<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

4500 orvos letétbe helyezné a felmondását válaszul a tegnap elfogadott egészségügyi törvény módosítása miatt.

"Egyelőre még nem gyűjtjük a felmondásokat, a cél pusztán a szándék felmérése volt" – közölte Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke arra hírre reagálva, hogy az orvostársadalom mit válaszolhatarra, hogy az egészségügy átalakításáról szóló törvénycsomag elfogadása előtt a kormányzat nem vette figyelembe észrevételeiket.

A MOK szerint az orvosokra terhelik a felelősséget Fotó: Pixabay
A MOK szerint az orvosokra terhelik a felelősséget Fotó: Pixabay

"Ezért jövő év elejére összehívja a rendkívüli országos küldöttgyűlését a MOK, miután három nap alatt mintegy 8 ezer orvos reagált a gyors felmérésükre" – mondta a Népszavának az alelnök. 

Ezen a fórumon dönthetnek majd arról, hogy milyen tiltakozó akcióba foghatnak az orvosok a tegnap megszavazott egészségügyi törvénymódosítások miatt.

A válaszadók 96,6 százaléka érezte úgy, hogy a jelen helyzetben szükség van a küldöttgyűlés összehívására, s 4500 orvos nyilatkozott úgy, hogy hajlandó letétbe helyezni a felmondását, és 6800-an pedig az önként vállalt túlmunka szerződéseikről állították ugyanezt.

A válaszolók mintegy harmada az alapellátásban, a többség szakrendelőben, illetve kórházban dolgozik.

"Ha azt nézzük, hogy most Szlovákiában 2100 orvos a letétbe helyezett felmondásával megfelelő körülményeket tudott kiharcolni, akkor a hazai 4500 orvos szándéka is – úgy gondoljuk – erős érv. Arra fogjuk kérni a köztársasági elnököt, küldje vissza megfontolásra a jogalkotóknak, hogy egy olyan törvény születhessen, amely mögött van szakmai konszenzus” - tette hozzá Álmos Péter.

Azt is hangsúlyozta, a legnagyobb probléma, hogy az orvostársadalom megkerülésével a gyógyítókra hárítanak olyan problémákat, amelyek veszélyeztetik a betegbiztonságot. Például, ha egy orvost a törvényben leírt módon elvezényelhetnek, mi lesz azokkal a betegekkel, akiket addig ő gondozott? A kamara szerint ez nem oldja meg a szakemberhiányt, hiszen ma már szinte minden szakma hiányszakma.

Problémát látnak abban is, hogy úgy vezetnék be az orvosi munka minőségértékelését, hogy az ahhoz kötődő premizálásra nincs a rendszerben plusz forrás.

A kamara úgy érzi, hogy az egészségügy bajait a forrás- és a szakember hiány okozza, és ezeket a problémákat az új törvénycsomag az orvosok felé tereli, így rajtunk csapódik le, ezért szeretnénk idejében lépni ellene - fogalmazott.