhető, akiknél kevesebb mint két év telt el az első tetoválás óta.  

Érdekes módon azoknál csökkent a kockázat, akiknek a tetoválása 3-10 év között került fel a testére, viszont ismét nőtt azoknál, akik már legalább 11 éve megkapták első tetoválásukat. Arra nem találtak bizonyítékot, hogy mennyivel nő a kockázat, ha a teljes testfelületet tetoválják.

Legnagyobb veszélyben a fiatalok vannak

Mivel a legtöbb ember fiatalon készíti el első tetoválását, ez azt jelenti, hogy a tetoválótinta mérgezésének egész életük során ki vannak téve. A tetováló tintában található vegyi anyagok jelentős részét a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség rákkeltőnek minősítette: a színes tinták primer aromás aminokat, a fekete tinták gyakran policiklusos aromás szénhidrogéneket tartalmaznak, fémek pedig (arzén, króm, kobalt, ólom és nikkel) az összes tintában megtalálhatók. 

A tetoválási folyamat során a bőrgát többszöri átszúrásával tintát fecskendeznek a testfületbe. A tetováló tinta mozgása sajnos nagyon hatékonynak tűnik: becslések szerint a beinjektált pigment 32 százaléka 6 hét után beépül, de akár 99 százaléka idővel további is vándorolhat.

Tetovált egyéneknél egyébként pigmentált és megnagyobbodott nyirokcsomókat évtizedek óta említenek a klinikai vizsgálatok.

Most viszont megerősítést nyert, hogy a fekete és a színes tetováló pigmentek betelepülnek az emberi nyirokcsomókba, csakúgy, mint a tetoválótű kopásából származó fémrészecskék lerakódásai.

A nyirokcsomók jó táptalaja a mérgező tintapigmenteknek

Mivel a nyirokcsomók burjánzó sejteket tartalmaznak, érzékeny célpontjai a rákkeltő vegyi anyagoknak. Mindeközben egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az oldószerekkel, égésgátlókkal, peszticidekkel és hajfestékekkel való érintkezésből eredő immunológiai zavar kulcsszerepet játszik a rosszindulatú limfóma kialakulásában.

A tinta mérgező anyagai lerakódnak a nyirokcsomókban
A tinta mérgező anyagai lerakódnak a nyirokcsomókban
Fotó: Depositphotos

A rosszindulatú limfóma előfordulása világszerte megnőtt, amely nagyrészt megmagyarázhatatlan, ezért a svéd kutatók azt javasolják, hogy sürgősen ki kell terjeszteni az életmódot vizsgáló elemzéseket. Ezen kívül eddig csak egy tanulmány foglalkozott a tetoválással, mint a limfóma kockázati tényezőjével, de az nem talált bizonyítékot a non-Hodgkin limfóma fokozott kockázatára tetovált személyeknél. Ám a vizsgálat csak 2000 és 2004 között gyűjtött adatokon alapult, ami a tetoválások hatásai szempontjából meglehetősen korai szakasz, és az elemzés a tetovált résztvevők kis száma miatt sem volt igazán releváns.

A kutatás részletei

Az új kutatással arra keresték a választ, hogy a tetoválás valóban növeli-e a rosszindulatú limfóma kockázatát. Ehhez a teljes svéd populációt érintő eset-kontroll vizsgálatba fogtak. Az esetek mindegyike rosszindulatú limfómában szenvedő személy volt, akit 2007 és 2017 között diagnosztizáltak Svédországban. A résztvevőket tájékoztatták arról, hogy a cél a rákkal és más betegségekkel kapcsolatos új életmódbeli tényezők vizsgálata.

A résztvevők zöme idősebb volt, többségük Svédországban született, magasabb iskolai végzettséggel és nagyobb háztartásban rendelkezésre álló jövedelemmel rendelkeztek, nagy részük házas volt vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban élt.

A vizsgálat során arra kérték a résztvevőket, hogy válaszaikban tüntessék fel az eltávolított tetoválásaikat is, illetve életkorukat az első tetoválás idején, a tetoválásaik jellemzőit, beleértve a színeket, a tetovált testfelület teljes területét, a tetováló képzettségi szintjét (professzionális; amatőr) és a tetoválás földrajzi régióját. 

Azokat az egyéneket kizárták, akik ugyanabban az évben kapták meg első tetoválásukat, amikor limfómát diagnosztizáltak náluk.

Röviddel a tetoválás után a tinta főként szilárd halmazállapotú anyagokból (például pigmentrészecskékből), és a pigmentrészecskékhez kapcsolódó anyagokból, valamint különféle oldható vegyületekből áll. Feltételezhető, hogy a szilárd halmazállapotú anyag a nyirokcsomókban rakódik le, míg az oldható anyagok gyorsabban lebomlanak.

Az összes limfóma-típusra végeztek elemzéseket. A tetovált páciensek között a leggyakoribb a nagy B-sejtes limfóma (28 százalék) volt, majd a Hodgkin limfóma (21 százalék) és a B-sejtes Non-Hodgkin limfóma egyik altípusa (18 százalék) voltak. A diagnózis felállításának átlag életkora 51 és 57 év közé esett, kivéve a Hodgkin limfómában szenvedő résztvevőknél, akik fiatalabbak voltak (átlagosan 36 év).

A rákkal diagnosztizált tetovált páciensek és a kontrollcsoportban résztvevő, rákkal nem diagnosztizált személyek körülbelül ugyanabban a korban, 22-23 évesen kapták meg első tetoválásukat.

Az esetek többségében dekoratív tetoválás volt a leggyakoribb, de 7-8 százalék arról számolt be, hogy volt már kozmetikai tetoválása (például mellműtét utáni korrekcióként). A legtöbb embert professzionális tetováló varrta, és bár csekély számban, de egyeseknél végeztek lézeres eltávolítást is. A vizsgálatból úgy tűnik, hogy ez a módszer drasztikusan módosítja a limfóma kockázatát, mert náluk a rákbetegség relatív kockázata jóval kisebb lett.

A limfóma kockázata azoknál a személyeknél volt a legmagasabb, akiknél kevesebb mint két év telt el az első tetoválás óta. Nem találtak bizonyítékot a megnövekedett kockázatra, ha nagyobb volt a tetovált testfelület. Éppen ellenkezőleg, a legmagasabb limfóma-kockázatot a tenyérnél kisebb tetoválású egyéneknél figyeltek meg.

A kutatók a nagyívű elemzés után arra a véleményre jutottak, hogy mindezidáig alábecsültük a tetoválások valódi kockázatátát, ugyanis a bőrvarrásnak való kitettség egyértelműen a limfómában szenvedő betegek halálozási arányának növekedésével jár együtt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!