<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Elkerülhetetlen, ha a szolgáltatást legalább fenn akarjuk tartani, mert a helyzet most nagyon súlyos.

A Qubit tudósítása szerint V. Németh Zsolt, a nemrégiben felállított Energiaügyi Minisztérium víziközműrendszerért felelős államtitkára a Víz Koalíció szervezésében március 27-én délután a magyarországi ivóvízhálózat állapotáról rendezett szakmai fórumon elismerte:

"Tényleg súlyos a helyzet."

Néhány adat ennek alátámasztására: a magyar háztartások 92 százalékát kiszolgáló ivóvízhálózat átlagos felújítási ciklusának hossza 2021-ben az előző évi 271 évről 304 évre emelkedett, miközben az országos átlagos hálózati vízveszteség elérte a 19,51 százalékot, de volt, ahol az ivóvíz csaknem fele tűnt el a rendszerből.

A beszélgetés során az is kiderült, hogy bár a vonatkozó törvényi rendelkezések szerint tavaly év végéig el kellett volna készülnie a víziközműhálózat teljes vagyonértékelésének, ez mindeddig nem történt meg. A Víz Koalíció arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben a tárca a vízközművagyon állami tulajdonba adását szorgalmazza, az önkormányzati, települési társulási tulajdonban lévő cégek jobban teljesítenek az állami tulajdonban lévőknél.

A karbantartások és felújítások elvégzéséhez a polgármesterek szerint ki kellene vezetni a közművezetékeket terheló adót, mert ez hatalmas tehet ró az önkormányzatokra, de felmerült az ivóvíz áfájának a csökkentése is, ezt azonban V. Németh elvetette, a fejlesztéseket pedig inkább uniós pénzekből lehetne szerinte fedezni.

Kecskés Károly szakszervezeti vezető arra a problémára is felhívta a figyelmet, hogy a Fővárosi Vízműveknél az alkalmazottak átlagéletkora "bőven meghaladja" az 50 évet, így hamarosan súlyos szakemberhiány is felléphet a területen.

Az államtittkár arról biztosította az egybegyűlteket, hogy "a látszat ellenére már javában dolgoznak a megoldáson", de azt is hozzátette, hogy

"a rezsicsökkentett vízdíjak emelése elkerülhetetlennek látszik".

Ezzel a Víz Koalíció jelentése is egyetért, abban ugyanis így fogalmaztak:

"minden fogyasztóban tudatosítani kell: amennyiben elsődleges társadalmi igény marad az olcsó víziközmű-szolgáltatás és ennek oltárán feláldozzuk a víziközműrendszereink műszaki állapotát, úgy sajnos tartósan el kell fogadnunk egy alacsonyabb szolgáltatási színvonalat"-