5p

Az újfajta dohánytermékek, például a hevített dohánytermékek és nikotinos tasakok, valamint az e-cigaretták káros egészséghatásával kevesen vannak tisztában. Pedig nem ártana. 

A dohányzásról való leszokás támogatásának lehetőségeit, az alternatív dohánytermékek veszélyeit és az új, leszokást segítő gyógyszeres terápiát is összefoglaló, közelmúltban frissített egészségügyi szakmai irányelv újdonságait mutatták be szakértők szerdán a május 31-i dohányzásmentes világnap alkalmából rendezett sajtótájékoztatón.

Dr. habil Bogos Krisztina PhD, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgató főorvosa rámutatott, Magyarország a Felnőtt dohányzás felmérés 2019-es adatai szerint az európai középmezőnyben helyezkedik el:

a felnőttek mintegy harmada, 29 százaléka dohányzik, ebből a férfiak 34 százalékot, a nők 25 százalékot tettek ki. Pozitív, hogy a 2000–2019 közötti időszakot tekintve kevesebb magyar férfi gyújtott rá rendszeresen, ezt a kedvező trendet árnyalja a női dohányzók emelkedő száma: sajnos ma már minden negyedik magyar nő dohányzó.

Nem igaz, hogy ártalmatlan
Nem igaz, hogy ártalmatlan
Fotó: Depositphotos

Alternatív dohánytermékek: hamis biztonság, új kockázatok  

A 2024 elején kiadott „Egészségügyi szakmai irányelv - a dohányzásról való leszokás támogatásáról” részletesen foglalkozik a dohányzás hazai helyzetének összes lényeges és aktuális vetületével, köztük az alternatív dohánytermékek gyors terjedésével, és ennek veszélyeivel.

„Rendkívül aggasztó tendencia, hogy miközben a hagyományos dohánytermékek fogyasztása Magyarországon nem az elvárható ütemben csökken, az új típusú dohány- és nikotintartalmú élvezeti termékek fogyasztása világszerte, így hazánkban is gyorsan terjed. Ez utóbbiak ugyanis hosszú távon nem csökkentik, hanem növelik a dohányzók számát, hiszen bizonyítottan növelik a rászokás kockázatát” – mutatott rá dr. Fényes Márta, tüdőgyógyász szakorvos és leszokástámogató szakember, az Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ szakmai tanácsadója.

Hozzátette: a 2019-es hazai felmérés idején a lakosságnak még csak 2 százaléka fogyasztott ilyen termékeket, de az egy évvel később készült Eurobarométer adatai szerint ez az arány már 9 százalékra nőtt.

Érzékelhető trend, hogy az e-cigaretta elterjedését követő évekhez képest a készüléket az elmúlt pár évben mind nagyobb számban választják azok, akik átszoktak a hagyományos cigarettáról, akik leszokási szándékkal használják, valamint a korábban nem dohányzó fiatalok is.

Pedig az e-cigaretta és a hevített dohánytermékek is káros hatással vannak az érrendszerre, a légutakra és az immunrendszerre. Továbbá növeli a nikotinmérgezés, az aeroszol belélegzéséből származó toxicitás, az égési sérülések, a tüdőszövet-károsodás veszélyét, és – különösen fiataloknál – a dohányzásra rászokás és a nikotinfüggőség kialakulásának kockázatát.

Sok a korrigálandó tévhit az e-cigarettával kapcsolatban. Sokan még mindig úgy vélik, hogy ártalmatlan, miközben egyre több egészségkárosító következményére derül fény.” – hívta fel a figyelmet a dohányzásmentes világnap alkalmából rendezett sajtótájékoztatón dr. Fényes Márta.

A dohányzás az egyetlen olyan rizikótényező, amelyiknek kiemelkedő szerepe van a négy legnagyobb halálozási arányt mutató betegség – a daganatok, a szívbetegségek, a krónikus légzőszervi betegségek és a diabétesz – kialakulásában. Hazánkban a dohányzás a felelős a halálozások 21 százalékáért, és évente mintegy 27 000 ember hal meg a dohányzással összefüggő kórállapotok miatt. Ez három százalékpontos javulást jelent ugyan 2010 óta, – amelynek fő oka a dohánytermékek folyamatos drágulása és a hozzáférés korlátozása – de a dohányzásról leszokás intézményes támogatása fejlesztésre szorul.

Leszokás: szakértő segítséggel könnyebb!

Az irányelv szerint pozitív trend, hogy Magyarországon az elmúlt több mint húsz évben nőtt a leszokási kedv: 2019-ben a 18 év feletti dohányzóknak több mint a fele (54 százalék) legalább egyszer már megpróbálta letenni a cigarettát; 2000-ben ez az arány még csak 47 százalék volt.

A megkérdezettek döntő többsége (78 százalék) nem vett, illetve nem venne igénybe segítséget a leszokáshoz, kis részük viszont igényelné ehhez a külső támogatást. Figyelmet érdemel, hogy a dohányzók mindössze két százaléka kérte szakember segítségét, hogy leszokjon a dohányzásról. Ezek a felmérési adatok arra utalnak, hogy társadalmi szintű tájékoztatás szükséges az elérhető, hatékony leszokástámogató lehetőségekről az érintettek, illetve az egészségügyi ellátórendszer különböző szintjei felé is.

A megoldás: tájékozott tájékoztatás

A leszokástámogatás intézményi gyakorlata kétszintű. Első szintje a dohányzás rövid és hosszú távú veszélyeire figyelmeztető, a személyre szabott megoldási lehetőségekről – a megfelelő gyógyszeres terápiáról és/vagy pszichés támogatásról – szóló beszélgetés, az úgynevezett minimálintervenció. Ez a rövid tanácsadás az alapellátásban, járóbeteg szakellátásban minden találkozásnál alkalmazható, és igény esetén a dohányzó referálható a szakellátás felé. A tájékozott tájékoztatás alapja, hogy az egészségügyi ellátórendszer minden szintjén dolgozó szakemberek tisztában vannak a leszokástámogatás lépéseivel és lehetőségeivel.   

A második szint az intenzív leszokástámogatás: olyan, szakember által vezetett, több alkalomból álló program, amelynek célja a leszokásban motivált dohányzó proaktív segítése viselkedésterápiával és gyógyszeres támogatással.

"Ezért fontos, hogy a hálózat működését és elérhetőségeiket a laikusok és a szakmai ellátók egyaránt ismerjék” – hívta fel a figyelmet Hepfné Nagy Hajnalka.

 Az országos EFI-hálózat elérhetőségei az alábbi linken találhatók, a 06/80-44-20-44-es és a 06/80-20-04-93-as zöld számon pedig ingyenes telefonos leszokástámogató segítség is kérhető.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!