<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Korábban úgy tűnt, hogy a botrányos, a hajdani Club Aliga helyére tervezett projektből nem lesz semmi, a beruházó azonban trükkösre vette a figurát.

Ahogy arról tavaly júliusi cikkünkben is írtunk, visszavonták az egykori Club Aliga területén tervezett 30 milliárd forintos Aligaliget beruházásának környezetvédelmi engedélyét. A határozat akkori indoklása arról szólt, hogy a Pro-Mot Hungária Kft. ingatlanfeljesztő nyilatkozatot nyújtott be a hivatalhoz azzal, hogy nem kíván élni az engedéllyel.

A Népszava cikke szerint azonban a beruházás ellen tiltakozók, köztük az Aligai Fürdőegyesület (AFE) csak ideiglenes lélegezhetett fel, hiszen úgy tűnik, hogy az Aligaliget projektről mégsem tettek le teljesen a fejlesztők.

Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay
Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay

Azóta kiderült, hogy csak el akarják kerülni a környezeti hatásvizsgálatot, mely a teljes projekt alapján mérte volna fel a várható terhelést, környezeti változásokat – mondta Bukovszki András, az AFE elnökhelyettese a lapnak. Hozzátette, az például december 21-én derült ki a szervezet számára, hogy a kormányhivatal építési engedélyt adott ki az aligai magaspart tetejére a Bayer Property részére öt lapos tetős társasház építésére porta- és fürdőépülettel és külső medencével.

Bukovszki András a Népszavának a terveket is megmutatta, mint mondta,

pince plusz öt emelet és tetőszint: az épületek legmagasabb pontja meghaladja majd a 20 métert. Épületenként 21, azaz összesen 105 lakás épül 145 garázzsal, azaz tulajdonképpen egy zárt lakópark épül. A kiemelt státuszt biztosító kormányrendelet 80 százalékos beépítést és 18 méteres magasságot tesz lehetővé, noha a helyi építési szabályzat csak 25 százalékos beépíthetőséget, s területtől függően 4,5-10 méteres épületmagasságot engedélyezne, a szabályozási terv pedig kiemelt kilátás- és látványvédelmet ír elő. Ráadásul a helyi védelem alatt álló, több mint 8 millió éves löszfalat rézsűszerűn lebontják, hogy a löszfal alsó részén nagyobb épületek épülhessenek.

Az AFE elnökhelyettesének szavaiból az is kiderült, hogy az eredeti tervekben szereplő kikötőépület is külön építési engedélyt kapott, vagyis a beruházó kisebb részekre bontva próbálja megvalósítani terveit, bízva benne, hogy így nem éri el a közvélemény ingerküszöbét.

(Népszava)