3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A holokauszt nem csak a zsidók története: "velünk történt és nagy részben mi, magunk követtük el" - mondta a főpolgármester a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján rendezett budapesti megemlékezésen kedden. Karácsony Gergely arra szólított fel, hogy "ne maradjunk többé tétlenek" az újabb kirekesztések, megbélyegzések, gyűlöletkeltések láttán.

A holokauszt 80. évfordulója alkalmából a horthyligeti internálótábor áldozatainak emlékére a "NÜB" Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete és a fővárosi önkormányzat köztéri emlékjelet avatott. A Boráros téren elhelyezett alkotás Varga Tamás szobrászművész műve - hangzott el.

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékezett Karácsony Gergely.
A holokauszt magyarországi áldozataira emlékezett Karácsony Gergely.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Karácsony Gergely elmondta, hogy zsidó és nem zsidó magyarok múltja, történelme egybeforrt, ezért "neki kell veselkednünk" a szembenézés szükséges, de embert próbáló feladatának is.

"Nem is tehetünk másként" - fogalmazott -, hiszen a zsidó emberek tömeges elpusztítása egyszer és mindenkorra "szilánkokra törte" azt a hitet, hogy az ember minden körülmények között ember tud maradni.

A holokauszt nem csak a zsidók története. Mindenkié. "Egy hatalmas, kitörölhetetlen felkiáltójel, hogy mivé is lehet az ember" - hangoztatta a főpolgármester.

A holokauszt "velünk történt és nagy részben mi, magunk követtük el" - jelentette ki, hozzátéve: erre kell emlékeztetnünk magunkat, akkor, ha szembe találjuk magunkat olyan mondatokkal és olyan tettekkel, olyan politikával, amely visszaálmodja magát a két háború közötti Magyarországba.

A főpolgármester a holokauszt-túlélő amerikai írót, Elie Wieselt idézte: "a szeretet ellentéte nem a gyűlölet, hanem a közöny". A fájdalmas múlt és az abból tanulni képes jövő között tehát a különbség mi vagyunk - magyarázta. Mi, akik nem vagyunk közönyösek - fogalmazott -, mert képesek vagyunk tanulni a történelemből.

Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke rámutatott, az áldozatok mártíromságukkal igazolták, hogy a magyarországi holokauszt nem 1944. április 16-ával kezdődött, hanem jóval korábban, a "mérgező szavak, a babonák szintjén". A korszak politikája volt "megtisztítani a zsidóktól" szakmákat, hivatásrendeket, gazdasági területeket - tette hozzá.

Emlékeztetett arra is, hogy 1944. május 15. és július 8. között a holokauszt legnagyobb deportálási akciójának keretében mintegy félmillió magyar zsidó halt mártírhalált Auschwitz-Birkenauban.

"A magyarországi zsidóság nagyobb részét meggyilkolták. A mai országterületre kalkulálva a budapesti zsidóság mintegy 40 százalékát, a vidéki zsidóság mintegy 75 százalékát. Nem volt olyan zsidó család, akinek ne lettek volna halottai" - mondta Mester Tamás.

Sulyok Tamás köztársasági elnök az Országházban kedden arról beszélt: a holokausztra emlékezve, miközben megrendülten hajtunk fejet az áldozatok emléke előtt, a jövőért érzett felelősségünket is kinyilvánítjuk.

Szerinte csak akkor emlékezünk tisztelettel és őszintén áldozattá vált honfitársainkra, ha újra és újra "szembesítjük magunkat a múltra néző, de a mának és a jövőnek szóló" kötelességgel.

Sulyok Tamás azt mondta: az ember mint olyan, szent, és semmilyen, se vallási, se származási, se világnézeti meggyőződése miatt nem ítélkezhet egyik ember a másik ember élete felett, egyik közösség a másik közösség élete felett.

A sérthetetlen emberi méltóságba vetett meggyőződéssel és az ehhez társuló elhatározással tekintünk az emléknapon egyszerre a múltra és a jövendőre - tette hozzá.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!