3p

A török külügyminiszter bírálta az EU vezetőit, Fehéroroszország ellen újabb szankciókat készítenek elő. Háborús összefoglaló. 

 • Az EU 27 állam- és kormányfője második napja tartózkodik Brüsszelben. A megbeszéléseik középpontjában az európai gazdaság jövője áll.
 • Enrico Letta, volt olasz miniszterelnök és a vezetők által a gazdaságot tárgyaló jelentés szerzője azt mondta, „nincs vesztegetni való idő”.
 • Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azt mondta a vezetőknek, hogy „az egységes piac és a gazdasági alap a legnagyobb kincsünk”, és „meg kell határoznunk, mit kell tennünk annak érdekében, hogy ezt az eszközt tovább lehessen fejleszteni”.
 • Ulf Kristersson, a svéd miniszterelnök azt mondta: "egyszerűbb, jobb és kevesebb szabályozásra, alacsonyabb kereskedelmi akadályokra és több kereskedelmi megállapodásra van szükségünk a szolgáltatások terén".
 • Írország, Luxemburg, Svédország és legalább egy tucat másik ország sorakozott fel a pénzügyi piacok felügyeletének központosítására irányuló francia lépés ellen, attól tartva, hogy az tőkemeneküléshez és keményen kiharcolt belföldi befektetésekhez vezetne.

Mentőalakulatok tagjai egy orosz rakétacsapásban megsemmisült lakóház romjainál az észak-ukrajnai megyeszékhelyen, Csernyihivben 2024. április 17-én. A reggeli orosz rakétatámadásban 14-en elhunytak, és legalább hatvanan megsérültek
Mentőalakulatok tagjai egy orosz rakétacsapásban megsemmisült lakóház romjainál az észak-ukrajnai megyeszékhelyen, Csernyihivben 2024. április 17-én. A reggeli orosz rakétatámadásban 14-en elhunytak, és legalább hatvanan megsérültek
Fotó: MTI/EPA

 • A megbeszélések margójához fűzve néhány vezető továbbra is aggodalmát fejezte ki az ukrajnai helyzettel kapcsolatban.
 • Donald Tusk lengyel kormányfő úgy fogalmazott: „Ha mindazok a szavak, amelyek az elmúlt években itt Brüsszelben a közös védelemről elhangzottak, golyókká és rakétavetőké váltak volna, Európa a világ legerősebb hatalma lenne. Egyúttal a legbiztonságosabb hely is” – mondta.
 • Gitanas Nausėda litván elnök azt mondta, hogy a vezetők Oroszország és Irán közel-keleti együttműködésével kapcsolatos aggodalmaikról beszéltek.
 • Evika Siliņa lett miniszterelnök tegnap este azt mondta, a vezetők szerint további szankciókat készítenek elő Fehéroroszország ellen.
 • „Ukrajnának most a segítségünkre van szüksége” – mondta Kaja Kallas észt miniszterelnök. „Ha csak úgy félrenézünk, többe fog kerülni. Az európai és az amerikai biztonság és a jólét  összefügg. Ukrajna segélyezése amerikai munkahelyeket és adódollárokat takarít meg.”
 • Denys Shmyhal ukrán miniszterelnök a BBC-nek nyilatkozva egy harmadik világháború lehetőségére figyelmeztetett. 
 • A török ​​külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben bírálta az EU vezetőit az Ankarával való kapcsolatairól tett következtetései miatt, mint „egy újabb példáját annak, hogy az EU nem rendelkezik stratégiai elképzelésekkel a törökországi és a globális fejleményekről”.
 • Az Európai Bizottság tárgyalások megkezdését javasolta az Egyesült Királysággal annak érdekében, hogy a Brexit előtti szabad mozgást a 18 és 30 év közötti milliók számára biztosítsák a Brexit előtti szabad mozgást. (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!