3p

Borús jövőképet vizionál a Magyar Orvosi Kamara. 

A 24.hu is emlékeztet arra cikkében, hogy a Magyar Orvosi Kamara nemrég felmérte, hogyan ítélik meg az orvosok az egészségügy átalakítását lehetővé tevő, nemrég elfogadott törvényt. Néhány nap alatt 4500 orvos válaszolta azt, hogy kész letétbe helyezni a felmondását, és ennél is többen mondanák fel az önként vállalt túlmunkát. Többek közt arról is, hogy számítottak-e ekkora ellenállásra, a portál Lénárd Ritát, a kamara alelnökét kérdezte.

A szakember szerint vízválasztó a most kialakult helyzet. Mint mondta, a 2020-ban elfogadott nagy orvosbéremelés után egyeztetés nélkül kaptakk egy egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, amiből akkor sikerült töröltetni  a vezényelhetőséget és az alapbérek mínusz 20 százalékos eltérítését. A mostani törvénycsomaggal ezeket vezették vissza. Lénárd Rita emlékeztetett arra, hogy akkor azért nem állt fel sok orvos, mert a vitatott kérdések kikerültek a törvénytervezetből.

Akkor nem lett nagy baj, most viszont tényleg nagy baj van – jelentette ki.

Mint mondta, főleg a fiatalok körében körében várható felmondáshullám, de az idősebbek is elégedetlenek, ezt megmutatta az is, hogy a felmérésen 94 orvos jelezte, inkább nyugdíjba megy.

A 24.hu azon állítására, miszerint a törvény arra utal, hogy júliustól a szolgáltató esetlegesen 20 százalékkal csökkentheti az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló orvos és szakdolgozók alapilletményét, ha a minősítés során a teljesítménye nem éri el a kívánt követelményeket, az alelnök így válaszolt:

Gondoljuk végig: januárban megkapják az orvosok a megállapodott 10 százalékos alapbéremelést, majd néhány hónap múlva azoktól, akik valamilyen, egyelőre ismeretlen szempontok alapján – úgymond „nem teljesítettek jól” – elveszik a kétszeresét, 20 százalékot. Ez nettó alapbércsökkentés. Arculcsapás.

Aggasztó a jövő. Fotó: Depositphotos
Aggasztó a jövő. Fotó: Depositphotos

Lehetetlen helyzetbe hozza az érintetteket a kirendelés

A kirendelési várható hatásaival kapcsolatban Lénárd Rita elmondta, a várakozások szerint ez alapjaiban borítja majd fel az ellátást úgy, ahogy még a Covid alatt sem történt. A korlátok és ellentételezés nélküli kirendelhetőség teljes és súlyos létbizonytalanságot jelent – tette hozzá az alelnök, feltéve a kérdést: ki az, aki csökkentett alapbért fogad el egy ilyen inflációs helyzetben, és ki az, aki minden ellentételezés nélkül elfogadja azt, hogy akár 60 kilométerrel arrébb, napi háromórás utazással tudja elérni azt a munkahelyet, ahova kirendelték?

Annak kapcsán, hogy bár hivatalosan a vezényelhetőség indoka az orvoshiány csökkentése, de ha az adott orvost átvezénylik, eredeti munkahelyén hogyan oldják meg a hiányát, Lénárd Rita válasza elég sötét jövőt festett: a szakember szerint ezeknek az orvosoknak a munkája rászakad majd a kollégákra, így az is pórul jár, aki nem lett átvezényelve. Kijelentette, ez annak az esete, amikor a pénzemet az egyik zsebemből a másikba teszem, de ettől nem lesz több pénzem. Ezzel az orvoshiányt nem lehet rendezni.

(24.hu)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!