3p

4500 orvos letétbe helyezné a felmondását válaszul a tegnap elfogadott egészségügyi törvény módosítása miatt.

"Egyelőre még nem gyűjtjük a felmondásokat, a cél pusztán a szándék felmérése volt" – közölte Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke arra hírre reagálva, hogy az orvostársadalom mit válaszolhatarra, hogy az egészségügy átalakításáról szóló törvénycsomag elfogadása előtt a kormányzat nem vette figyelembe észrevételeiket.

A MOK szerint az orvosokra terhelik a felelősséget Fotó: Pixabay
A MOK szerint az orvosokra terhelik a felelősséget Fotó: Pixabay

"Ezért jövő év elejére összehívja a rendkívüli országos küldöttgyűlését a MOK, miután három nap alatt mintegy 8 ezer orvos reagált a gyors felmérésükre" – mondta a Népszavának az alelnök. 

Ezen a fórumon dönthetnek majd arról, hogy milyen tiltakozó akcióba foghatnak az orvosok a tegnap megszavazott egészségügyi törvénymódosítások miatt.

A válaszadók 96,6 százaléka érezte úgy, hogy a jelen helyzetben szükség van a küldöttgyűlés összehívására, s 4500 orvos nyilatkozott úgy, hogy hajlandó letétbe helyezni a felmondását, és 6800-an pedig az önként vállalt túlmunka szerződéseikről állították ugyanezt.

A válaszolók mintegy harmada az alapellátásban, a többség szakrendelőben, illetve kórházban dolgozik.

"Ha azt nézzük, hogy most Szlovákiában 2100 orvos a letétbe helyezett felmondásával megfelelő körülményeket tudott kiharcolni, akkor a hazai 4500 orvos szándéka is – úgy gondoljuk – erős érv. Arra fogjuk kérni a köztársasági elnököt, küldje vissza megfontolásra a jogalkotóknak, hogy egy olyan törvény születhessen, amely mögött van szakmai konszenzus” - tette hozzá Álmos Péter.

Azt is hangsúlyozta, a legnagyobb probléma, hogy az orvostársadalom megkerülésével a gyógyítókra hárítanak olyan problémákat, amelyek veszélyeztetik a betegbiztonságot. Például, ha egy orvost a törvényben leírt módon elvezényelhetnek, mi lesz azokkal a betegekkel, akiket addig ő gondozott? A kamara szerint ez nem oldja meg a szakemberhiányt, hiszen ma már szinte minden szakma hiányszakma.

Problémát látnak abban is, hogy úgy vezetnék be az orvosi munka minőségértékelését, hogy az ahhoz kötődő premizálásra nincs a rendszerben plusz forrás.

A kamara úgy érzi, hogy az egészségügy bajait a forrás- és a szakember hiány okozza, és ezeket a problémákat az új törvénycsomag az orvosok felé tereli, így rajtunk csapódik le, ezért szeretnénk idejében lépni ellene - fogalmazott. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!