4p

A szakértő szerint alkudni szinte kötelező, de nagyon nem mindegy, milyen lakást próbálunk venni.

Az alku az ingatlanpiacon egy általános és elterjedt gyakorlat, szinte kötelező. Az alku az a folyamat, amelynek során a vevő és az eladó egyezségre jutnak az ingatlan vételárában vagy más feltételekben. Az ár alkuképes tényező, amelyet a piaci árak, az ingatlan állapota, környezete határoz meg.  Természetesen ebben a helyzetben a kiindulásnál nem gondolhatja ugyanazt mindkét fél: az eladók gyakran egy magasabb árral kezdenek, míg a vevők próbálják azt alacsonyabbra tornázni.

Az ingatlanpiaci alkuk sokféle tényezőtől függhetnek, és nincs garancia arra, hogy mindig sikerrel járnak. Fontos azonban rugalmasságot és tárgyalóképességet tanúsítani mind az eladó, mind a vevő részéről. Az ár mellett más tényezők is lehetnek az alku tárgyai, például a vételár részletei, felújítási felelősség, záradékok és így tovább. Ezeknek a részleteknek az egyeztetése is része lehet az alkufolyamatnak.

Szétszakadt a piac

„Mi úgy tapasztaljuk, hogy a jelenlegi piac szétszakadt, alacsony kínálatú, de nagy kereslettel rendelkező lakásokra, valamint nagy kínálattal rendelkező, de kisebb vevőcsoportokat kiszolgáló szegmensre” – mondja Ben-Ezra Orran, a belvárosi ingatlanok specialistája, a Central Home szakértője.

„Amiből kevés van, viszont sokan keresik, azok a felújított, bútorozott, szép épületben található, jó elosztású ingatlanok. Itt lényegesen kevésbé árérzékeny a vevőcsoport, így az értékesítési idő is többnyire rövid. Ezeknél az ingatlanoknál az átlagos alku kevesebb, mint 5 százalék. Nincs különösebb mozgástere a vevőknek, ha le akarnak csapni egy-egy jó vételre.”

A másik csoportban viszont a lakások többsége átlagos, éppen csak költözhető állapotú, ezeknél elsősorban a felújítás magas költségétől irtóznak a vevők, amely az elmúlt évek drágulása, illetve a szakemberhiány miatt közel a duplájára nőtt. Ezeknek az ingatlanoknak az esetében hosszabb értékesítési idővel és az előző csoporthoz képest jóval magasabb átlagos alkuval, az eredeti eladói elképzeléshez képest akár 15 százalékkal csökkentett vételi ajánlatokkal is számolhatunk.

„Minden vevő fenntartja magának a jogot az alkura, így ez a kis oda-vissza játék óhatatlanul benne van a legtöbb megállapodásban – folytatja a szakértő. – Nagyon sokszor egyébként azért is kerül sor alkura, mert az eladók a hasonló hirdetések irányárát veszik alapul, így gyakran nem reálisan határozzák meg az induló árat. Ezt megelőzhetjük, ha profi ingatlanszakértővel konzultálunk, aki reálisabban méri fel a helyzetet, így elkerülhetjük a felesleges köröket.”

Nem szabad túl magasról indulni

Ben-Ezra Orran szerint nem szerencsés túl magas árral indítani, mert így általában túl sokáig van kint az adott ingatlan a hirdetési piacon, így általában már eleve csökkenteni kell az árat, így kevés alkulehetőség marad benne. Ha pedig a vevő továbbra is hajthatatlan, ez az eladó motivációját is megingathatja. Akármilyen reményekkel is vág bele az értékesítésbe, a legtöbb eladó 3-4 hónap alatt észreveszi azt, ha komolyabb szándékú vevőkkel nem találkozik. Ha ezt a helyzetet reálisan értékeli, felismeri az árazási gondot és szemléletet vált, sokkal reálisabb árral tud visszalépni a piacra.

A Central Home szerint a budapesti belváros dinamikáját nagy mértékben meghatározza, hogy mennyire aktív a befektető csoport. Mivel az elmúlt néhány hónapban, az év végi és az év eleji hónapokban egyaránt egyre aktívabbak a befektetői csoportok, ezért továbbra is megjósolható, hogy a kapósabb lakások esetén ez a tendencia kisebb alkulehetőséget fog eredményezni és az sem kizárt, hogy tavasztól ismét kisebb mértékű áremelkedés fog elindulni, a felújított, jó állapotú ingatlanok piacán.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!