5p

A 2019-ben összefogott hatpárti koalíció magabiztos győzelmet aratott Szigetszentmiklóson, ám később feloldhatatlannak bizonyult ellentét alakult ki a polgármester és a 2022-ben posztjáról lemondott DK-s alpolgármester között, akik a közelmúltban már egymást vádolták fideszes kollaborációval. Mindeközben a városban tájsebként éktelenkedik egy taopénzből elkezdett, de pénzhiány miatt félbehagyott stadiontorzó. Önkormányzati választási csataterek sorozatunk mostani állomása a Pest vármegyei Szigetszentmiklós.

2019-ben a hatpárti ellenzék jelöltje, Nagy János közel 48 százalékos szavazataránnyal győzte le a Fidesz jelöltjét, Szabó Józsefet, aki 2006 óta irányította polgármesterként Szigetszentmiklóst. A Pest vármegyei városban a tíz egyéni választókerületből hétben szintén az ellenzéki jelöltek győztek, a kompenzációs listáról pedig három kormánypárti jelölt mellett egy ellenzéki aspiráns, a DK-s Jószai Attila került be a negyvenezer lelkes város képviselő-testületébe. Vagyis a települést (a polgármestert is beleszámítva) 9-6 arányú többséggel kényelmesen elvezethette volna a hatpárti koalíció, és ezen az sem változtatott volna, hogy az egyik egyéni választókerületi fideszes képviselő halála miatt 2022 nyarán időközi választást kellett tartani, ugyanis azt is a Fidesz jelöltje nyerte.

Nagy János közös ellenzéki támogatással könnyedén győzte le a három ciklus óta a város élén álló fideszes jelöltet
Nagy János közös ellenzéki támogatással könnyedén győzte le a három ciklus óta a város élén álló fideszes jelöltet
Fotó: Facebook / Nagy János

Jószai, aki egyébként egyéni választókerületében elég jelentős vereséget szenvedett fideszes ellenfelétől (a voksok 41,72 százalékával 52,57 százalék ellenében), a 2019-es választást követően alpolgármesteri pozíciót kapott a városvezetésben, ám már 2020-ban voltak nézeteltérések közte és a város első embere között. A kenyértörésre 2021 elején került sor: ekkor Nagy takarékossági okokra hivatkozva, de a DK, a Momentum és az MSZP tiltakozása ellenére leváltotta Jószait az alpolgármesteri posztról, aki emiatt pert is indított a Kormányhivatalnál.

2021 nyarán az ellentétek tovább mélyültek, mivel a DK három képviselője nem jelent meg azon a testületi ülésen, melyen arról kellett volna dönteni, a polgármester előterjesztésére belterületbe vonnak-e az M0-s út mentén egy 60 hektáros mezőgazdasági területet ipari parkká fejlesztés céljából. Mivel a testületi ülésen voltak fideszes hiányzók is, így az ülés határozatképtelen lett.

A Jószai által indított per 2021 őszén fejeződött be a volt alpolgármester sikerével, ám a pozíciót nem kapta vissza, és az elmaradt járandóságát is külön perben kellett érvényesítenie. Következő év júliusában pedig közölte, lemond alpolgármesteri posztjáról. Jószai puccsal vádolta meg Nagyot,

azt állította a városvezető háttéralkut kötött Bóna Zoltánnal, a térség fideszes országgyűlési képviselőjével,

és mint megerősítette, lemondásával utolsó lehetőséget akart adni a polgármesternek a visszavonulásra. Jószai azt is megemlítette, tudomása szerint a helyi Fideszt maga Kövér László választmányi elnök irányítja, aki nem mellesleg maga is szigetszentmiklósi lakos. A polgármester viszont tételesen cáfolta Jószai állításait.

A történet tehát eddig kísértetiesen hasonló Jászberényhez, ahol a DK-s alpolgármester fordult szembe a helyi erők képviseletében tevékenykedő polgármesterrel. A Jászság fővárosának eseményeit ebben a cikkben foglaltuk össze:

Nagyszínpadon

Eddig tehát egy „álmos városka” helyi csetepatéjának tűnt az adok-kapok a polgármester és a DK között. A történet akkor kapott országos nyilvánosságot, amikor Nagy János színpadra lépett. Mégpedig nem is a helyi búcsúban, hanem Magyar Péter április eleji tömegrendezvényén. A szigetszentmiklósi városvezető azt mondta, a saját bőrén tapasztalta, milyen az országos rendszer, és a színfalak mögött milyen politikai paktumok és háttéralkuk vannak. Mint fogalmazott, a DK képviselője arra akarta rávenni, ami ellen küzdött, ezután elindult a lejáratása. „Nincs Orbán Gyurcsány nélkül” – mondta Nagy, hozzátéve:

Jószai rendszeres látogatója volt Kövér Lászlónak a házelnök szigetszentmiklósi otthonában.

A DK-nál kiverte a biztosítékot Nagy Jánosnak Magyar Péter tüntetésén elmondott beszéde
A DK-nál kiverte a biztosítékot Nagy Jánosnak Magyar Péter tüntetésén elmondott beszéde
Fotó: Facebook / Magyar Péter

Na, ezt követően viszont a DK közölte, beperlik a „Fidesz-kollaboráns” polgármestert. Mint fogalmaznak, „Jószai Attila soha nem járt Kövér László házában, sőt soha egyszer sem beszélt vele életében”, másnap pedig Jószai már egyenesen Nagy lemondását követelte.

A torzó

Jelen pillanatban tehát úgy áll a szigetszentmiklósi helyzet, hogy Nagy János újrázásra készül, vele szemben

a DK viszont nem Jószait indítja, hanem Kocsis Éva választókerületi elnököt,

akit saját pártja mellett az MSZP, az LMP és a Párbeszéd is támogat. A Momentum Gyurcsik József jelenlegi önkormányzati képviselőt jelöli, bár Kocsis jelezte, várják az összefogásba a Momentumot, és abban reménykedik, hogy ez az összefogás, akár egy előválasztás révén, de meg fog valósulni.

Bekavarhat viszont az önkormányzati választásokba egy másik helyi civil szervezet és annak jelöltje. Farkas Gábor, aki a Buckai Szövetség Egyesület aktivistája, bejelentette, függetlenként beszáll a polgármesteri küzdelembe, és úgy tűnik, kampánya egyik (ha nem a legfontosabb) eleme a város ékszerdobozának tervezett, de csúnya véget (nem) ért utánpótlásstadion ügye. A létesítményt 2012-ben 3,5 milliárdos költségvetéssel tervezték, beleöltek 1,5 milliárd forintot, ám 2018-ban, 60 százalékos készültségi állapotban leállt az építkezés, és azóta is torzóként csúfítja a városképet.

A beruházás állaga azóta is csak romlik, a környezetet pedig ellepte az illegálisan lerakott szemét.

A kedvezményezett Szigetszentmiklósi Testgyakorlók Körével szemben, mely korábban még NB II-es focicsapatot is működtett, felszámolási eljárás indult, a torzó pedig azóta árverés alatt áll.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!