4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ma kezdődik Svájcban a kétnapos békecsúcstalálkozó. Összefoglaló a háború 843. napjának reggelén. 

 • Volodimir Zelenszkij pénteken érkezett Svájcba a kétnapos ukrajnai békecsúcsra, amelyen több tucat világvezető vesz részt, Oroszország nélkül. Az ukrán vezető, aki azt reméli, hogy nemzetközi támogatást szerezhet a háború befejezését célzó tervéhez, az X-en (korábban Twitteren) ezt mondta: „Két nap aktív munka jön a világ minden részéből származó országokkal, különböző nemzetekkel, amelyet a közös cél egyesít, hogy közelebb hozzuk az igazságos és tartós békét Ukrajnában.” Zelenszkij elmondta, hogy a megbeszélések középpontjában a nukleáris biztonság, az élelmezésbiztonság, valamint az orosz ellenőrzés alatt álló területre hurcolt hadifoglyok és ukrán gyerekek visszatérése áll majd.
 • Az Egyesült Államok alelnöke, Kamala Harris, a francia elnök, Emmanuel Macron, valamint Németország, Olaszország, Nagy-Britannia, Kanada és Japán vezetői is részt vesznek a luzerni svájci csúcstalálkozón. A hónapok óta tartó egyeztetések ellenére többen sem lesznek ott, például Kína. Az összejövetelre azután került sor, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy Moszkva csak azután kezdi meg a béketárgyalásokat, hogy Ukrajna kivonja csapatait az ország keleti és déli részéből - amit Zelenszkij elutasított.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a külügyminisztérium vezetőségével tartott megbeszélésen Moszkvában 2024. június 14-én. Putyin itt ismertette az Ukrajna ellen háborúzó Oroszország békefeltételeit
Vlagyimir Putyin orosz elnök a külügyminisztérium vezetőségével tartott megbeszélésen Moszkvában 2024. június 14-én. Putyin itt ismertette az Ukrajna ellen háborúzó Oroszország békefeltételeit
Fotó: MTI/EPA

 • A G7 vezetői Németország aggodalmai ellenére Kína szerepét helyezték fókuszba Oroszország segítségnyújtásában az Ukrajna elleni háborúban. A G7-ek csúcstalálkozójának második napján az olaszországi Pugliában az Egyesült Államok egy 36 oldalas közleményt adott ki, amelyben elítélte a kínai támogatásokat olyan termékekre, mint a napelemek és az elektromos autók, amelyek állításuk szerint „globális átgyűrűző hatásokhoz, piactorzulásokhoz és káros többletkapacitásokhoz vezetnek. ”. Amerikai tisztviselők Kínát azonosították be a kettős felhasználású – polgári és katonai felhasználású – anyagok fő szállítójaként Oroszország számára, amelyekről szerintük Peking tudja, hogy Ukrajna ellen használják fel őket.
 • Vlagyimir Putyin azt követeli Kijevtől, hogy engedjen át több földet, vonja ki csapatait országa belsejébe, és vessen véget a NATO-tanácsnak, hogy vessenek véget az ukrajnai háborújának. Kijev „abszurdnak” minősítette Putyin feltételeit, Volodimir Zelenszkij szerint az ajánlatban nem lehet megbízni, és Putyin akkor sem hagyja abba katonai offenzíváját, ha a tűzszüneti követeléseit teljesítik.
 • Szintén pénteken Putyin a televízióban azt mondta, hogy csaknem 700 000 orosz harcol Ukrajnában. Decemberben 617 ezren vettek részt harci műveletekben, mondván, hogy ebből 244 ezer főt mozgósítottak.
 • Ukrajnában egy orosz légicsapásban egy ember meghalt, négyen pedig megsebesültek pénteken Ukrajnában az északi Szumi régióban – közölte az ottani katonai közigazgatás. A csapás Shostka városát érte, mintegy 45 km-re az orosz határtól. A csapás akkor történt, amikor Kijev és Moszkva több tucat drón- és rakétatámadást hajtott végre csütörtökön és pénteken.
 • A dél-oroszországi Belgorod régió elleni ukrán támadásokban hat ember halt meg pénteken – közölték tisztviselők. Négy holttestet emeltek ki egy ukrán lövöldözés által sújtott többszintes lakóház romjai közül a határ menti Sebekino városában. 
 • Oroszország 17 rakétát és közel 500 drónt lőtt fel pénteken - közölte az ukrán vezérkar, melynek halálos áldozata és sérültjei is vannak. 
 • Oroszország közölte, hogy 87 ukrán drónt lőtt le, amelyek közül 70 az Ukrajna elleni hadművelet főhadiszállásának otthont adó déli rosztovi régiót vette célba. 
 • Az orosz erők tűzerejüket a kelet-donyecki Pokrovszk fronton összpontosítják , ahol Ukrajna szerint az éjszakai csapások legalább hat civilt megsebesítettek. „A helyzet nehéz, de a védelmi erők irányítják” – mondta az ukrán hadsereg pénteki esti tájékoztatóján. 
 • A donyecki frontvonal közelében fekvő Selydove városában a tisztviselők szerint hat ember megsebesült az orosz légitámadásokban péntekre virradó éjszaka. 
 • Az Európai Unió 27 tagállamának nagykövetei pénteken „elvileg megegyeztek” abban, hogy június 25-én kezdik meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával – közölte az EU Tanácsának belga elnöksége. Az uniós minisztereknek a június 21-i ülésen kell hivatalosan jóváhagyniuk a döntést. (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!