3p

Az állami hivatal megállapításokat tett.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) megvizsgálta a Főváros által az Európai Beruházási Banktól felvett hitel felhasználását a Lánchíd felújításával kapcsolatban. A lapunkhoz eljuttatott részjelentésük szerint a kivitelezésre jelentkező szervezetek valamennyien érintettek voltak abban a 2016-ban összejátszás gyanúja miatt indult versenyfelügyeleti eljárásban, amely az M4 autópálya építése kapcsán indult és ahol a túlárazás gyanúja is felmerült.

Másfél évig kellett várni a munkák végére
Másfél évig kellett várni a munkák végére
Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

A KEHI elöljáróben emlékeztetett: a közbeszerzési eljárás eredményeként a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. 2021. február 2-án az A-Híd Építő Zrt-vel kötött fővállalkozási szerződést. A fővállalkozási szerződésben kikötött vállalkozási díj tartalékkeret nélkül nettó 18 721 210 427 forint volt, ami közel két és félszerese volt a Lánchíd felújítás 2018-ban becsült költségének. A felek a fővállalkozási szerződést két alkalommal módosították, amelyek eredményeként a vállalkozási díj utóbb nettó 18 742 591 093 forintra növekedett. Az A-Híd Építő Zrt. a beruházást 2023. május 15-én készre jelentette, majd annak műszaki átadás-átvétele 2023. július 13-án befejeződött.

A BKK a híd felújításával összefüggésben – az időközben megrendelt pótmunkákkal együtt – összesen nettó 19 328 775 252 forintot fizetett ki az A-Híd Építő Zrt. részére. A vállalkozási díjról kiállított részszámlákat a BKK a Fővárosnak továbbszámlázta. A vállalkozási díj végső forrásaként a Főváros által az Európai Beruházási Banktól felvett hitel szolgált.

Adatbekérésre hivatkozva a Hivatal azt írta, hogy az A-Híd Zrt. 1 330 119 759 forintot átutalt a Sunstrike Hungary Kft. részére, amely cég ügyleteivel kapcsolatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozást folytat. A megismert adatok alapján azonban a Hivatal képviselői szerint látszott, hogy az A-Híd Zrt. három alkalommal már a fővállalkozási szerződés megkötését megelőzően is teljesített átutalásokat a kft. részére, de már az első átutalás is időben összefügg a közbeszerzési eljárás folyamatával. Az A-Híd Zrt. ugyanis első alkalommal a Lánchíd projekt kapcsán kiírt  közbeszerzési eljárás során beérkezett ajánlatok bontását (2020. október 28.) követő egy héttel teljesített átutalást a kft. részére 71 648 320 forint összegben. Megállapítható, hogy mindösszesen 1 545 064 719 forintot utaltak át. 

A Hivatal így folytatta: a Sunstrike Hungary Kft. a bevételeiből összesen 1 509 716 000 forintot utalt tovább két ügyvéd részére, akik közül egy vele azonos épületben rendelkezett irodával. Az átutalt összegből – a tranzakciók időpontja és összege alapján beazonosítható módon – 1 343 174 000 forintot 39 alkalommal, jellemzően az átutalás napján vagy azt követő néhány napon belül készpénzben felvettek. Az utalások és a készpénzfelvételek sorrendje, illetve a beruházóhoz érkező kifizetések között időbeli összefüggés fedezhető fel – állítja a KEHI.

A Hivatal megjegyzi, hogy az ellenőrzési részjelentésben szereplő ügyletekkel kapcsolatban már nyomozás van folyamatban, azonban „a Hivatal megállapításai alapján további bűncselekmények gyanúja is felmerülhet.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!