<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Nem kevesebb, mint hét törvényt szándékozik módosítani Pintér Sándor belügyminiszter a tegnap az Országgyűlés elé beterjesztett egészségügyi reformcsomagjával. Az orvosi kamarák ugyan véleményezhették a javaslatokat, kérdés, mennyire vették figyelembe a kritikákat.

Tegnap Dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes benyújtotta a parlament elé azt az egészségügyről szóló törvényjavaslat-csomagot, melynek több pontjával nem ért egyet sem a Magyar Orvosi Kamara, sem a Magyar Rezidens Szövetség.

Ismét sokaknak fognak fájni az átalakítások. Fotó: Depositphotos
Ismét sokaknak fognak fájni az átalakítások. Fotó: Depositphotos

Mint a törvényjavaslat írja, céljuk: az egészségben eltöltött évek számának további növelése, az egészségügyi rendszer széttagoltságának és a területi különbségeknek a csökkentése, az egészségügyi rendszer összehangolt feladatellátása, a kiszámítható, állandó helyen elérhető orvosi ügyeleti ellátás biztosítása, valamint az Országos Mentőszolgálat szerepének erősítése az országos ügyeleti ellátásban, az egészségügyi ellátás körében az ellátottak által felkérhető személyes segítő igénybevétele, a tartós ápolásra-gondozásra szorulók részére szakápolási központok kapacitásbővítése, az alapellátási praxisok szakmai megerősítése és a területi különbségek kiegyenlítése, egységes alapellátási háttérinformatikai rendszer kialakítása, a többlet gyógyító tevékenység hatékonyabb jutalmazása, továbbá az egészségügyi rendszer működésének átláthatóbbá tétele.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő megint jól jár

Ennek érdekében – összeszámoltuk -, a következő törvényeket fogják módosítani:

  • a szociális igazgatásról és ellátásról
  • az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó adatok kezeléséről és védelméről
  • az egészségügyről
  • az önálló orvosi tevékenységről
  • a helyi önkormányzatokról
  • az egészségügyi alapellátásról
  • valamint az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényen is változtatnak majd.

Az egyik legkardinálisabb változás lesz a szakápolás „lepasszolása” a szociális ellátórendszernek, az úgynevezett szakápolási központoknak. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint ezek a módosítások azt jelentik, hogy a feladatokat "az a szociális ellátórendszer venné át, amely - az előző rendelkezés alapján - az állam helyett a hozzátartozókra épülne", s a pénz határozna meg ismét mindent.

Ugyanis a törvénytervezet írja is, hogy „az átvevő fenntartó tájékoztatja majd a beteget vagy törvényes képviselőjét a fizetendő térítési díj szabályairól".

Azaz betegek fognak kiesni a rendszerből, de ápolók is, hiszen közalkalmazotti jogviszonyuk egészségügyi szolgálati jogviszonnyá alakul át.

Sőt, ennek kapcsán az is kiderül a törvénytervezetből, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. portfóliója ismét új ingatlanokkal fog bővülni.

Még szokni kell: vármegyei kórház

Aztán a törvénymódosítás kimondja: a városi kórház az a gyógyintézet, amely 0-24 órában betegfogadásra alkalmas és legalább kettő, a miniszter által rendeletben meghatározott szakmában nyújt fekvőbeteg-szakellátást, a vármegyei kórház pedig az a gyógyintézet, amely 0-24 órában biztosít sürgősségi ellátást és legalább öt, a miniszter által rendeletben meghatározott szakmában nyújt fekvőbeteg-szakellátást.

A tervezet többek között szót ejt az egészségügyi dolgozók vezényelhetőségéről is, a háziorvosi praxisok átalakításáról, de arról is, hogy a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti ellátásról a jövőben az állami mentőszolgálat gondoskodik majd (a fogorvosi ügyelet és Budapesten az alapellátási ügyelet kivételével). De itt sorjázik az a módosítás is, hogy a védőnői hálózat az önkormányzatoktól az állam kezébe kerül, s egészségügyi jogviszonnyal rendelkező védőnőket is bevetnek jövőben. Kérdés, mit szólnak ők ehhez.

A MOK és a rezidensek nem örülnek

Az orvoskamara tegnap az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, az ellátásbiztonságot és az orvosok közellátásban maradását veszélyeztető rendelkezései miatt nem támogatja az egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvénytervezet jelen formájának parlament elé terjesztését. Szerintük a háziorvosi rendszer átalakítását az alapellátásban dolgozók magas életkorát is figyelembe vevő, szélesebb előkészítéssel lehet megkezdeni, és a folyamat nem járhat a szerzett vagyoni jogok sérelmével. A szakdolgozók bérrendezését üdvözlik, de a tervezett, erőltetett ütemű átalakítást kockázatosnak tartják.

A rezidensek pedig azt kifogásolták a törvénymódosításokkal kapcsolatban, hogy a szakképzésüket előírt ütemben teljesítők bérét semmiképp se lehessen csökkenteni.