<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Újbuda polgármestere is csatlakozott a szakrendelők államosítása ellen tiltakozókhoz. Dr. László Imre, az egykori kórházigazgató határozati javaslatot nyújtott be a képviselőtestület elé, hogy ne támogassák a kerület szakrendelőjének államosítását.

„A szakrendelő elvételének terve az újbudaiak önállóságának megsértése. Aggódom a kerület egészségéért. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) semmilyen információval és garanciával nem élt az államosításról szóló levelében, hogyan biztosítaná az állam az átvétellel a magasabb szintű lakossági szolgáltatást. Vagy hogyan növelné a központosítás a feladatok hatékonyságát, s miként garantálják a foglalkoztatottak jelenlegi jövedelmét és munkafeltételeit” – mondta ma délelőtt az újbudai polgármester az önkormányzat képviselőtestületi ülésén.

Dr. László Imre tiltakozó javaslatot nyújtott be az önkormányzat képviselő testülete elé. Fotó: Facebook
Dr. László Imre tiltakozó javaslatot nyújtott be az önkormányzat képviselő testülete elé. Fotó: Facebook

Dr. László Imre beszédében kifejtette, hogy semmiképpen nem fogja támogatni a szakrendelő államosítását.

A XI. kerületi önkormányzat az Allee szomszédságában álló

  • Szent Kristóf Szakrendelő járóbetegszakellátásának korszerűsítésére az elmúlt 3 évben 2 milliárdot fordított,
  • évente 180 millió forintot biztosít egészségügyi pótlék címen a szakdolgozók megbecsülésére és megtartására,
  • a várólisták csökkentése érdekében több mint 1000 ultrahangot finanszírozott saját forrásból,
  • 2023-ban az állam helyett anyagi támogatást nyújt a felnőtt és gyermek háziorvosoknak és fogorvosi praxisoknak. 

A polgármester az elmúlt napokban többször posztolt is a Facebook-on.

„Bejelentkeztek ezért is” – írja László Imre.

Azaz jogszabály „segítségével” elvennék a Szent Kristóf Szakrendelőt. Véleménye szerint a kormányzati lépés mögött biztos, hogy nem a múlt jó gyakorlatai állnak, hiszen, "ha csak az oktatásra gondolunk, a központosítás utóbbi esetében is autonómia- és forráshiányt, káoszt és alulfinanszírozást eredményezett. Most ezek az orbáni „jó gyakorlatok” kerülnének át az egészségügy területére".

Egy másik posztban példát is hoz arra, szerinte hogyan gondolkodik az Orbán-kormány az egészségügyről, amikor a szakrendelőket központosítani akarja.

Budapestet és Újbudát is közvetlenül érintő probléma, hogy míg az Atlétikai Világbajnokságra épülő stadion költségei csak az elmúlt évben 35 milliárd forinttal emelkedtek, addig a rendezvény támogatásáért cserébe az Egészséges Budapest Program keretében a főváros egészségügyi fejlesztéseire ígért évi 10 milliárd forint elmúlt évre, azaz 2022-re esedékes része a kerületek részére még mindig nem érkezett meg.

„Mindez jól példázza mire számíthatnak a kerületiek, ha a kormány kerületi szinten belép az egészségügybe” – hívja fel a figyelmet a polgármester.

Március 24-ig kell nyilatkozniuk az önkormányzatoknak a szakrendelők államosításával kapcsolatban. Az Országos Kórházi Főigazgatóság egyébként már január óta gyűjti a 136 nem állami tulajdonban lévő járóbeteg ellátó intézmény gazdálkodási és egyéb adatait.

A polgármesterek közül Soproni Tamás, Terézváros ellenzéki polgármestere úgy fogalmazott: "Buta döntés lenne a központosítás", és az újpesti önkormányzat is azt jelezte, hogy a szakrendelőnek az önkormányzatnál kell maradnia.