4p

Az adatok szerint sokat segíthet a Covid-fertőzés megelőzésében a kávézás, feltárták azt is, hogy miért. De mennyit és mikor kell inni a hatás eléréséhez?

A világ egyik legnépszerűbb italaként a kávé a tudományos kutatásoknak is egyik kedvelt témája, fogyasztásának jótékony vagy éppen káros hatásairól rendszeresen jelennek meg újabb és újabb tanulmányok.

Közben a világ szép csendben egy újabb Covid-hullámot él át. (Van olyan olvasónk, akinek a környezetében jelenleg nincs egyetlen teszttel igazolt Covid-fertőzött, illetve jópáran olyanok, akik enyhébb tünetekkel, teszt nélkül vészelik át valószínűleg ezt a betegséget?) Az emlékeztető oltások hatékonysága az egyre újabb variánsokkal szemben kérdéses, rengetegen pedig fel sem veszik ezeket.

Egy csésze kávé oltás mellé?

Ennek fényében különösen izgalmas lenne a hír, hogy egy olyan egyszerű és hétköznapi dolog, mint a kávéfogyasztás is segíthet megelőzni a Covid-fertőzést. Erre korábban is utaltak jelek, egy korábbi brit vizsgálat például arra jutott, hogy a rendszeres kávéfogyasztók, azaz a napi legalább egy csésze fekete nedűt megivók nagyjából 10 százalékkal kisebb eséllyel fertőződnek meg a vírussal, mint a kávét nem fogyasztók.

Ez azonban csak egy adat volt, ráadásul nem sokat mondott el arról, mi is okozza ezt a jelenséget. Elképzelhető lett volna, hogy valójában az ok-okozati összefüggés nem a kávéivás és a Covid-kockázat csökkenése között áll fenn, hanem mondjuk a kávé valamilyen egyéb hatása, esetleg megszokott kiegészítője, például a tej vagy tejszín, esetleg a cukor fogyasztása között.

A Cell & Bioscience című folyóiratban megjelent tanulmányában egy kutatócsoport ezeket az eshetőségeket is igyekezett kizárni, miközben arra keresték a választ, milyen hatásmechanizmus állhat a kávé Covid-megelőző hatása mögött.

Ennek érdekében először laboratóriumi körülmények között vizsgáltak emberi sejteket, és arra jutottak, hogy a Covidot okozó SARS-CoV-2 vírusok „jelentősen” nehezebben jutnak be a sejtekbe, amennyiben azokat 6 mg/ml (a főzéshez felhasznált őrölt kávé és a víz aránya) kávét tartalmazó folyadékkal kezelik. A gátló hatás 60-81-százalékos volt. Ezután próbát tettek instant kávéval is, ebben az esetben 1 mg/ml kávékivonattal, és hasonló, sőt még valamivel jobb eredményre jutottak, ugyanis a hatást ezúttal 70-96 százalékra mérték.

Nagyon fontos eredmény volt az is, hogy a fertőzés elleni hatékonyság nem fügött attól, a vírus melyik mutációjával próbálkoztak, a kávé fertőzésgátló hatása a mostanában túlnyomórészt fertőző Omikron-variánssal szemben is fennállt.

Kíváncsiak voltak arra is, hogy a különböző, kávéhoz használatos adalékok, mint például a tej vagy a cukor befolyásolják-e a mutatott hatást, de a válasz nemleges lett, sőt a koffeinmentes kávé is ugyanilyen hatást ért el, tehát a kávé fő hatóanyaga sem befolyásolja a Covid-megelőző hatást.

A különböző kávék és a fertőzés hatékonyságának különböző összefüggései. Forrás: Cell & Bioscience
A különböző kávék és a fertőzés hatékonyságának különböző összefüggései. Forrás: Cell & Bioscience

A hatásmechanizmus megértéséhez már biológusnak kellene lenni, de a dolognak a vírus tüskefehérjéje és a sejtek ACE2 receptora között létrejövő kapcsolat gátlásához van köze, és fontos szerepet játszanak benne a kávéban található fenolszármazékok, elsősorban a klorongénsav és az izoklorogénsav.

Hatóránként fogyasztva a leghatékonyabb

További kísérletképpen a kutatók azt is megállapították, hogy a kávéfogyasztó emberek vérszéruma (vérsejteket nem tartalmazó vérplazmája) szintén gátló hatással rendelkezik a SARS-CoV-2 vírusok behatolására a sejtekben, tehát a hatás feltehetően az emberi szervezetben is működik. Ebből a kísérletből az is kiderült, hogy az elfogyasztott kávé mennyisége számít a gátló hatás kifejtésében, a legalább két csészével fogyasztók esetében jóval magasabb volt, mint a csak egy csészét ivók körében.

Mindegy, hogy őrölt vagy instant, sőt koffeinmentes vagy sem, a lényeg az egyéb hatóanyagokban van. Fotó: Pixabay
Mindegy, hogy őrölt vagy instant, sőt koffeinmentes vagy sem, a lényeg az egyéb hatóanyagokban van. Fotó: Pixabay

A kutatók eredményeik alapján azt a kijelentést teszik, hogy a kávéfogyasztás képes lehet megakadályozni a szervezetben jelen lévő SARS-CoV-2 vírusokat abban, hogy fertőzést okozzanak. A hatás a kávé megivása utáni 6 órában igazán erős, ezért a kutatók azt javasolják, hogy nagyjából hat óránként igyon valaki kávét, amennyiben Covid-megelőző célzattal tenné ezt (este persze érdemesebb koffeinmentes változatot inni, szerencsére a koffeintartalomnak nincs köze a kávénak e jótékony hatásához). Javaslatuk szerint érdemes lenne a megelőzésre vonatkozó ajánlások közé is felvenni a „stratégiai” kávéfogyasztást, mert az Omikron-variánsok sok mutációja miatt más védekezési módok esetleg veszíthetnek hatékonyságukból.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!